ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεμάτη η ατζέντα της τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής – Ψηφίζουν 60 νομοθετήματα και πάνε διακοπές οι Βουλευτές – Τα «καυτά» θέματα

Γεμάτη η ατζέντα της τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής – Ψηφίζουν 60 νομοθετήματα και πάνε διακοπές οι Βουλευτές – Τα «καυτά» θέματα

Αρκετά βαρυφορτωμένη είναι η σημερινή (13/7) τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές, με τους Βουλευτές να καλούνται να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά σε σχεδόν 60 νομοθετήματα.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Ολομέλειας, προς ψήφιση θα τεθούν συνολικά 59 νομοθετήματα και ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται αρκετά «καυτά» θέματα, μεταξύ αυτών και το θέμα των εκποιήσεων, για το οποίο το σκηνικό παραμένει ακόμη ρευστό ως προς τι τελικά θα πράξουν οι Βουλευτές. (σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ).

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νομοθετήματα, ανάμεσα σε άλλα οι Βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023 ύψους 361.098.659 ευρώ για διενέργεια διάφορων επιπρόσθετων δαπανών για το τρέχον έτος, καθώς και τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ύψους 345.000 ευρώ, του Πανεπιστημίου Κύπρου ύψους 19.256.050 ευρώ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ύψους 13.825.944 ευρώ. Της ψήφισης των εν λόγω συμπληρωματικών προϋπολογισμών, αναμένεται ότι θα προηγηθούν τοποθετήσεις από πλευράς Βουλευτών, χωρίς να αποκλείονται και οι αντιπαραθέσεις.

Επίσης, προς ψήφιση θα τεθούν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων, με την υιοθέτηση νέων διαδικασιών αδειοδότησης τέτοιων έργων, τροποποιητικό νομοσχέδιο για εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 3% και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες και τροποποιήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του κράτους για τα έτη από το 2009 έως το 2022, προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί.

Οι επίμαχες προτάσεις νόμου

Πέραν των πιο πάνω, η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για την επίμαχη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΕΛΑΜ, με βάση την οποία σε περίπτωση άρνησης αιτητή διεθνούς προστασίας να συναινέσει στη διενέργεια ιατρικής εξέτασης προσδιορισμού της ηλικίας του, να τεκμαίρεται ότι είναι ενήλικας και να του παρέχεται το δικαίωμα σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας να καταθέσει επιπρόσθετα στοιχεία ως προς την ανηλικότητά του ή/και να ζητήσει να υποβληθεί στην εν λόγω ιατρική εξέταση.

Ακόμη, προς ψήφιση θα τεθεί και η πρόταση νόμου που κατέθεσαν ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, η οποία αποσκοπεί στη τροποποίηση του «περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου», ώστε σε περίπτωση κατά την οποία εντοπίζεται μηχανοκίνητο όχημα το οποίο έχει υποστεί μη επιτρεπόμενες μετατροπές κατά τρόπο που να προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση, αυτό να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν από τη μετατροπή του, καθώς και η πρόταση νόμου του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, που αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου», ώστε να παρασχεθεί δυνατότητα σε Ευρωπαίους πολίτες να εργοδοτηθούν στην Κύπρο ως οδηγοί λεωφορείων.

Τέλος, προς ψήφιση θα τεθούν και τέσσερις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από Βουλευτές διαφόρων κομμάτων και αφορούν το τέλος που καλούνται να καταβάλουν ετησίως οι εταιρείες, προκειμένου το ύψος του να μειωθεί ή και να καταργηθεί για κάποιες κατηγορίες εταιρειών.

Σημειώνεται ότι, τα υπόλοιπα νομοθετήματα αφορούν ως επί το πλείστον θέματα διαδικαστικού περισσότερο χαρακτήρα και για τα οποία απαιτείται και η έγκριση της Βουλής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top