ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H μέρα της Παναγίας, το «Πάσχα του Καλοκαιριού»

H μέρα της Παναγίας, το «Πάσχα του Καλοκαιριού»

Την τιμητική τους έχουν σήμερα (15/8) σε όλη την Ορθοδοξία τα μοναστήρια, ειδικά εκείνα που είναι αφιερωμένα στην Παναγία, και στην Κύπρο πολλές είναι οι εκκλησίες, οι μονές, παρεκκλήσια και προσκυνήματα που φέρουν το όνομα της Θεοτόκου.

Η Kοίμηση της Παναγίας, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όπως λέγεται σε πολλές ελληνικές περιοχές, είναι ταυτισμένο με εκδρομές, ένεκα της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών. Χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να συρρεύσουν και σήμερα σε εκκλησίες και μοναστήρια, ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται στα χωριά και στα ορεινά θέρετρα, όπως η Παναγία η Χρυσορροϊάτισσα στην Πάφο, η Παναγία Τροοδίτισσα (κοντά στο Φοινί), η Παναγία Τρικουκιώτισσα στον Πρόδρομο, η Παναγία Χρυσοκουρδαλιώτισσα (Σπήλια), η Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα, (Κάτω Δευτερά).

Την τιμητική τους έχουν ασφαλώς οι ιστορικές μονές της Παναγίας του Κύκκου, του Μαχαιρά, αλλά και της Μονής του Αγίου Νεοφύτου (Τάλα της Πάφου), της οποίου το Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Παναγία.

Η Κύπρος είναι διάσπαρτη από εκκλησίες, μοναστήρια και προσκυνήματα, που προσελκύουν επισκέπτες, όπως της Παναγίας της Αμασγού (Μονάγρι), της Αμιρούς (στην Αψιού), του Άρακα, της Ασίνου, της Παλλουριώτισσας, της Χρυσαλινιώτισσας (Αγρός), των Καθάρων, της Σφαλαγγιώτισσας, της Φανερωμένης, της Ζαλατζιώτισσας, της Λειβαδιώτισσας, του Μουτουλλά, του Σίντη στα Κελοκέδαρα, του Γλωσσά, της Ιαματικής, της Ποδίθου και πολλές άλλες, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Εκκλησίες αφιερωμένες στην Μητέρα του Κυρίου υπάρχουν πολλές και στα κατεχόμενα, με πιο γνωστές την Παναγία Ελεούσα στο Ριζοκάρπασο, την Παναγία Κανακαριά στη Λυθράγκωμη, την Παναγία Περγαμηνιώτισσα, στην Ακανθού, στην Παναγία της Καντάρας στον Πενταδάκτυλο, την Παναγία την Αψινθιώτισσα στο Συγχαρί, την Παναγία την Γαλακτερούσα στον Καραβά, την Παναγία του Τοχνίου στις Μάνδρες Αμμοχώστου, την Παναγία την Κυρά στο Λειβάδι Αμμοχώστου, την Παναγία των Καθάρων, στον Λάρνακα Λαπήθου και πολλές άλλες.

Τέσσερις ξεχωριστές εικόνες

Στην Κύπρο βρίσκονται μοναδικές εικόνες της Παναγίας, όπως αυτές που βρίσκονται στις εκκλησίες της Παναγίας στον Μαχαιρά, την Τροοδίτισσα, τον Άρακα και τον Αγρό.Οπως αναφέρεται, τις μετέφεραν στην Κύπρο φυγάδες μοναχοί κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

Άλλες εικόνες της Παναγίας, κατά την παράδοση, φέρεται να έφθασαν στο νησί με θαυματουργικό τρόπο και μάλιστα τα γεγονότα συνδέονται με την ίδρυση ιστορικών μοναστηριών.

Η εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες από τις 70, που σύμφωνα με την παράδοση ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς. Πρόκειται για αφιέρωμα στην ιστορική μονή του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού κατά την ανέγερσή της τον 11ο αιώνα μ.Χ.

Επίσης, η ίδρυση της μονής της Παναγίας Χρυσορροϊάτισσας στην Πάφο, συνδέεται με την ανεύρεση μιας από τις εικόνες της Παναγίας που η παράδοση την φέρνει να είναι εικονογραφημένη από το χέρι του Αποστόλου Λουκά. Με τη μεταφορά στην Κύπρο εικόνας που συγκαταλέγεται στις 70 που ζωγράφισε ο Απόστολος Λουκάς, σχετίζεται και η ίδρυση της μονής Παναγίας του Μαχαιρά, όπως και σπάνια εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της Τρικουκκιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο



LIVE: Δείτε τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης ζωντανά από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου

LIVE: Δείτε τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης ζωντανά από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top