ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Α. Στυλιανού, εκ των συντρόφων του Γ. Αυξεντίου - Δείτε βίντεο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Α. Στυλιανού, εκ των συντρόφων του Γ. Αυξεντίου - Δείτε βίντεο

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας Λαγουδερών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Στυλιανού, με τίτλο «Αντρέας Στυλιανού – Ο Καδής της ΕΟΚΑ – Από τα Λαγουδερά στον Μαχαιρά και στην επική μάχη της 3ης Μαρτίου 1957».

Ο Ανδρέας Στυλιανού υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων συντρόφων του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου και τελευταίος επιζών του κρησφύγετού του.

Μέσα από το βιβλίο του, ο "Καδής" της ΕΟΚΑ με γλαφυρό τρόπο καταθέτει τα δικά του βιώματα και τις δικές του εμπειρίες.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσιης, η Κοινοτική Αρχή, ο Ιερέας της κοινότητας, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Αλίκη Στυλιανού και άλλοι προσκεκλημένοι, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές και συγχωριανοί του Αντρέα Στυλιανού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων, είπε ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πρώτα από όλα του έδωσε το όνομα της οικογένειας Μάκη Γιωργάλλα.

«Ήταν πραγματικά ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός άνθρωπος, όπως ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί άνθρωποι ήταν όλοι οι συναγωνιστές του, όπως ο κύριος Αντρέας Στυλιανού, τον οποίο τιμούμε απόψε».

Όπως είπε «ο Μάκης Γιωργάλλας τιμήθηκε και άφησε το στίγμα του», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ο Αυξεντίου εκείνη τη νύχτα υποσχέθηκε στον Μάκη Γιωργάλλα, τον Λιάκο, ότι θα εκδικηθούν το θάνατό του και πράγματι, εκδικήθηκε τον θάνατο του Λιάκου και τον θάνατο του κάθε παλληκαριού με τον δικό του ηρωικό, ανυπέρβλητο, περήφανο θάνατο».

«Όλα αυτά», είπε, «ήταν συγκλονιστικά γεγονότα για την εποχή εκείνη. Ήταν γεγονότα, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις και υποστήριξη ανά το παγκόσμιο. Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν άλλο εξίσου μεγάλο ήρωα που από καθαρή τύχη κατάφερε να επιζήσει, τον Αντρέα Στυλιανού. Άλλοι ήταν φυλακή, άλλοι στα κρησφύγετα, δεν ήταν ποτέ εύκολο. Κάποιοι από τύχη, όπως ο Υπουργός κ. Κόσιης, ο οποίος βρίσκεται απόψε μαζί μας, ο κ. Αντρέας Στυλιανού και άλλοι έζησαν. Έζησαν, όμως, έχοντας μια αποστολή, να μεταφέρουν αυτά τα μηνύματα, αυτά τα συναισθήματα, αυτές τις εικόνες, τα περιστατικά, τις λεπτομέρειες κάθε στιγμής εκείνου του ηρωικού αγώνα».

Τη γενική επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Μιχάλης Στυλιανού, γιος του Αντρέα Στυλιανού, Φιλόλογος και Βοηθός Διευθυντής στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λευκωσίας, ο οποίος επιμελήθηκε και τη συγγραφή του βιβλίου.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Μιχάλης Στυλιανού χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το ενδιαφέρον που έδειξαν χωριανοί, αλλά και προσκεκλημένοι για την εκδήλωση.

«Αυτή η μεγάλη, μικρή κοινότητά μας, για να παραφράσω τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και τον στίχο ‘αυτός ο κόσμος, ο μικρός ο Μέγας’ από το Άξιον Εστί, έλαχε να είναι μέρος του ευρύτερου ιστορικού, πολιτικού και πολιτιστικού συνόλου της Κύπρου. Βρίσκεται στους πρόποδες της Μαδαρής και πλαισιώνεται από το πευκόφυτο δάσος. Πολλά παιδιά της συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες της Κύπρου, όπως η συγκρότηση της ομάδας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του κρησφύγετου, στο οποίο διέμενε μαζί με τους αντάρτες του, ο υπαρχηγός Γρηγόρης Αυξεντίου», ανέφερε.

Όπως είπε, «σήμερα φτάνουμε στο τέλος μιας μακράς πορείας για τη συγγραφή του βιβλίου μέχρι και την ετοιμασία και εκτύπωσή του», σημειώνοντας ότι «η συλλογή του υλικού διήρκεσε αρκετό καιρό, αφού ο πατέρας μας θυμόταν κάθε φορά και νέες πληροφορίες και λεπτομέρειες».

Ο Κοινοτάρχης Λαγουδερών, Μιχάλης Συμεού, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι «με μεγάλη προθυμία που ως Κοινοτικό Συμβούλιο αναλάβαμε τα έξοδα της έκδοσης του βιβλίου αυτού και γι’ αυτό ευχαριστώ όλα τα μέλη μας, πιστεύοντας ότι οι αναγνώστες θα ωφεληθούν σε μέγιστο βαθμό, αντλώντας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τον Αντρέα Στυλιανού όσο και για την κοινότητά μας».

Ακολούθησαν λόγια αγάπης, εκ μέρους της οικογένειας και των επτά εγγονιών του Αντρέα Στυλιανού από τις εγγονές του Μαρία Αχιλλέως, Μυρτώ Στυλιανού, Ράνια και Ράνια Στυλιανού. Οι εγγονές τους Αντρέα Στυλιανού είπαν συγκεκριμένα: «Αγαπημένε μας παππού, επειδή έκαστος εφ΄ ω ετάχθη, ο σκοπός της ζωής σου ήταν να υπηρετήσεις την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια. Είναι γνωστό ότι αγωνίστηκες δίπλα στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και έλαβες μέρος στην επική μάχη του Μαχαιρά της 3ης Μαρτίου 1957. Είναι βαθιά αποτυπωμένο στο μυαλό μας από τις αφηγήσεις σου ότι, ο Αυξεντίου σε επέλεξε να είσαι μαζί του επειδή εκτελούσες ανελλιπώς, με επιτυχία και πάσα σοβαρότητα τις αποστολές που σου ανέθετε. Εκτίμησε τον χαρακτήρα και τις ικανότητές σου, γι αυτό και έγινες μέλος της θρυλικής πεντάδας. Διατάχθηκες να βγεις πρώτος από το κρησφύγετο και όπως μας αποκάλυψες, ο μάστρος σου, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, πάντα εσένα διέταζε πρώτο για την εκτέλεση των αποστολών. Συνελήφθης και βασανίστηκες, αλλά παρέμεινες πιστός στις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία ορκίστηκες».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και Δήμαρχο Λύσης, Ανδρέα Καουρή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ, στην παρουσία του Υπουργού της Άμυνας, στο μικρό και ηρωικό χωριό τα Λαγουδερά, για να σου πούμε από κοντά Αντρέα Στυλιανού το ευχαριστώ της ψυχής μας επειδή κράτησες ως απόρθητο φρούριο όλα αυτά τα δύσβατα και χαλεπά χρόνια της πατρίδας τις αξίες, τα ιδανικά, την ιστορία και τις παρακαταθήκες των ηρώων και μαρτύρων μας, των αγωνιστών του 55-59. Και γιατί ακόμη μέσα στην καρδιά και την ταπεινότητά σου, είχες κρυμμένη τόσα χρόνια την προσφορά σου στον αγώνα της ΕΟΚΑ και τα ανεπανάληπτα βιώματά σου δίπλα στο θρύλο της ΕΟΚΑ, Τομεάρχη Πιτσιλιάς και Υπαρχηγός της Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου από το τουρκοκρατούμενο σήμερα χωριό μας τη Λύση».

Είπε πως το βιβλίο του Αντρέα Στυλιανού έρχεται σε μια εποχή που ο τόπος και ο λαός χρειάζονται αλήθειες.

Χαιρετίζοντας του παρευρισκόμενους, ο Αντρέας Στυλιανού έστειλε μήνυμα χρέους απελευθέρωσης της Κύπρου.

Είπε πως πρέπει «να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να συνειδητοποιήσουμε μικροί, μεγάλοι, σημερινοί, αυριανοί ότι έχουμε χρέος να ελευθερώσουμε την Κύπρο μας».

«Είχα πάντοτε στη σκέψη μου τον όρκο της ΕΟΚΑ ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις να υπερασπιστώ την πατρίδα μου, θυσιάζοντας γι’ αυτή τη ζωή μου, χωρίς αμοιβή, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς καμία άλλη απαίτηση. Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να ζήσω μετά τη μάχη του Μαχαιρά. Και είμαι ευγνώμων για τον άνθρωπο που μου χάρισε τη ζωή μου, τον μακαρίτη Γρηγόρη Αυξεντίου», είπε.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσιης, απήγγειλε ποίημα προς τιμήν του Αντρέα Στυλιανού και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Ο Γρηγόρης στα Λαγουδερά» σε στίχους του Ανδρέα Χρ. Στυλιανού και σύνθεση–ερμηνεία του Άγγελου Αυγουστή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top