Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΗΚ για απόφαση ΡΑΕΚ: «Οδηγεί σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους» - Υπό εξέταση οι επιπτώσεις

ΑΗΚ για απόφαση ΡΑΕΚ: «Οδηγεί σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους» - Υπό εξέταση οι επιπτώσεις

Για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στον Οργανισμό από τη συνέχιση της στέρησης κεφαλαίων, προειδοποιεί η ΑΗΚ αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕΚ να μην προχωρήσει στην έγκριση νέων αυξημένων διατιμήσεων.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΑΗΚ:

Αναφορικά με την πρόσφατη Απόφαση 317/2023 της ΡΑΕΚ, ημερ. 15 Σεπτεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

Ακολουθώντας όλες τις σχετικές διαδικασίες και αποφάσεις της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ υπέβαλε έγκαιρα και ολοκληρωμένα τα Επιτρεπόμενα Έσοδα (ΕΕ) των Βασικών Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων (ΒΡΔ) της για το έτος 2023, πάνω στα οποία θα βασίζονταν οι διατιμήσεις, με απώτερο στόχο την έγκριση και εφαρμογή των σχετικών διατιμήσεων, την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτά εγκρίθηκαν προκαταρκτικά από τη ΡΑΕΚ στις 17 Μαρτίου 2023. H ΑΗΚ προχώρησε στη συνέχεια στον καθορισμό του ύψους των Διατιμήσεων, όπως προβλέπει η διαδικασία. Οι Διατιμήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕΚ τον Ιούνιο του 2023, για έγκριση. Ακολούθησε σειρά νέων διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από τη ΡΑΕΚ, οι οποίες και δόθηκαν από την ΑΗΚ. Χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ή/και διαβούλευση, η ΡΑΕΚ εξέδωσε την Απόφασή της με Αρ.317/2023 την 15 Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με αυτή παραμένουν σε ισχύ, για το έτος 2023, οι ρυθμιζόμενες διατιμήσεις του έτους 2022 και ταυτόχρονα ανακαλούνται οι Αποφάσεις της σχετικά με την προκαταρκτική έγκριση των Επιτρεπόμενων Εσόδων (ΕΕ) του έτους 2023 των ΒΡΔ της ΑΗΚ.

Η ΑΗΚ αντιλαμβάνεται πλήρως τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό το λόγο, και μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, αποφάσισε και επέστρεψε στην Κοινωνία και στην οικονομία του τόπου, από τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα, το ποσό των €54εκ. περίπου κατά τα έτη 2020-2022 (εκπτώσεις 10% στα τιμολόγια), λαμβάνοντας υπόψη τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις αυτής της απόφασης. Η ΑΗΚ, εντός των υποχρεώσεών της, καθορίζει τις ενέργειές της με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με στόχους: την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Κύπρο, την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος, την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του. Η συνέχιση της στέρησης κεφαλαίων από την ΑΗΚ, που με την προαναφερόμενη απόφαση της ΡΑΕΚ υπολογίζεται σε απολεσθέντα εισοδήματα συνολικού ποσού €107εκ., οδηγεί σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους. Μεταξύ άλλων οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν και στην υλοποίηση του εγκεκριμένου αναπτυξιακού Προγράμματος του Οργανισμού, που περιλαμβάνει ζωτικής σημασίας υποδομές ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στο μεγάλο στόχο που έχει θέσει η Πολιτεία για Πράσινη Μετάβαση του τόπου.

Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ενέργειας και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι απομονωμένο σύστημα και εξαρτάται κυρίως από τα υγρά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή, η ΑΗΚ διαχρονικά προσπαθεί να μειώσει τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών, εισάγοντας στο μίγμα παραγωγής πράσινη ενέργεια (δημιουργία έργων ΑΠΕ ή σύναψη συμφωνίας διμερών συμβάσεων αγοράς ενέργειας με ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ). Αυτή είναι μια σταθερή επιδίωξη αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχει επιτραπεί στην ΑΗΚ να την αναπτύξει στον βαθμό που επιθυμεί και είναι ικανή να υλοποιήσει.

Η ΑΗΚ σέβεται και εφαρμόζει πιστά όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται στους ισχύοντες Νόμους και Ρυθμιστικές Αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Αρμόδιους Φορείς. Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, και όταν η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Οργανισμού κρίνουν ότι μπορεί, η ΑΗΚ στηρίζει έμπρακτα την Κοινωνία, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δυνατοτήτων της και σε πλήρη συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τις Αρχές του Κράτους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ συζήτησε το όλο θέμα εκτενώς κατά τη προχθεσινή συνεδρία του και αποφάσισε να διενεργηθεί τεχνική και οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων της Απόφασης. Με τον τρόπο αυτό θα καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες του Οργανισμού, πάντα προς όφελος των καταναλωτών και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε εν κινήσει σχολικό λεωφορείο στη Λευκωσία - Σώοι όλοι οι μαθητές - Δείτε φωτογραφίες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε η εκεχειρία - Ξεκίνησαν ξανά οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας

Μηδενικό ΦΠΑ στα κρέατα από σήμερα (1/12) - Ποια εξαιρούνται και πού κατεγράφη 1 ευρώ αύξηση

Συννεφιασμένο σκηνικό με ομίχλη - Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

«Blackout challenge» σε δημοτικό σχολείο - 8χρονη μαθήτρια στην Ελλάδα κινδύνεψε να χάσει τη ζωή τηςTα de facto, που γίνονται... τετελεσμένα

Tα de facto, που γίνονται... τετελεσμένα

Όταν τον περασμένο Οκτώβρη υπογραφόταν το κείμενο συναντίληψης για τη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μεγάλο μέρος της πολιτικής σκηνής του τόπου, θεώρησε ότι το θέμα έληξε με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Σύντομα διαπιστώθηκε το αυτονόητο. Ότι η Τουρκία ποτέ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top