ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός ή όχι; Καλοκαίρι αποφάσεων για τον Πρόεδρο

Ανασχηματισμός ή όχι; Καλοκαίρι αποφάσεων για τον Πρόεδρο

Με πολλές υποχρεώσεις θα βρει ο Σεπτέμβριος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στις ολιγοήμερες διακοπές που θα κάνει με την οικογένειά του στο Τρόοδος, θα πρέπει να βρει χρόνο για να τακτοποιήσει μερικές από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ατζέντα του. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς θα είναι η πρώτη του παρουσία με την ιδιότητα του Προέδρου στην ανώτατη πολιτική και διπλωματική σύναξη που διεξάγεται κάθε χρόνο.

Ο Πρόεδρος επενδύει πολύ στο Κυπριακό και στόχος του είναι να αξιοποιήσει τη χρονική συγκυρία που βρίσκει την Τουρκία να αντιλαμβάνεται την ανάγκη στροφής προς τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες.

Προϋπολογισμός και πρώτη αξιολόγηση

Στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης υπάρχουν εκκρεμότητες στην προεδρική ατζέντα, όμως σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα αιχμής έχουν πάρει μια σειρά προτεραιότητας και υλοποίησης. Το επόμενο ορόσημο θα είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2024, του πρώτου της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Το γενικό πρόσταγμα για το μεγάλο αυτό πρότζεκ ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία έχει την ευθύνη του συντονισμού των υπουργείων. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας-σταθμός γιατί το Προεδρικό θα κάνει μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, γεγονός που προσφέρεται για μια κατ’ αρχήν αξιολόγηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η αποχώρηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη από το κυβερνητικό σχήμα διευκόλυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον απάλλαξε από τη δυσχερή θέση της αναδόμησης, ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται τώρα να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης που δεν μπορούν να προσφέρουν τα αναμενόμενα.

Θα σπάσει την παράδοση;

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης περιγράφεται ως ιδιαίτερα απαιτητικός, το ζητούμενο είναι κατά πόσον θα αποδειχθεί και αποφασιστικός. Κανένας από τους προκατόχους του δεν αναδόμησε μέλος της κυβέρνησης πριν από τη συμπλήρωση των 18 μηνών που είναι το ελάχιστο όριο για την εξασφάλιση φιλοδωρήματος και σύνταξης για τους αποχωρούντες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δίνει ευκαιρίες αλλά εκείνο που θα μετρήσει είναι κατά πόσον και ο ίδιος θα έχει άλλες ευκαιρίες να κάνει διορθωτικές κινήσεις ώστε να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής με πολλές προκλήσεις και απαιτήσεις, που απαιτούν ευθυκρισία και αποτελεσματικότητα.

Οι πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον είναι διιστάμενες. Αφενός αναγνωρίζεται η ανάγκη για βελτιωτικές κινήσεις, αφετέρου ο Πρόεδρος θα βάλει στη ζυγαριά τα σύν και τα πλήν των δεδομένων ώστε να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Εκείνο που βγαίνει ως πληροφορία είναι ότι η αξιολόγηση θα γίνει αμιγώς με κριτήρια την επίδοση και την προσφορά ενός εκάστου, χωρίς να μπαίνουν στην εξίσωση θέματα κομματικής προέλευσης ή οποιαδήποτε άλλα ζητήματα. «Σημείο αναφοράς του Προέδρου είναι η προσήλωση στην υλοποίηση των προγραμματικών του θέσεων» ανέφερε στο themaonline αρμόδια πηγή. Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το εύρος ενός ανασχηματισμού, εάν δηλαδή θα αφορά μεμονωμένα μέλη του υπουργικού ή περισσότερα. Από τις πληροφορίες που φθάνουν δεν

φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη για ένα «ολικό ανακάτεμα της τράπουλας» αλλά για ένα φρεσκάρισμα που θα εδραιώσει πεποίθηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, και θα υπηρετήσει την ανάγκη επανεκκίνησης σε σημαντικούς τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Με πανό έξω από το Δικαστήριο για την υπόθεση Θανάση: «Είναι και δικό μας παιδί» - Δεν εντοπίστηκε το κινητό του μέχρι σήμερα

Με πανό έξω από το Δικαστήριο για την υπόθεση Θανάση: «Είναι και δικό μας παιδί» - Δεν εντοπίστηκε το κινητό του μέχρι σήμερα

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, η διαδικασία της απόφασης για την τρίτη θανατική ανάκριση, για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου, ο οποιος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από την γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top