ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ελλάδα: «Νομίζαμε ότι θα πνιγούμε, ήμασταν μιάμιση μέρα σε έναν λόφο χωρίς νερό»

Κακοκαιρία Ελλάδα: «Νομίζαμε ότι θα πνιγούμε, ήμασταν μιάμιση μέρα σε έναν λόφο χωρίς νερό»

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που κατάφεραν να σωθούν από τη φονική κακοκαιρία που χτύπησε τη Θεσσαλία, όταν είδαν τα σπίτια τους να βουλιάζουν στα λασπονερα και χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά Καρδίτσας, στη περιοχή που κυριολεκτικά τα σπίτια και τα αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από το νερό, αυτή τη στιγμή φιλοξενουνται περίπου 70 άτομα, σε μια δομή που έχει στηθεί με ράντζα, γιατρούς και νοσηλευτές που παρέχουν ιατροφαρμακευτικη φροντίδα και εθελοντές που μοιράζουν τρόφιμα και νερό στους ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η κυρία Βαΐα, που στα 63 της αναγκάστηκε να φύγει νύχτα από το σπίτι της στον Παλαμά, περιγράφει στο protothema.gr τις στιγμές που έζησε και πως είδε τα λασπονερα να πνιγούν τη περιουσία της, με αποτέλεσμα να έχει μείνει άστεγη.

 


"Ηταν 4 τα ξημερώματα, μας πήρε η νύχτα και το νερό έφτασε μέχρι το στήθος μας. Ήρθε ο γιος μας και μας είπε να σηκωθούμε για να φύγουμε. Δε μπορούσαμε να αφήσουμε τα ζώα μας και πήγαμε να τα πάρουμε, καθίσαμε μέχρι τις 6 το πρωί σε ένα υψωματακι που βρήκαμε. Φοβήθηκα ότι θα πνίγω, δε γνωρίζω και κολύμπι. Ο γιος μου ξεκίνησε να φωνάζει και να ωρύεται. Του έλεγα να μη κλαίει, ότι δεν είναι τίποτα. Καταφέραμε να φορτώσουμε τα πρόβατα σε μια πλατφόρμα που ήταν σε τρακτέρ και τα σώσαμε", αναφέρει.

 


Η κυρία Βαΐα προσπάθησε να επιστρέψει στο σπίτι της όμως δε σκέφτηκε στιγμή να αφήσει μόνη της την ηλικιωμένη μητέρα της που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας. Έτσι, τη σήκωσε στα χέρια της και με τη βοήθεια συγχωριανών της την έβαλαν επάνω σε ένα τρακτέρ και κατάφερε να σωθεί. Μαζί με την οικογένειά της, ανέβηκε πάνω στον λόφο για να γλιτώσει, ενώ χρειάστηκε να μείνει εκεί μιάμιση ημέρα χωρίς νερό και φαγητό.

 
 


"Φοβηθηκαμε πολύ για τη ζωή μας, όπως και τώρα φοβάμαι και δε μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι μου. Έχει ρωγμές και φοβάμαι ότι θα πέσει. Στο κλειστό γυμναστήριο φιλοξενούμε τρία βράδια, ευτυχώς μας προσέχουν. Αυτό που σκέφτομαι είναι να πάω στο σπίτι μου, να πάρω το κρεβάτι μου και να το πάω στο μαντρί με τα νεκρά ζώα. Δε μπορώ να ζήσω στο σπίτι, είναι πλίθινο", λέει.

 

Ο 30χρονος Παναγιώτης, μαζί με τον 68χρονο πατέρα του, τον κύριο Θανάση, φιλοξενουνται, επίσης, στο κλειστό γυμναστήριο Παλαμά από την Παρασκευή που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην Ιτέα. Όπως λένε στο protothema.gr, έφτασαν εχθές το μεσημέρι, με τη βοήθεια εθελοντών και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι πολύ δύσκολη.


"Οι στιγμές που περνάμε είναι πολύ δύσκολες. Το σπίτι μας έχει πλημμυρίσει, το νερό έφτασε στα δύο μέτρα. Όλα τα πράγματα θέλουν πέταμα, δεν έχει μείνει τίποτα και δε γνωρίζουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα", λέει ο Παναγιώτης. "Δε προλάβαμε να πάρουμε τίποτα μαζί μας, φύγαμε μόνο με τα ρούχα που φοράμε", συμπληρώνει. Ο γιος με τον πατέρα, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να ζουν σε συνθήκες αστεγιας, σκέφτονται να μετακομίσουν προσωρινά σε συγγενείς τους στην Αθήνα, μέχρι να δουν πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στο protothema.gr έκανε λόγο για μια τραγική κατάσταση και τόνισε τη δυσκολία της επόμενης ημέρας. "Έχουν τελειώσει οι απεγκλωβισμοι και τώρα αρχίζει το δύσκολο κομμάτι, το οποίο έχει σχέση με την υγεία. Ο Παλαμάς και όλα τα χωριά δεν έχουν νερό από τη Δευτέρα και τα προβλήματα είναι τεράστια. Το ρεύμα ήρθε εχθές. Υπερέχουν σπίτια στα οποία είναι εγκλωβισμένοι ή μένουν πολλά άτομα και οι τουαλέτες είναι χημική 'βόμβα'", ανέφερε.

Ο κ. Σακελλαρίου επισήμανε, ότι τεράστιο πρόβλημα αποτελεί τα πάρα πολλά νέκρα ζώα που βρίσκονται περιμετρικά του Παλαμά Καρδίτσας, με τον ίδιο να υπολογίζει ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τα 5.000, ενώ είναι πολύ δύσκολη η περισυλλογή τους.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αγνοούμενοι στον Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε ότι γίνεται λόγος για δύο άτομα. "Μιλάμε για βιβλική καταστροφή, ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δε θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράμα. Το νερό είναι ακόμα σε 4 μέτρα ύψος στα χωριά και τα προβλήματα είναι τεράστια", υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top