ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» Βουλής στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023 – Πού θα δαπανηθούν τα επιπρόσθετα 361 εκατ. ευρώ

«Ναι» Βουλής στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023 – Πού θα δαπανηθούν τα επιπρόσθετα 361 εκατ. ευρώ

Με 45 υπέρ και τρεις αποχές (Βουλευτές Οικολόγων), η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023 ύψους 361.098.659 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, 60 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για κάλυψη των αυξημένων δαπανών που προέκυψαν μετά την αύξηση του τιμαριθμικού επιδόματος (ΑΤΑ) για την περίοδο 1/6/2023-31/12/2023 κι άλλα 60 εκατ. ευρώ για κάλυψη των δαπανών για απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων των Προγραμματικών Περιόδων 2014-2020 και 2021-2027.

Ποσό 59 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προκύπτει λόγω της αύξησης στο κόστος αφαλατωμένου νερού που οφείλεται, κυρίως, στην μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές μονάδας του αφαλατωμένου νερού και 55,9 εκατ. ευρώ για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για κάλυψη της κυβερνητικής χορηγίας για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω δανειοδότησης του κράτους (37,3 εκατ. ευρώ) και αιτήματος για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, εφόσον εγκριθεί από την Βουλή, προς γενική ενίσχυση των κονδυλίων δαπανών του (18,7 εκατ. ευρώ).

Άλλα 25,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη του ποσού που απαιτείται για απόκτηση του ακινήτου επί του οποίου έχει ανεγερθεί το κτίριο «Μετροπόλιταν», στο οποίο θα στεγαστούν το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 18,15 εκατ. ευρώ για κάλυψη από το κράτος μέρους του αυξημένου κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω επιδότησης την περίοδο 16 Μαΐου-30 Ιουνίου και 15,6 εκατ. ευρώ για διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για κάλυψη της δαπάνης που αφορά την φιλοξενία των εκτοπισθέντων από την Ουκρανία που αφικνύονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και εξασφαλίζουν καθεστώς προσωρινής προστασίας, σε ξενοδοχεία/καταλύματα, μέχρι το τέλος του 2023 (13,5 εκατ. ευρώ) και των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι το τέλος του 2023 (2,1 εκατ. ευρώ).

Επίσης, 15 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε για αγορά φαρμάκων και εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, 15,8 εκατ. ευρώ για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων για σκοπούς κάλυψης αιτήματος του ΤΕΠΑΚ για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κυρίως για την υλοποίηση του έργου ανέγερσης των φοιτητικών εστιών, 11 εκατ. ευρώ για κάλυψη αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στη Δημοτική Εκπαίδευση (8,4 εκατ. ευρώ), στη Μέση Εκπαίδευση (2 εκατ. ευρώ) και στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (523.000 ευρώ), για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Το Σχέδιο «ΚτίΖω» και η αύξηση στις συντάξεις

Πέραν των πιο πάνω, ποσό 9,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για παραχώρηση επιπρόσθετης χορηγίας προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, κυρίως για κατασκευή ή/και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, σε περίπτωση έγκρισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τον ΚΟΑ και 8,3 εκατ. ευρώ για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προκύπτει από διαφοροποίηση της χρηματικής ροής στα κατασκευαστικά έργα της Β Φάσης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) στη Μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου και στη Μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης.

Επιπλέον, 7,3 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για παραχώρηση χορηγίας για επιδιόρθωση/συντήρηση/αναδόμηση διαμερισμάτων σε κυβερνητικούς οικισμούς του Σχεδίου «ΚτίΖω», 7 εκατ. ευρώ για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προκύπτει για καταβολή έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και 3.084.500 ευρώ για κάλυψη αυξημένων δαπανών για παροχή κοινωνικής σύνταξης (2,6 εκατ. ευρώ και 512.000 ευρώ για συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, ποσό 2,9 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για κάλυψη της επιστροφής προστίμου που επιβλήθηκε στην ΑΤΗΚ, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και η οποία ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο, ενώ ποσό 800.000 ευρώ θα καλύψει το κόστος της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω της ενσωμάτωσης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου στο ΤΕΠΑΚ και κατ’ επέκταση της ανάγκης κάλυψης των διδάκτρων από το κράτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top