ΔΙΕΘΝΗ

Ερχεται... rice-run; Πανικός για «λίγο» ρύζι στα σούπερ μάρκετ σε ΗΠΑ και Καναδά - Δείτε βίντεο

Ερχεται... rice-run; Πανικός για «λίγο» ρύζι στα σούπερ μάρκετ σε ΗΠΑ και Καναδά - Δείτε βίντεο

Πανικός έχει προκληθεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ινδίας την Πέμπτη (20/07) να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, προκειμένου να κατευνάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά και να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση της Ινδίας με σκοπό να προστατεύσει την εγχώρια αγορά από τις ραγδαία άυξηση των τιμών στα τρόφιμα, διασφαλίζοντας επάρκεια ρυζιού για τους Ινδούς πολίτες. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους καταναλωτές, ιδίως στους Ινδούς που ζουν σε ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι έτρεξαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προβλέποντας δυσοίωνο μέλλον στην παγκόσμια αγορά ρυζιού και τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς διαφόρων ποικιλιών λευκού ρυζιού (εκτός του ρυζιού μπασμάτι) θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων, που εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή που έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο.

Χάος επικράτησε στα σούπερ μάρκετ διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ, αμέσως μετά την πληροφόρηση που έλαβαν Ινδοί και μη πολίτες για την απαγόρευση των εξαγωγών. Κόσμος συρρέει στα καταστήματα για να αγοράσει πακέτα, ακόμη και ολόκληρα τσουβάλια, με ρύζι για να δημιουργήσει αποθεματικό καθώς φοβούνται για την ραγδαία αύξηση της τιμής πώλησής του στο επόμενο διάστημα.

Οι χώρες που επηρεάζονται θα αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, εκτιμούν οικονομολόγοι γεγονός που θα τροποποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων, το λευκό ρύζι αποτελεί περίπου το 25% των εξαγωγών ρυζιού της χώρας με την Ινδία να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ρυζιού, στην οποία αναλογεί το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν ανακοινωθεί επισήμως η απαγόρευση προέβλεψε ότι ο περιορισμός της προσφοράς είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι.

«Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ινδικού ρυζιού είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν και το Νεπάλ, ενώ αρκετές ακόμη χώρες της Αφρικής εισάγουν επίσης μεγάλες ποσότητες», έγραψαν οι αναλυτές της Gro Intelligence.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top