Πυρπόληση Κορανίων μπροστά από αιγυπτιακή και τουρκική πρεσβεία στη Δανία

Πυρπόληση Κορανίων μπροστά από αιγυπτιακή και τουρκική πρεσβεία στη Δανία

Μια μικρή ομάδα ακτιβιστών κατά του Ισλάμ πυρπόλησε Κοράνια μπροστά από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη την Τρίτη μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις στη Δανία και τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες που εξόργισαν τους μουσουλμάνους.

Η Δανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αποδοκιμάζουν το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά δεν μπορούν να το αποτρέψουν βάσει κανόνων που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές στο Ιράκ πυρπόλησαν τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η διαδήλωση της Τρίτης στην Κοπεγχάγη από μια ομάδα που ονομάζεται «Δανοί Πατριώτες» ακολούθησε το κάψιμο του Κορανίου που η ομάδα διοργάνωσε τη Δευτέρα και την περασμένη εβδομάδα μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία. Δύο τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν στη Σουηδία τον τελευταίο μήνα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τη Δευτέρα τις αρχές των χωρών της ΕΕ να «επανεξετάσουν γρήγορα τη λεγόμενη ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα διαδήλωσης».

Η Τουρκία δήλωσε τη Δευτέρα ότι καταδίκασε σθεναρά αυτό που χαρακτήρισε «απεχθή επίθεση» στο Κοράνι και κάλεσε τη Δανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει αυτό το «έγκλημα μίσους» κατά του Ισλάμ.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη τον επιτετραμμένο της Σουηδίας για να καταδικάσει τη βεβήλωση του Κορανίου.

Η Δανία έχει καταδικάσει τις πυρπολήσεις ως «προκλητικές και επαίσχυντες πράξεις», αλλά λέει ότι δεν έχει τη δύναμη να εμποδίσει τους μη βίαιους διαδηλωτές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Η φράση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, ότι δηλαδή «δεν ήταν το αποτέλεσμα που περίμενα. Η προσέγγιση γιαβάς-γιαβάς στο κυπριακό δεν αποδίδει», περικλείει αυτό το οποίο γνωρίζουμε ήδη. Ότι δηλαδή στόχος του Ερσίν Τατάρ, είναι το ροκάνισμα του χρόνου, μέχρι την επόμενη διάσκεψη της Γενεύης, που εκεί πλέον, τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ευοίωνα, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα.