ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση ρεκόρ κατά 9,9% στις τιμές κατοικιών στην Γερμανία το β' τρίμηνο

Μείωση ρεκόρ κατά 9,9% στις τιμές κατοικιών στην Γερμανία το β' τρίμηνο

Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων παρουσίασαν οι τιμές κατοικιών στην Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η αύξηση του κόστους των υλικών επιβάρυναν την αγορά ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 9,9%, σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της συλλογής στοιχείων το 2000, αναφέρει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,5%, σε τριμηνιαία βάση, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στις μεγαλύτερες πόλεις απ' ό,τι στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 9,8% και οι τιμές των μονοκατοικιών και των κατοικιών, για διμελές οικογένειες, μειώθηκαν κατά 12,6%, σε ετήσια βάση.

Τα χαμηλά επιτόκια που επικράτησαν την τελευταία δεκαετία τροφοδότησαν έκρηξη στις τιμές των ακινήτων στην Γερμανία, στη μεγαλύτερη αγορά επενδύσεων σε ακίνητα της Ευρώπης. Ωστόσο, η απότομη άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση του κόστους κατασκευής έβαλαν τέλος στην ανοδική αυτή πορεία, οδηγώντας μια σειρά από κατασκευαστικές εταιρείες σε καθεστώς αφερεγγυότητας, καθώς οι συμφωνίες κατασκευής οικιών μειώθηκαν και οι τιμές υποχώρησαν.

Οι οικοδομικές άδειες για διαμερίσματα στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 31,5% τον Ιούλιο του 2023, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, καθώς οι τιμές κατασκευής αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία στοχεύει στην κατασκευή 400.000 διαμερισμάτων, ετησίως, αλλά δυσκολεύεται να επιτύχει τον στόχο αυτό.

Ο γερμανικός σύνδεσμος της κατασκευαστικής βιομηχανίας GdW έκρουσε την Παρασκευή τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, που επικρατεί, ζητώντας κυβερνητική στήριξη στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Η κατασκευαστική κρίση στη Γερμανία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και φτάνει όλο και περισσότερο μέσα στην κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή η GdW, η οποία εκπροσωπεί περίπου 3.000 κατασκευαστικές εταιρείες σε εθνικό επίπεδο.

Η GdW ζήτησε μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στο 7% από το σημερινό επίπεδο του 19% για προσιτές ενοικιάσεις κατοικιών και την επιχορήγηση από την Κυβέρνηση δανείων με επιτόκιο 1% για τη στήριξη των εταιρειών.

Η γερμανική Κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κλάδο την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσει την κατάσταση.

Ωστόσο, η GdW μαζί με τον Σύνδεσμο ιδιοκτητών ακινήτων Haus&Grund δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην συνάντηση, καθώς θεωρούν πολύ περιορισμένη την ατζέντα της συνάντησης.

Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πακέτο βοήθειας για τον κλάδο μέχρι το τέλος του μήνα, αφού ανακοίνωσε σχέδια για την προώθηση του κατασκευαστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και περιορισμών των νομοθετικών κανόνων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top