ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για Πύλα: «Σχεδιασμένα τα γεγονότα» - «Οι Τ/κ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιθέσεις»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για Πύλα: «Σχεδιασμένα τα γεγονότα» - «Οι Τ/κ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιθέσεις»

Διφορούμενες είναι αντιδράσεις σε κατεχόμενα και Τουρκία σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 18/8 στην Πύλα.

H Yeni Bakış (24.08.23) γράφει ότι την άποψη πως ήταν σχεδιασμένα τα γεγονότα στην Πύλα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ μιλώντας στην Yeni Bakış WEB TV.

Σημειώνοντας ότι σχεδιασμένο ήταν και το θέμα της κατασκευής μικρού τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι αυτές ήταν κινήσεις για να «παίξουν με τα νεύρα» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα οι άνθρωποι της «χώρας» και ότι ασφαλώς δεν μπορούν να παραγνωριστούν τα προβλήματα των κατοίκων της Πύλας, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι είναι σωστό να γίνουν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την διέλευση των κατοίκων του χωριού προς το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, όμως δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι στο νησί επικρατεί κατάσταση κατάπαυσης του πυρός.

Σημειώνοντας ότι κάθε πρακτική που θα εφαρμοστεί στα «σύνορα», κατά την έκφρασή του, προκαλεί καταστάσεις που ενοχλούν σοβαρά τις δύο πλευρές, ο Ακάνσοϊ είπε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να γίνονται αποδεχτές ενέργειες βίας κατά οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι τόσο στον διεθνή Τύπο όσο και στην δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτό διαβάζεται ως συμπεριφορά των Τούρκων.

Ιζτζάν: Καμία σχέση οι Τουρκοκύπριοι με την επίθεση κατά των ΗΕ

H Vatan (24.08.23) γράφει ότι την θέση πως δεν μπορούν να θεωρούνται ένοχοι οι Τουρκοκύπριοι για τα γεγονότα στην Πύλα εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είχε ρόλο στα γεγονότα στην Πύλα, ο Ιζτζάν ανέφερε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε κάθε είδους ενέργεια βίας που στρέφεται προς τη διαίρεση της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, ο Ιζτζιάν είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιθέσεις που διοργανώνονται κατά των αξιωματούχων των ΗΕ. Δεν μπορεί να τοποθετείται η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην καρέκλα του ενόχου, δεν μπορεί να ρίχνεται στη φωτιά», υποστήριξε ο Ιζτζιάν.

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η ΤΔΒΚ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει η κατασκευή του δρόμου»

H Kıbrıs (24.08.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι η «ΤΔΒΚ» θα αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχιστεί η κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους πρόβαλαν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες επισήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα αναγκάζονται να περάσουν από τις Αγγλικές Βάσεις για να μεταβούν στα κατεχόμενα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα.

Επαναλαμβάνοντας το τουρκικό επιχείρημα ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ δεν έφερε αντίρρηση όταν οι Ελληνοκύπριοι κατασκεύασαν δρόμο στην ίδια περιοχή το 2004, αλλά επενέβη στον δρόμο που επιχείρησαν να κατασκευάσουν οι Τουρκοκύπριοι, οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ εξέφρασαν την άποψη ότι η στάση αυτή είναι αντίθετη με την αρχή της ουδετερότητας των Ηνωμένων Εθνών.

«Το καταδικάζουμε έντονα αυτό. Η ΤΔΒΚ θα λάβει την απόφαση για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η ανέγερση που αφορά την κατασκευή του δρόμου», κατέληξαν οι τουρκικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς ρεύμα τα κατεχόμενα: «Βολές» προς ΑΗΚ - Πώς απαντούν οι αρμόδιοι

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top