ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ρεύμα τα κατεχόμενα: «Βολές» προς ΑΗΚ - Πώς απαντούν οι αρμόδιοι

Χωρίς ρεύμα τα κατεχόμενα: «Βολές» προς ΑΗΚ - Πώς απαντούν οι αρμόδιοι

Η ενεργειακή κρίση και οι διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα, βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών (24/08) τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με τις ίδιες να κάνουν λόγο για διακοπή παροχής ρεύματος στην περιοχή, λόγω της ΑΗΚ.

Από πλευράς του, ο αρμόδιος Οργανισμός, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) τοποθετείτε για το θέμα, εξηγώντας το λόγο που υπάρχει η διακοπή ρεύματος στα κατεχόμενα.

«Βολές» προς ΑΗΚ για τη διακοπή ρεύματος

Συγκεκριμένα, η «Αβρούπα (Ευρώπη)» γράφει ότι διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι.

Η «Χαλκίν Σεσί (Η Φωνή του Λαού)» αναφέρεται σε ατελείωτη δοκιμασία και γράφει ότι οι διακοπές ρεύματος, συνεχίστηκαν και χθες, καθώς η ΑΗΚ, η οποία παρέχει 70 MW ενέργειας στα κατεχόμενα, σταμάτησε την παροχή λόγω των δικών της αναγκών.

Η «Γενί Ντουζέν «Νέα Τάξη» αναφέρει ότι, τα κατεχόμενα βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν η ΑΗΚ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επικαλούμενη «έλλειψη καυσίμων».

Η θέση του ΔΣΜΚ για την κατάσταση

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου), Βραχίμης Κουτσόλουκας, ανέφερε πως, «η καθυστέρηση στην παραλαβή του καυσίμου οδήγησε χθες στη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σήμερα, αναλόγως και της διαθεσιμότητας, θα ξεκινήσει ξανά».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσόλουκα, «εχθές είχε ληφθεί ενημέρωση από την ΑΗΚ ότι, πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα με την παραλαβή καυσίμων λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που θα περιόριζε την ικανότητα να καλυφθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στα κατεχόμενα», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, «η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα ξανά ξεκινήσει σήμερα όμως, σε περιορισμένο βαθμό».

«Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις κατεχόμενες περιοχές γίνεται στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο οποίο προβλέπεται ανταλλαγή ενέργειας όταν υπάρχει ανάγκη, η οποία θα συμψηφίζεται ενεργειακά. Η εν λόγω συμφωνία ισχύει από το 2016 μέχρι σήμερα όπου, λόγω της αύξησης της ζήτησης αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να γίνεται πληρωμή για την ενέργεια που δίνεται, γιατί οι ποσότητες θα ήταν μεγάλες και δεν θα μπορούσαν να συμψηφιστούν ενεργειακά».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν την ελεύθερη Κύπρο, ο κ. Κουτσόλουκας απάντησε πως όσον αφορά τις ελεύθερες περιοχές, δεν τεθείτε θέμα κάλυψης της ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top