ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Το «προσωρινό» υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν συμπληρώνει δύο χρόνια χωρίς Δημοκρατία ή Σύνταγμα

Αφγανιστάν: Το «προσωρινό» υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν συμπληρώνει δύο χρόνια χωρίς Δημοκρατία ή Σύνταγμα

Η «προσωρινή» κυβέρνηση που σχημάτισαν οι Ταλιμπάν μετά τη νίκη τους στον πόλεμο, την κατάρρευση της δημοκρατίας και την απόσυρση των συμμάχων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, έγινε δύο ετών αυτή την εβδομάδα χωρίς ενδείξεις ότι πρόκειται να επιτύχει ένα νέο σύνταγμα ή την εκλογή μιας νόμιμης κυβέρνησης.

Αν και φαινομενικά μονολιθική, η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν χωρίζεται σε δύο φονταμενταλιστικά ρεύματα: αυτό των ιστορικών μαχητών μουτζαχεντίν με επικεφαλής τον ανώτατο ηγέτη, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, και το τρομερό δίκτυο Χακάνι, που βρίσκονται πίσω από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτές οι δυνάμεις, κυρίως της εθνότητας των Παστούν, μοιράστηκαν χαρτοφυλάκια και μερίδια εξουσίας το 2021, όταν κατάργησαν το παλιό σύνταγμα και υποσχέθηκαν μια νέα Magna Carta για το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία γνωστή πρόοδος.

«Και οι δύο προσπαθούν να έχουν περισσότερη εξουσία στην κυβέρνηση και οι εσωτερικές τους διαφωνίες είναι κρυμμένες μεταξύ τους», δήλωσε στην EFE ο πολιτικός αναλυτής Ahmad Saeedi.

Το υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν είναι εξ ολοκλήρου άντρες και πολλά από τα μέλη του είναι πρώην αρχηγοί μάχης, με ελάχιστη ή καθόλου ακαδημαϊκή κατάρτιση ή που έζησαν σε υπόγεια για δεκαετίες.

Σε δύο χρόνια δεν έχουν ενσωματώσει καμία γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο ή σε υψηλόβαθμες θέσεις. Η μόνη γυναίκα που επιλέχθηκε για τη φονταμενταλιστική κυβέρνηση είναι η διευθύντρια του Μαιευτηρίου Μαλαλάι στην Καμπούλ, ενός ιδρύματος που απευθύνεται σε γυναίκες που, σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή ούτε με περίεργους άνδρες.

Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των εθνοτικών ομάδων και η έλλειψη ειδικών στο υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν είναι μερικές από τις μεγαλύτερες επικρίσεις από την εθνική και διεθνή κοινότητα.

«Το 100% των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι Ταλιμπάν, περισσότερο από το 90% από αυτούς είναι εθνοτικοί Παστούν και άλλες εθνοτικές ομάδες αγνοούνται, ενώ η αγνόηση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων είναι η άλλη σκληρή απόφαση των Ταλιμπάν σε όλες τις στρατολογήσεις τους στην κυβέρνηση», είπε ο αναλυτής.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου των Ταλιμπάν περιλαμβάνουν εκείνους που είναι γνωστοί για τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες και καταζητούνται από διεθνείς υπηρεσίες, πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε μαύρες λίστες για τρομοκρατικές ενέργειες.

Κάποια από αυτά με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Νομικά δεν είναι η κυβέρνηση, όλες οι δραστηριότητές της είναι παράνομες αφού λειτουργούν χωρίς σύνταγμα ως πηγή διανομής εξουσίας. Είναι μια διακυβέρνηση που διαχειρίζεται μια άγνωστη ομάδα που πιστεύει στη στρατιωτική επιρροή και σε μια φυλετική προσέγγιση», δήλωσε στην EFE ο πολιτικός αναλυτής Wais Nasiri.

Λίγο μετά την κατάληψη της Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν κατάργησαν το παλιό σύνταγμα και τον ποινικό κώδικα του Αφγανιστάν και μεταρρυθμίστηκαν το δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία των κανόνων του και του ισλαμικού νόμου ή της σαρία.

Επειδή πολλοί νόμοι των Ταλιμπάν δεν είναι κωδικοποιημένοι, η εφαρμογή τους ήταν άνιση σε ολόκληρη τη χώρα.

«Δεν πιστεύουν στους νομικούς θεσμούς ή στο συνταγματικό πλαίσιο και χρησιμοποιούν πολιτικές σύμφωνα με τα οφέλη τους», είπε ο Νασίρι.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους να οικοδομήσουν μια κυβέρνηση, να ορίσουν μια δομή και να συντάξουν ένα σύνταγμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταργώντας παράλληλα όλους τους νομοθετικούς θεσμούς, τις ένοπλες δυνάμεις και όλα τα όργανα διακυβέρνησης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών της δημοκρατίας που δημιουργήθηκε υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα της δημόσιας διοίκησης είναι μικτό και ασυνεπές, για τους φόρους χρησιμοποιούν το συμβατικό σύστημα που καθιερώθηκε στην παλιά δημοκρατία, για τις τράπεζες θέτουν συμφέροντα, ωστόσο αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν για την εκλογή αντιπροσώπων ή τη δίκαιη εφαρμογή της δικαιοσύνης.

«Η έλλειψη συνταγματικού πλαισίου, η παραβίαση των καταστατικών των Ηνωμένων Εθνών και η ακύρωση υφιστάμενων νόμων και νομοθετικών θεσμών έχουν οδηγήσει σε κυρώσεις και ανθρώπινη καταστροφή στη χώρα», σημειώνει ο πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Ahmad Khan Andar.

Αυτή η έλλειψη συνταγματικού πλαισίου και κράτους δικαίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη αναγνώρισης της φονταμενταλιστικής κυβέρνησης παρά τη σαφή νίκη τους στον πόλεμο και το ότι οι ηγέτες της παλιάς κυβέρνησης εγκατέλειψαν την εξουσία και εγκατέλειψαν τη χώρα.

«Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία με αντισυμβατικά μέσα, ακυρώνοντας τους υπάρχοντες νόμους, δεν έχουν την εξουσία να συντάξουν ένα σύνταγμα και άλλους νόμους. Το σύνταγμα πρέπει να βασίζεται σε ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο αντανακλά τη βούληση του λαού και διακηρύσσεται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του», εξήγησε στην EFE ο δικηγόρος Abdul Razzaq Qazizada.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι αυτή τη στιγμή συντάσσουν ένα «σύνταγμα», με τη διαδικασία να επιβλέπεται από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Abdul Hakim Haqqani, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar που διοικείται από τους φονταμενταλιστές.

Επιπλέον, ο κύριος εκπρόσωπος της de facto κυβέρνησης, Zabiullah Mujahid, έχει διαβεβαιώσει σε αρκετές συνεντεύξεις ότι η έλλειψη συντάγματος δεν ήταν ποτέ πρόκληση για αυτούς, επειδή η κυβέρνηση κυβερνάται σύμφωνα με τη Σαρία.

 ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top