ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διακινητές μεταναστών: Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα - Πού ενεργούσαν και ποιους έφερναν

Διακινητές μεταναστών: Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα - Πού ενεργούσαν και ποιους έφερναν

Νέα επιχείρηση για την εξάρθρωση ακόμη ενός δικτύου διακίνησης μεταναστών πραγματοποίησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται να ενεργούσαν στο πλαίσιο του ιδίου κυκλώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επιχείρηση διεξήχθη στη βάση στοιχείων που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της Ομάδας Ανταλλαγής Πληροφοριών, η οποία συστάθηκε με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και αρμόδιων τμημάτων της Αστυνομίας, με στόχο τη αναθεώρηση θεμάτων πολιτικής στο μεταναστευτικό και αποτροπή των μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης. Τα άτομα που συνελήφθησαν ήταν συριακής καταγωγής, και φέρονται να λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ή συνεργάτες σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ενεργούσαν μέσω θαλάσσης στην περιοχή της Αμμοχώστου, όπως στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, και διακινούσαν κυρίως ομοεθνείς τους, δηλαδή συριακής καταγωγής άτομα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας ότι συνεχίζεται το ανακριτικό έργο από την Αστυνομία Κύπρου για τα τέσσερα συλληφθέντα άτομα, τα οποία φαίνεται να αποτελούν μέρος ενός κυκλώματος που δρούσε στην Αν. Μεσόγειο.

Τόνισε ότι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρομεταναστών αποτελεί έναν από τους κύριους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, τα κυκλώματα διακινητών, εκμεταλλευόμενα τον ανθρώπινο πόνο, ωθούν τους μετανάστες σε επικίνδυνα ταξίδια με ακατάλληλα μέσα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε εξαρθρωθεί και άλλο δίκτυο διακίνησης μεταναστών με τη σύλληψη ακόμα 6 προσώπων, τα οποία οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ εκκρεμεί η σύλληψη επιπλέον 6 ατόμων του ίδιου κυκλώματος. Το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε περί τα τέλη Αυγούστου, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορετικό από αυτό που εξαρθρώθηκε σήμερα. Το πρώτο κύκλωμα φαίνεται να είχε ευρύτερο φάσμα, και να δρούσε δια θαλάσσης τόσο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, όσο και δια μέσου της Τουρκίας.

Τα στοιχεία πάντως για το μεταναστευτικό για το έτος 2023, έχουν μέχρι στιγμής θετικό πρόσημο σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί στο 50% περίπου, ενώ οι επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ως αποτέλεσμα των μέτρων και ενεργειών που έχουν ληφθεί. Οι αιτήσεις ασύλου από τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2022 ήταν 11.961 άτομα, ενώ οι αιτήσεις Μαρτίου - Αύγουστου 2023 ήταν 5.866 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top