ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σιζόπουλος στο «Τ»: Η εσωκομματική κρίση και το μήνυμα στους «σωτήρες» - Πώς αξιολογεί το έργο της Κυβέρνησης

Μ. Σιζόπουλος στο «Τ»: Η εσωκομματική κρίση και το μήνυμα στους «σωτήρες» - Πώς αξιολογεί το έργο της Κυβέρνησης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΑΔΑΜΟΥ

Το μήνυμα πως «παρά τα προβλήματα τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν, η ΕΔΕΚ συνεχίζει την πορεία της», στέλνει μέσω συνέντευξής του στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, διαμηνύοντας παράλληλα «να μην ερμηνεύουν την υπευθυνότητα και την σιωπή μας ως αδυναμία».

«Όλα έχουν τα όρια τους και όταν θα μιλήσουμε να είναι και να είστε σίγουροι ότι οι πρωταγωνιστές των ‘σωτήρων’ τόσο του προσκηνίου, όσο και του παρασκηνίου, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση», υποδεικνύει, θέτοντας, ταυτόχρονα, τους στόχους του κόμματος ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2024.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προβαίνει και σε ένα πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα, αξιολογώντας τόσο τους χειρισμούς στην οικονομία όσο και τους χειρισμούς στο Κυπριακό, καταθέτοντας τις θέσεις του Κινήματος σε φλέγοντα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος αφού επαναλαμβάνει την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής, θέτει τις «κόκκινες» γραμμές της ΕΔΕΚ τόσο για τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπηκαν στο Κραν Μοντανά όσο και για αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάσης για λύση.

Όσον αφορά, δε, το «καυτό» θέμα των εκποιήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποδεικνύει πως το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων, το οποίο να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια το οποίο να εκδικάζει μόνο προσφυγές δανειοληπτών που διαφωνούν με τις καταχρηστικές ρήτρες ή με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκποίηση του ακινήτου και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για εξωδικαστική ρύθμιση.

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου

Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώθηκαν πέντε μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Πώς αξιολογείτε το μέχρι στιγμής έργο της;

Το μέχρι της στιγμής έργο της Κυβέρνησης αξιολογείται με θετικό πρόσημο, ειδικά εάν ο καθένας αναλογιστεί κάτω από ποιες συνθήκες ανέλαβε τη διακυβέρνηση, με σοβαρά προβλήματα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και την πλειοψηφία της Βουλής να είναι αρνητική. Παρ’ όλα αυτά στην Κυβέρνηση μπορούν να πιστωθούν ο θετικός ρόλος διαμεσολάβησης για τη ρύθμιση της ΑΤΑ, το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, η έναρξη πιλοτικά του θεσμού της Κοινωνικής Λειτουργού της Γειτονιάς, το e-καλάθι, η μείωση του ΦΠΑ σε αριθμό προϊόντων κατανάλωσης, η πρωτοβουλία για ρύθμιση των εκποιήσεων σε συνδυασμό με τη σύσταση του τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για προσφυγή των δανειοληπτών.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί και μια σειρά άλλων μέτρων μεταξύ των οποίων η ρύθμιση επαγγελματικών ζητημάτων των ΣΥΟΠ, η υπό προϋποθέσεις συνταξιοδότηση στο 63ο έτος χωρίς την αποκοπή του 12%. Προφανώς σε 5 μήνες δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα εκκρεμούντα θέματα και να αξιολογηθεί με πλήρη αντικειμενικότητα το έργο μιας Κυβέρνησης.

Έγιναν όμως και λάθη, είτε σε πρόσωπα είτε και σε αποφάσεις;

Είναι λογικό ότι κατά τη διαχείριση τόσο σοβαρών θεμάτων μπορεί να γίνουν και λάθη και να υπάρξουν και παραλείψεις. Το ζητούμενο όμως είναι εάν τα όποια λάθη είχαν σοβαρές επιπτώσεις είτε στους πολίτες, είτε στην οικονομική σταθερότητα της πατρίδας-μας. Νομίζω ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι τέτοια λάθη δεν έγιναν μέχρι αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα όλοι θα αξιολογηθούμε στο τέλος της διαδρομής από τα αποτελέσματα του έργου-μας. Οι προσωπικές εκτιμήσεις είναι υποκειμενικές και σε πολλές περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνονται.

Εκποιήσεις και μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την απόσυρση των μέτρων στήριξης των πολιτών σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, δέχεται έντονες επικρίσεις. Η ΕΔΕΚ συμφωνεί με αυτές τις αποφάσεις; Θεωρείται ότι ήταν ορθές ή ότι έπρεπε αυτά τα μέτρα να παραταθούν, τουλάχιστον, για άλλους τρεις μήνες;

Θα μπορούσαν είτε να παραταθούν για ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα, είτε να διαφοροποιηθούν όπως π.χ. στο ηλεκτρικό ρεύμα το ΦΠΑ να υπολογίζεται στην τιμή του ρεύματος κατανάλωσης και όχι στο σύνολο που περιλαμβάνεται και το πρόστιμο για τους θερμοκηπιακούς ρύπους, που αναλογικά ανέρχεται στο 180% της τιμής του ρεύματος κατανάλωσης. Να επισπευσθεί η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων στις κατοικίες, μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει σημαντικά τους πολίτες. Πάταξη της παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα και από τους φόρους που θα προκύψουν να επιδοτηθούν είτε τα καύσιμα, είτε άλλα κοινωνικά μέτρα.

Κύριε Σιζόπουλε, σχετικά με το θέμα των εκποιήσεων. Η Βουλή πρόσφατα ψήφισε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου. Θεωρείτε ότι με αυτές επιλύεται το πρόβλημα;

Θα υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ από το 2015 προσπαθεί με συγκεκριμένες προτάσεις να στηρίξει τους ευάλωτους δανειολήπτες και τους εγγυητές από τυχόν αυθαιρεσίες του Χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς δυστυχώς να έχει την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων. Από τον περασμένο Μάρτιο, επίσημα στη Βουλή, δήλωσε πως το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των εκποιήσεων δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αναστολή των εκποιήσεων, είτε με απόφαση της Βουλής, είτε με απόφαση Δικαστηρίου, δεδομένου ότι η επιβολή τόκων και επιβαρύνσεων θα συνεχίζεται μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος, που ενδεχομένως θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, και τελικά θα είναι σε βάρος των δανειοληπτών, λόγω της συνέχισης επιβολής τόκων και υπερχρεώσεων.

Το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων το οποίο να περιλαμβάνει:
• Τη σύσταση τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια το οποίο να εκδικάζει μόνο προσφυγές δανειοληπτών που διαφωνούν με τις καταχρηστικές ρήτρες ή με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκποίηση του ακινήτου. Η τελική απόφαση να εκδίδεται το αργότερο εντός 6 μηνών από την κατάθεση της αίτησης συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης έφεσης. Τη συγκεκριμένη πρόταση η ΕΔΕΚ την κατάθεσε από το 2017
• Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για εξωδικαστική ρύθμιση
• Καθορισμός μίας και μόνο αντικειμενικής αξίας ενυπόθηκου ακινήτου
• Μετά την εκποίηση ή την απορρόφηση ενυπόθηκου ακινήτου το υπόλοιπο του δανείου να διαγράφεται
• Υλοποίηση του σχεδίου «ενοίκιο έναντι δόσης», και
• Επαναφορά του σχεδίου «Εστία» με διευρυμένα κριτήρια για να καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών.

Για την αποτελεσματικότητα των δύο τελευταίων έχουμε επιφυλάξεις, λόγω της υποχρέωσης, πριν από την υλοποίησή τους, να τύχουν της συγκατάθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θεωρείτε, ωστόσο, ότι ήταν μία ορθή κίνηση αυτή από πλευράς Κοινοβουλίου, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση πολλάκις έχει ζητήσει χρόνο για να καταθέσει τις δικές της προτάσεις;

Προφανώς ήταν κίνηση σκοπιμότητας, τακτικής και εντυπωσιασμού από τις ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ και του ΑΚΕΛ, οι οποίες έχουν την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι ψήφισαν τον νόμο των εκποιήσεων το 2014 που άφηνε εκτεθειμένους τους δανειολήπτες και πρόσφερε υπερεξουσίες στους τραπεζίτες, καθώς και δύο φορές τον Απρίλιο του 2021 και τον Δεκέμβριο του 2022 ψήφισαν την αναστολή της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής της πρότασης της ΕΔΕΚ για τη σύσταση του τμήματος ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο δήλωναν και την αντιπολιτευτική-τους στάση έναντι της Κυβέρνησης.

Βασική τους πρόθεση δεν ήταν να ψηφιστεί ένα πακέτο μέτρων το οποίο να προσφέρει λύση και να πιστώνεται στην Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, αλλά η ματαίωση αυτής της προοπτικής και η χρέωση στην Κυβέρνηση του αρνητικού αποτελέσματος, χωρίς αυτά να έχουν ευθύνη.

Γενικά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, πώς τους σχολιάζετε; Ενστερνίζεστε κι εσείς τις φωνές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης;

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια περίοδο αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία και εν πολλοίς δεν εξαρτώνται από αυτή, όπως οι αρνητικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση, οι απώτερες παρενέργειες από την πανδημία του κορωνϊού, η τρομακτική αύξηση του πληθωρισμού και των δανειστικών επιτοκίων.

Καταβάλλονται ειλικρινείς προσπάθειες τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών όσο και από την Κυβέρνηση για να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι από 2025 το κράτος πρέπει να καταβάλλει πέραν του ενός δις ευρώ τον χρόνο για την αποπληρωμή του δανείου της τρόϊκα, λόγω της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσαν λανθασμένοι χειρισμοί προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλα όμως θα κριθούν στο τέλος από το αποτέλεσμα των προσπαθειών. Αισιοδοξούμε ότι θα είναι θετικό.

«Αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό»

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Είναι προφανές ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει μέσα από τον διάλογο. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ καλά η τουρκική πλευρά και γι’ αυτό ακολουθεί συστηματικά μια παρελκυστική τακτική με στόχο τη νομιμοποιημένη υλοποίηση των επεκτατικών-της σχεδίων. Όμως είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια τακτική η οποία για 47 χρόνια όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά αντίθετα μετάτρεψε το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης σε ένα διακοινοτικό θέμα.

Ταυτόχρονα όμως η τουρκική πλευρά έχει κεφαλαιοποιήσει σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αξιοποιεί για να υποχρεώσει την πλευρά-μας να προχωρήσει σε πρόσθετες επώδυνες παραχωρήσεις.

Είναι για αυτούς τους λόγους που η ΕΔΕΚ θεωρεί αναγκαία την αλλαγή τακτικής, η οποία πρέπει να στηριχθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος να απαιτήσουμε από τον ΟΗΕ τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή, όπως προνοεί και η σχετική απόφαση της Γ.Σ..

Ο δεύτερος άξονας να επικεντρωθεί στην πολιτειακή δομή που θα διαμορφωθεί. Σε αυτόν η Ε.Ε. έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Να έχει ουσιαστικό λόγο στις προτάσεις που θα κατατεθούν, ώστε αυτές να βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να μην παράγουν πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και να κατοχυρώνουν τις 4 βασικές ελευθερίες.

Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά αυτόν τον άξονα, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως δεν αρκούν. Θα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι-μας να εγκαταλείψουν τη συμφεροντολογική πολιτική που ακολουθούν, για να μη διαταράξουν τις σχέσεις-τους με την Τουρκία, και να ενεργήσουν στη βάση των αξιών και των αρχών της Ε.Ε.

Είναι σωστό να επενδύουμε τόσο πολύ στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική;

Δεν πρέπει η τακτική μας να είναι μονοδιάστατη. Ο ρόλος της Ε.Ε. δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρεί ή να υποβαθμίζει τον ρόλο των ΗΕ. Όμως σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις και να ασκηθούν στην Τουρκία άμεσα ή έμμεσα πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, ανεξάρτητα από τον βαθμό απόδοσή-τους. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες.

«Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης το Πλαίσιο Γκουτέρες»

Εάν επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών και συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Όπως ήδη ανέφερα για την ΕΔΕΚ είναι δεδομένο ότι η συνέχιση της ίδιας τακτικής δεν δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας για κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά κατέρρευσαν λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της επιμονής για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και κάποιας μορφής εγγυήσεως και μετά τη λύση. Υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει τη στάση-της; Ως εκ τούτου το κύριο ζητούμενο πρέπει να είναι η κατά προτεραιότητα επίλυση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, που μόνο στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης μπορεί να έχει θετική κατάληξη.

Στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, η ΕΔΕΚ θα εκφράσει στο Εθνικό Συμβούλιο τις απόψεις της, όπως έπραξε και στο παρελθόν και στον Πρόεδρο εναπόκειται να λάβει τις αποφάσεις του. Όμως για την ΕΔΕΚ το προφορικό πλαίσιο των 6 σημείων του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο πλαίσιο ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας όπως επιδιώχθηκε στο Κρανς Μοντανά, δεδομένου ότι βρίσκεται εκτός των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού.

Σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών η ΕΔΕΚ αναμένει ο Πρόεδρος να διεκδικήσει την υιοθέτηση και υλοποίηση των 4 προτάσεών της, τις οποίες υιοθέτησε πριν από τις προεδρικές εκλογές και είναι άμεσα συναρτημένες με την εμπλοκή και της Ε.Ε.

Ακόμα και εάν η βάση λύσης παραμείνει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, την οποία εσείς έχετε αποκηρύξει;

Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ονοματολογία, παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να την αξιοποιήσει για να επιτύχει τους δικούς της στρατηγικούς στόχους, για πολιτικό και όχι μόνο έλεγχο ολόκληρης της επικρατείας, αλλά η αποδοχή:
• Της άμεσης κατάργησης οποιασδήποτε μορφής άμεσων ή έμμεσων εγγυήσεων
• Η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την υλοποίηση της όποιας συμφωνημένης λύσης, κατά το πρότυπο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών
• Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και παραγωγή πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, και
• Η κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. σε όλους τους νόμιμους κατοίκους, δηλ. της εγκατάστασης, της διακίνησης, της εργασίας και της περιουσίας.

Σε ένα πολύ υποθετικό σενάριο, εάν οι συνομιλίες τελικά τελεσφορήσουν και φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού, η ΕΔΕΚ θα στηρίξει αυτή την λύση ακόμη και εάν είναι στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;

Εάν κατοχυρώνονται οι τέσσερις πιο πάνω αρχές και θα διαμορφώνονται συνθήκες για μια δημοκρατική και λειτουργική λύση, φυσικά και η ΕΔΕΚ θα είναι θετική. Εάν όχι τότε θα πράξει ότι και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν το 2004. Αυτές θα είναι οι δικές μου εισηγήσεις προς τα συλλογικά όργανα του Κόμματος, τα οποία θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση.

Η εσωκομματική κρίση και η προσπάθεια επούλωσης των πληγών

Κύριε Πρόεδρε, μέχρι και πολύ πρόσφατα το κόμμα σας βρέθηκε στη δύνη εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, με αρκετές φωνές ακόμη και για τον τρόπο εκλογής της νέας ηγεσίας του κόμματος. Ποιος ήταν ο στόχος όλης αυτής της προσπάθειας; Να πληγεί η ΕΔΕΚ ή εσείς προσωπικά;

Από τα γεγονότα όπως αυτά αναλύονται με ψυχραιμία και στη βάση αδιάσειστων στοιχείων ο στόχος ήταν και παραμένει διπλός. Αφού η προσπάθεια να πληγώ προσωπικά μέχρι της στιγμής απέτυχε, επιχειρείται παράλληλα να πληγεί και η ΕΔΕΚ για να αποδοθεί η ευθύνη στον Πρόεδρο και να ζητηθεί ενδεχομένως η παραίτησή του.

Απλά για σκοπούς μνήμης και όχι ανάξεσης θα υπενθυμίσω:
• Την υπόθεση Botox τον Νοέμβριο του 2015, όπου όταν δημοσιοποιήθηκε κάποιοι ζήτησαν την παραίτησή-μου από την Προεδρία του Κόμματος
• Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 πρότειναν να είμαι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας και δεν υπήρχε λόγος ο Πρόεδρος να είναι και Βουλευτής. Όταν η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή τότε υπονόμευσαν εκλογικά το Κόμμα για μην εκλεγεί Βουλευτής στη Λεμεσό και να ζητήσουν την παραίτησή-μου
• Στις ευρωεκλογές του 2019 επικρίθηκα για την απόφαση της αυτόνομης καθόδου και έθεταν ζήτημα παραίτησής-μου σε περίπτωση μη εκλογής ευρωβουλευτή
• Στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές η πολεμική ήταν άνευ ορίων. Η αύξηση των ποσοστών δεν τους επέτρεψε να θέσουν θέμα ηγεσίας
• Οργανώθηκαν μετά τις εκλογές με στόχο να κερδίσουν τις εσωκομματικές εκλογές. Τα αποτελέσματα της Πάφου και της Λεμεσού αποτελούσαν συντριπτική ήττα, γι΄ αυτό και κατέφυγαν στα Δικαστήρια καταβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Έχασαν τις δίκες και επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας.
• Το δήθεν έγκυρο Μητρώο Μελών που ισχυρίζονταν ότι ήταν στην κατοχή-τους, υποχρεώθηκαν να το καταθέσουν στο Δικαστήριο. Από δικανικό έλεγχο που έγινε σε εξειδικευμένη εταιρεία στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν παραποιημένο.
• Τον Ιούνιο του 2022 μη έχοντας άλλες επιλογές αυτοανακηρύχθηκαν «σωτήρες» και εξήγγειλαν την συγκέντρωση υπογραφών από το 1/3 των μελών για να προκηρύξουν εκλογικό συνέδριο. Παρήλθαν σχεδόν 14 μήνες από τότε, γιατί δεν τις συγκέντρωσαν;
• Τώρα ανακοινώνουν την ίδρυση πολιτικής πλατφόρμας. Είναι δικαίωμά-τους. Δεν θα τους κρίνω. Τους έχουν ήδη κρίνει τα μέλη του Κόμματος

Όμως για ακόμα μια φορά θα επαναλάβω, να μην ερμηνεύουν την υπευθυνότητα και την σιωπή μας ως αδυναμία. Όλα έχουν τα όρια τους και όταν θα μιλήσουμε να είναι και να είστε σίγουροι ότι οι πρωταγωνιστές των «σωτήρων» τόσο του προσκηνίου, όσο και του παρασκηνίου, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Πλέον, η ΕΔΕΚ έχει βρει τον βηματισμό της, αφήνοντας πίσω τις κακές μέρες ή η μπόρα έχει κοπάσει για λίγο και θα ξεσπάσει ξανά;

Παρά τα προβλήματα τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν, η ΕΔΕΚ συνεχίζει την πορεία της. Φυσικά οι εχθροί του Κόμματος επιχαίρουν γιατί βρήκαν αναπάντεχους ή/και συνειδητούς συνοδοιπόρους. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ, όπως απέδειξε μέχρι σήμερα, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί οποιοδήποτε σενάριο.

Την ίδια στιγμή, κατανοώ τον φανατισμό και την ένταση κάποιων, θίχτηκαν τα προσωπικά τους συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά, απέτυχαν μέχρι της στιγμής όλες οι προσπάθειές τους λόγω και του τρόπου διαχείρισης από την ηγεσία του Κόμματος. Αδυνατούν να προβλέψουν την τακτική και τις κινήσεις-μας.

Πιστεύετε ότι μετά από αυτή την εσωκομματική κρίση, η ΕΔΕΚ είναι δυνατόν να απωλέσει κι άλλα ποσοστά και να βρεθεί σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από αυτή που είναι σήμερα;

Η μεγάλη απώλεια των ποσοστών της ΕΔΕΚ συντελέστηκε την περίοδο 2012-2014. Να υπενθυμίσω ότι στις ευρωεκλογές του 2014 σε συνεργασία με τους Οικολόγους το τελικό ποσοστό ήταν 7.6%. Το ποσοστό της ΕΔΕΚ ήταν μικρότερο του 5%. Οι δημοσκοπήσεις της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015 έδιναν στην ΕΔΕΚ ποσοστό από 2.8 – 3.2%. Όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν υπήρχε εσωκομματικός πόλεμος. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 το ποσοστό ήταν 6.18%, στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν 10,6%, αυτό τους πανικόβαλε και η πολεμική έγινε ακόμα πιο έντονη, ενώ στις Βουλευτικές εκλογές του 2021 ήταν 6.72%. Ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής ας αξιολογήσει και ας κρίνει.

Οι στόχοι της ΕΔΕΚ για Ευρωεκλογές και Δημοτικές Εκλογές

Κύριε Σιζόπουλε σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε Ευρωεκλογές και Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Η ΕΔΕΚ θα καταφέρει να διατηρήσει την έδρα της, άσχετα εάν στην ουσία αυτή κατά κάποιο τρόπο έχει χαθεί ένεκα της αποχώρησης του κ. Παπαδάκη από το Κίνημα;

Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε την έδρα στην Ευρωβουλή, παρά την πολεμική που είμαστε σίγουροι ότι θα δεχθούμε από πολλές πλευρές. Γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη προσπάθεια, όμως ο αγώνας δεν εγκαταλείπεται.

Ενόψει των Δημοτικών Εκλογών, θα επιδιώξετε συνεργασία και με άλλα κόμματα; Θα διεκδικήσετε κάποιους Δήμους με δικό σας υποψήφιο;

Είναι φυσική εξέλιξη η επιδίωξη συνεργασίας με άλλα κόμματα. Εάν όμως η προσπάθεια θα καρποφορήσει ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση και των άλλων κομμάτων με τα οποία θα επιδιωχθεί συνεργασία. Ειδικά με τον σημερινό νόμο που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συνεργασία ειδικά των μικρότερων κομμάτων είναι επιβεβλημένη.

Τελικά εισηγήθηκε Γιωργάλλα η ΕΔΕΚ;

Κύριε Πρόεδρε, προτού κλείσουμε θα ήθελα να μας απαντήσετε κι ένα ερώτημα που μέχρι στιγμής, στην ουσία, παραμένει αναπάντητο. Τελικά η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε ή όχι πρόσωπα για το Υπουργικό Συμβούλιο Νίκου Χριστοδουλίδη; Ο διορισμός του κ. Μιχάλη Γιωργάλλα στη θέση του Υπουργού Άμυνας, ήταν δική σας εισήγηση;

Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, αλλά δεν θα κουραζόμαστε να το απαντούμε κάθε φορά που τίθεται. Η ΕΔΕΚ έδωσε κατάλογο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε την συνταγματική ευθύνη και την διακριτική ευχέρεια να τον αξιολογήσει και να αποφασίσει ποια πρόσωπα ήθελε να αξιοποιήσει στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δώσαμε τη συγκατάθεσή μας για όλα τα πρόσωπα που επέλεξε για να απαρτίσουν το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποδείξαμε ότι η στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν αποσκοπούσε, όπως κάποιοι επιχείρησαν να μας κατηγορήσουν, στην κατάληψη υπουργικών θώκων.

Όπως έχουμε αποδείξει ο στόχος μας είναι η αρμονική συνεργασία με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, προς τα οποία καταθέτουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις ενίσχυσης της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, για τη διαμόρφωση του οποίου η ΕΔΕΚ είχε θετική και σημαντική συμβολή.

Για την ΕΔΕΚ δεν υπάρχουν Υπουργοί των κομμάτων. Υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top