ΕΛΛΑΔΑ

Κάνουν και προβλέψεις οι Βρετανοί αναλυτές για την Ελλάδα - Διαβάστε τι συμπεράσματα έβγαλαν!

Κάνουν και προβλέψεις οι Βρετανοί αναλυτές για την Ελλάδα - Διαβάστε τι συμπεράσματα έβγαλαν!

Για νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα κάνουν λόγο μέσα ενημέρωσης και αναλυτές στη Βρετανία.

Οι Financial Times γράφουν χαρακτηριστικά ότι η προκήρυξη εκλογών βυθίζει την Ελλάδα ξανά σε βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα. Η οικονομική εφημερίδα εκτιμά πάντως ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητά του με την ελπίδα να σχηματίσει μία σταθερότερη κυβέρνηση.

Διατυπώνεται ωστόσο και η προειδοποίηση ότι η πιθανή αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος και την απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.

Η Daily Telegraph αναφέρει πως έρχονται τρεις εβδομάδες κρίσιμες για τη σταθερότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, καθώς μετά τις ελληνικές εκλογές ακολουθούν κατά σειρά οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία (27 Σεπτεμβρίου) και οι γενικές εκλογές στην Πορτογαλία (4 Οκτωβρίου).

Στην ανάλυση του το BBC επισημαίνει «πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν επτά μήνες». Προ επτά μηνών ο κ. Τσίπρας ζητούσε την ψήφο των Ελλήνων για να αντιταχθεί στη λιτότητα, ενώ τώρα θέλει να ψηφίσουν υπέρ του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Αυτό σημαίνει περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και ένα τρίτο μνημόνιο, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο. «Οι εκλογές μπορούν να φέρουν μια βεβαιότητα για το μέλλον, αλλά βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πολιτική αβεβαιότητα, ένα αίσθημα γνώριμο στην Αθήνα», σχολιάζεται.

Για την εφημερίδα Guardian o απερχόμενος Πρωθυπουργός πήρε ένα «υπολογισμένο ρίσκο», εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα τον στηρίξουν ξανά πριν αρχίσει να γίνεται αισθητός ο νέος γύρος λιτότητας. «Θα αποδώσει το ρίσκο του ή θα περάσει στην ιστορία ως απλή υποσημείωση;» διερωτάται η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παραδόξως» παραμένει δημοφιλής, παρά το ότι σε ένα μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το ότι οι Έλληνες θα πάνε στην κάλπη με την οικονομία υπό κατάρρευση, τη διεθνή φήμη τους διαλυμένη και το πολιτικό σύστημα πιο ασταθές από ποτέ και παρά το ότι λίγοι πολιτικοί έχουν αθετήσει τόσο πολύ τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και πιστώνεται τη διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος. «Μπορεί να έχασε τον πόλεμο αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι θεωρούν ότι κατήγαγε μία ηθική νίκη έναντι των εταίρων», αναφέρει ο Guardian και συμπληρώνει ότι με την προκήρυξη εκλογών τόσο νωρίς πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς εχθρούς του πριν το εκλογικό σώμα αισθανθεί τον αντίκτυπο των νέων μέτρων. Ωστόσο οι αντίπαλοί του θα αγωνιστούν για να αποδείξουν ότι στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις τις εκπλήξεις.

Από εκεί και πέρα ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και την εκταμίευση των επόμενων χρημάτων του προγράμματος.

Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit σχολιάζουν ότι οι εκλογές θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια, θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη και θα εμποδίσουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες αν θέλουμε να υπάρξει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση αφοσιωμένη και με σαφή λαϊκή εντολή για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές. Ο Τσίπρας θα μπορέσει έτσι και να απομακρύνει τους αντάρτες από το κόμμα του.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται, «το αδιανόητα μεγάλο εύρος των μεταρρυθμίσεων της νέας συμφωνίας υπερβαίνει οτιδήποτε βίωσαν ακόμα και οι μετακομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το ‘Όχι’ στο δημοψήφισμα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι διατεθειμένο να αναλογιστεί την απόσχιση από το ευρώ. Τους ερχόμενους μήνες και χρόνια η υποστήριξη στην παραμονή στην ευρωζώνη ‘πάση θυσία’ θα μειωθεί σημαντικά».

Τέλος, οι αναλυτές του Capital Economics αναφέρουν ότι οι εκλογές δε θα αλλάξουν πολλά πράγματα, με τον Τσίπρα μάλλον να ξανανικά. Αλλά ακόμα και χωρίς τους αντάρτες ο ΣΥΡΙΖΑ θα πασχίσει να εφαρμόσει τους απαιτητικούς όρους της διάσωσης, ιδίως αν η Ελλάδα βυθιστεί περισσότερο στην ύφεση. Το γεγονός ότι είναι απίθανο να περάσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως τις εκλογές αυξάνει το ρίσκο του να μην περάσει η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο και επιβεβαιώνει ότι η απειλή του Grexit κάθε άλλο παρά έχει εξαφανιστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top