ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τα παιδιά το καλοκαίρι - Από πνιγμούς και θερμοπληξία μέχρι δηλητηρίαση - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τα παιδιά το καλοκαίρι - Από πνιγμούς και θερμοπληξία μέχρι δηλητηρίαση - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών αφού αποτελεί περίοδο ξεγνοιασιάς, χαράς και ανεμελιάς, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, με τους γονείς να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, αναφέρθηκε στους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά την καλοκαιρινή περίοδο.

Καταρχάς, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά το καλοκαίρι είναι οι πνιγμοί. Σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο, κάθε καλοκαίρι το Μακάρειο Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πέντε με έξι περιστατικά πνιγμού ή παραλίγο πνιγμού παιδιών.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Ηλία, υπάρχει φυσικά και ο κίνδυνος θερμοπληξίας από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, με τους γονείς να καλούνται να αλείφουν τα παιδιά τους με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασία και να προσέχουν την έκθεση του στον ήλιο τις ώρες αιχμής του καύσωνα (11:00-16:00).

Ακόμα ένας κίνδυνος είναι οι ουρολοιμώξεις, τις οποίες παθαίνουν ιδίως τα κορίτσια, κυρίως λόγω της θάλασσας και της πισίνας αλλά και οι δερματικές λοιμώξεις που είναι αυξημένες αυτή την περίοδο και οφείλονται κυρίως στις σχάσεις του δέρματος από τις ψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, αυξημένα είναι και τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας αυτή την εποχή, λόγω της μετάδοσης των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και λόγω της αλλοίωσης των τροφίμων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Δρ. Ηλίας, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κίνδυνο δηλητηρίασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Επειδή αυτήν τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούν να επισκεφθούν την γιαγιά και τον παππού και είναι εκτεθειμένα με γεωργικά φάρμακα ή άλλα φάρμακα. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είναι αποθηκευμένα τόσο τα απλά τα φάρμακα όσο και τα απορρυπαντικά, φυτοφάρμακα και πετρελαιοειδή», σημείωσε.

Καταληκτικά, ο Δρ. Ηλία ανέφερε πως το καλοκαίρι τα παιδιά κινδυνεύουν και από δαγκώματα φιδιών αλλά και από τις μετακινήσεις της οικογένειας με αυτοκίνητο, διότι υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος.

«Χρειάζεται προσοχή. Τα παιδιά κάτω των 13 χρονών να είναι στην πίσω θέση με ζώνη και οπωσδήποτε τα παιδιά κάτω των 6-8 χρονών σε ειδικό παιδικό κάθισμα», πρόσθεσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top