ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Δημοψήφισμα το 2016 – Κυβέρνηση και δημοσκοπήσεις δημιουργούν κλίμα υπέρ του «Ναι»

Κυπριακό: Δημοψήφισμα το 2016 – Κυβέρνηση και δημοσκοπήσεις δημιουργούν κλίμα υπέρ του «Ναι»

Με την εκλογή Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τ/κ κοινότητας το Κυπριακό βγήκε από τον πάγο και κινείται σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο κύριος Ακιντζί έχουν πετύχει σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, να δημιουργήσουν ίσως το θετικότερο κλίμα που υπήρξε ποτέ μεταξύ των δυο κοινοτήτων μετά την εισβολή. 

Η επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις θερινές διακοπές θα σημάνει σημαντικές εξελίξεις αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα πατήσουν γκάζι, με τις ευλογίες πάντα του ξένου παράγοντα. Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν και οι εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία οι οποίες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα εντός Νοεμβρίου. 

Στις 25/8 οι δυο διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί θα συναντηθούν ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση που θα έχει Αναστασιάδης και Ακιντζί την 1/9. Περιουσιακό και εδαφικό αποτελούν αυτή την στιγμή την πιο καυτή πατάτα αφού εάν οι δυο πλευρές καταλήξουν σε αυτό το ζήτημα, τότε το αμέσως επόμενο μεγάλο εμπόδιο θα είναι αυτό των εγγυήσεων. Στις υπόλοιπες πτυχές του Κυπριακού και κυρίως στην διακυβέρνηση του νέου Ομόσπονδου Κράτους, Αναστασιάδης και Ακιντζι λίγο ή πολύ φαίνεται να έχουν κοινή γλώσσα όπως, για παράδειγμα, εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφος. 

Η ταχύτητα των εξελίξεων, αλλά και του κλίματος που δημιουργείται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από αρκετά ΜΜΕ μέσω δημοσκοπήσεων υπέρ της λύσης, δίνει την απαραίτητη ώθηση που ζητεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ώστε μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι το Κυπριακό να επιλυθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top