ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Να επαναξιολογηθεί καθεστώς Συρίας για να είναι δυνατές επιστροφές μεταναστών

ΥΠΕΣ: Να επαναξιολογηθεί καθεστώς Συρίας για να είναι δυνατές επιστροφές μεταναστών

Η Κύπρος θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται επιστροφές και απελάσεις στη χώρα αυτή, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έπειτα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, για το μεταναστευτικό, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση στο θέμα αυτό.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, έθεσε επισταμένα την ανάγκη όπως τύχει βοήθειας ο Λίβανος όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι. «Ο Λίβανος είναι ανάχωμα. Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο ΥΠΕΣ είπε πως εδώ και 11 χρόνια η Συρία βρίσκεται στο ίδιο καθεστώς. «Θεωρούμε σαν Κύπρος και βρίσκουμε πρόσφορο έδαφος και με άλλα κράτη μέλη ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας», πρόσθεσε.

Είπε πως υπάρχουν ήδη αναγνωρισμένες από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA) δύο περιοχές που είναι ασφαλείς περιοχές. «Άρα πρέπει να αναγνωριστεί πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», ούτως ώστε αυτούς που κρίνουμε να μπορούμε να απελάσουμε ή να επιστρέψουμε κόσμο πίσω στη Συρία, «κάτι που αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν το έχει πετύχει», όπως επεσήμανε.

«Θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε και σε αυτό. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος και σε άλλα κράτη μέλη. Προγραμματίζω ταξίδι στη Γενεύη για συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που έχει ρόλο σε αυτό το θέμα, ούτως ώστε να επικεντρώσουμε και σε αυτό το κομμάτι τις προσπάθειες μας», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως κατά τη συνάντηση με το ΔΗΚΟ προέβησαν σε ενημέρωση για το μεταναστευτικό, που είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και χωρίς εύκολες λύσεις. «Εμείς ως διακυβέρνηση έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένη στρατηγική. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία», σημειώνοντας πως έχουν καταφέρει και λόγω εξωγενών παραγόντων αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν πάρει «να μειωθούν κατά 50% οι αφίξεις, οι παράτυπες ροές μεταναστών. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε κατά 50% από 3200 σε 4700 τις επιστροφές, είτε πρόκειται για εθελούσιες που έχουμε επενδύσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, είτε αναγκαστικές, δηλαδή απελάσεις», ανέφερε.

«Αναβαθμίζουμε τις υποδομές. Έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των εξεταστών (αιτήσεων ασύλου) – που ήταν και μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης από εννέα μήνες και σε τρεις μήνες», είπε ο ΥΠΕΣ.

Ανέφερε πως «στόχος είναι να μειωθούν τα οικονομικά οφέλη που δύναται να έχει οποιοσδήποτε αιτητής ασύλου ούτως να καταστήσουμε την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό».

«Για παράδειγμα όταν απορρίπτεται η αίτησή του στους τρεις μήνες σταματούν τα επιδόματα, σταματά το δικαίωμα εργασίας. Άρα είναι ένα κίνητρο για τον παράνομο πλέον αιτητή ασύλου να αποχωρήσει από την Κύπρο», επεσήμανε.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά το μεταναστευτικό. «Εξαρτόμαστε και από εξωγενείς παράγοντες. Βλέπετε τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία. Επτά χιλιάδες μετανάστες σε 24 ώρες. Υπάρχει ήδη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Έχουμε το θέμα με τις γειτονικές χώρες όπως είναι η Συρία ή ο Λίβανος», επεσήμανε.

Για τους Σύρους, είπε πως λόγω του ειδικού καθεστώτος δεν μπορούμε να απορρίψουμε τις αιτήσεις, ούτε να προβούμε σε απελάσεις και εκεί υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

«Εμείς όμως προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι. Τέθηκαν και κάποια προβλήματα. Το ΔΗΚΟ θα αναλάβει και κάποιες πρωτοβουλίες να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των θεμάτων που είτε αφορούν κέντρα προσωρινής κράτησης. Και σημαντικό είναι να προχωρήσει και η ψήφιση του Υφυπουργείου που πλέον θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αυξήθηκαν οι ροές από τη Συρία προς τον Λίβανο ο ΥΠΕΣ είπε πως υπάρχει αύξηση. Ανέφερε πως μετά το ταξίδι του στον Λίβανο «έχουμε ενισχύσει την ήδη καλή σχέση που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες».

Για παράδειγμα, χθες ενημερωθήκαμε ότι είχε αποκοπεί ακόμα μια βάρκα με 50 άτομα. Άρα βλέπουμε κάποιες που έρχονται, αλλά γίνεται προσπάθεια από το Λίβανο, μετά λόγω της και της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει και αποκόπτονται και πάρα πολλές βάρκες από το να έρθουν Κύπρο, πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η ενημέρωση που έχουμε από τις αρχές του Λιβάνου είναι ότι υπάρχει μια αύξηση των Σύρων που μεταβαίνουν στον Λίβανο» σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχει 2,5 εκ. Σύρους στον Λίβανο. «Γι’ αυτό και με επιστολή μου στον Μαργαρίτη Σχοινά έχω ζητήσει να το θέσουμε επισταμένα όπως τύχει βοήθειας ο Λίβανος, διότι ο Λίβανος είναι ανάχωμα. Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο είπε πως κάποιες πρόνοιες ήδη ανεπίσημα εφαρμόζονται και η ενημέρωση που έχουν από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες είναι ότι τέλος Οκτώβρη στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών θα τεθεί προς έγκριση.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο, σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα, ένα από τα σοβαρότερα που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή πολιτεία με αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε κοινότητες που έχουν να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών.

«Δυστυχώς οι σκηνές οργανωμένης βίας και εκφοβισμού που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες εξοργίζουν και συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία αλλά και μας ντροπιάζουν διεθνώς. Αλίμονο εάν η κατάληξη της κυπριακής κοινωνίας είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη βία», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «δεν είναι η βία η λύση αυτού του προβλήματος. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών. Για αυτό θέλουμε να χαιρετίσουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως «έχουν αυξηθεί οι απελάσεις και οι επιστροφές αιτητών πολιτικού ασύλου κατά 50%. Ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων έχει μειωθεί στους 3 μήνες. Για πρώτη φορά στην πορεία του μεταναστευτικού φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου από όσοι έρχονται στη χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στον πληθυσμό μας έχει μειωθεί από σχεδόν 6% κοντά στο 5%».

Σημείωσε ακόμη πως «η πολιτική των απελάσεων και των επιστροφών έχει πετύχει και κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης που είναι μια από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εμείς καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να εξετάσουμε και να ψηφίσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων έτσι ώστε το Υφυπουργείο Μετανάστευσης να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την ενημέρωση αλλά κυρίως, όπως είπε, για τις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο και φέρνουν αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς αν κατέθεσαν κάποια εισήγηση στον Υπουργό για το μεταναστευτικό, είπε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τα νομοσχέδια που ήδη έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης θα ενισχύσει και θα βοηθήσει στην πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων».

«Επιπρόσθετα έχουμε ακούσει τα προβλήματα και τις ανάγκες που παρουσιάζουν οι υποδομές για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού και είμαστε έτοιμοι και εμείς να βοηθήσουμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να αυξηθούν οι χώροι φιλοξενίας, προσωρινοί χώροι φιλοξενίας αλλά και οι μόνιμες υποδομές που πρέπει να έχει η χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΕπιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Επιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Η εγκατάσταση κλιματιστικών σχεδόν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, επισημαίνει η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top