ΔΙΕΘΝΗ

Πραξικόπημα στον Νίγηρα - Ο στρατός ανατρέπει τον πρόεδρο της χώρας

Πραξικόπημα στον Νίγηρα - Ο στρατός ανατρέπει τον πρόεδρο της χώρας

Δέκα αξιωματικοί του στρατού του Νίγηρα εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσαν πως ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, έκλεισαν τα σύνορα της χώρας της δυτικής Αφρικής κι επέβαλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Διαβάζοντας τη γραπτή ανακοίνωση κάποιου «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ), ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπνταραμάν, πλαισιωμένος από άλλους εννέα στρατιωτικούς, ανέφερε: «Εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο ΕΣΣΠ, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς» του προέδρου Μπαζούμ.

Πρόσθεσε πως «τα σύνορα της χώρας είναι κλειστά και κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα-κλειδί στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο κ. Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διά της βίας, κάθε επίθεση εναντίον της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της ειρήνης και της σταθερότητας» στον Νίγηρα, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να εγγυηθούν την προστασία της συνταγματικής τάξης», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες μπόρεσε να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ και του εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του», ανέφεραν αργότερα οι υπηρεσίες του μέσω του λογαριασμού του στο X (το πρώην Twitter).

Ο Νίγηρας είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της Δύσης στο Σαχέλ, όπου μαίνεται η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Δυο γειτονικές χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνούν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, στράφηκαν σε άλλους εταίρους, ιδίως στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν «εξέφρασε την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ» στον Πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείτο από την προεδρική φρουρά στη Νιαμέ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν επίσης «υπογράμμισε ότι η ισχυρή εταιρική σχέση ως προς την οικονομία και την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Νίγηρα εξαρτάται από τη συνέχιση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των υπηρεσιών του.

Ο κ. Μπλίνκεν έγινε στα μέσα Μαρτίου ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Νιαμέ, την πρωτεύουσα της χώρας της δυτικής Αφρικής, όπου εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά οποιαδήποτε προσπάθεια σύλληψης ή παρεμπόδισης της λειτουργίας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Νίγηρα της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μπαζούμ», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.

Εξάλλου, η Γαλλία καταδικάζει «κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διά της βίας», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, εκφράζοντας την «ανησυχία» της για τις εξελίξεις στον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί ανακοίνωσαν αργά το βράδυ πως ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Η γαλλική κυβέρνηση «καταδικάζει κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διά της βίας και ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις της Αφρικανικής Ένωσης και της CEDEAO [σ.σ. της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής] να αποκατασταθεί η ακεραιότητα των δημοκρατικών θεσμών του Νίγηρα», τόνισε η επικεφαλής του Κε ντ’ Ορσέ σε μήνυμά της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής διπλωματίας και μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της στο X (το πρώην Twitter).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top