ΔΙΕΘΝΗ

Δυσοίωνη η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας

Δυσοίωνη η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% για το 2023.

Η Γερμανία είναι η μόνη μεταξύ των υπό εξέταση από το ΔΝΤ χωρών και περιοχών για την οποία προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ενώ για το 2024 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Όπως σημειώνεται, για δύο συναπτά τρίμηνα του τρέχοντος έτους η γερμανική οικονομία κατέγραψε ύφεση, και ενώ οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα ακολουθήσει μικρή ανάκαμψη, φαίνεται πως τελικά το σενάριο αυτό απομακρύνεται και είναι όλο και πιο πιθανή η ύφεση και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται κυρίως με τη βιομηχανία, καθώς οι παραγγελίες βαίνουν μειούμενες, με την κρατική KfW-Bank (Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση), να σχολιάζει ότι είναι απογοητευτικό το ότι η βιομηχανική παραγωγή παραμένει στάσιμη, παρά το γεγονός ότι μειώνονται τα προβλήματα στις αλυσίδες τροφοδοσίας. Εκτός από την ασθενή παγκόσμια οικονομία και τα αυξανόμενα επιτόκια, αντίκτυπο στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας έχει το ενεργειακό κόστος, όπως σημειώνεται, καθώς ναι μεν οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποχωρούν, εξακολουθούν όμως να είναι στη Γερμανία υψηλότερες από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (Ifo), ενώ και ο δείκτης για τη συνολική ιδιωτική οικονομία υποχώρησε στη χειρότερη τιμή των τελευταίων οκτώ μηνών και βρίσκεται κάτω των 50 μονάδων (τιμή-αφετηρία για τη μέτρηση της ανάπτυξης).

Τέλος, επισημαίνεται ότι με εξαίρεση τη Γερμανία, το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι θετικές οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, ακόμα και αν η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά ασθενής.

Το περιοδικό Spiegel αναπαράγει δηλώσεις του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, με τις οποίες σχολίασε τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι «φυσικά δεν είναι καλές», ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος για αγωνία, όπως είπε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, που χρειάστηκε να υποκατασταθεί με ενέργεια σε υψηλότερο κόστος, κάτι που επιβάρυνε τη γερμανική οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία ή η Ισπανία. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος, η ανάπτυξη της Γερμανίας -χώρας που βασίζεται στις εξαγωγές- εξαρτάται πάντοτε από τη λειτουργία των παγκόσμιων αγορών, όπου το τελευταίο διάστημα το κλίμα είχε επιδεινωθεί.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Έτσι θα προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από τον καύσωνα - Οι ζημιές που προκαλούνται και «ο  μύθος» για το air condition και την βενζίνη

«Έχασε» την πτήση για Γαλλία - Παρουσίασε πλαστό γαλλικό δελτίο ταυτότητας

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top