ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ανέγερση 600 προσιτές κατοικίες στη Λεμεσό - Βουλευτές ψάχνουν τρόπους υλοποίησης του σχεδίου

Προς ανέγερση 600 προσιτές κατοικίες στη Λεμεσό - Βουλευτές ψάχνουν τρόπους υλοποίησης του σχεδίου

Την πρόθεσή τους, αν η Κυβέρνηση παραλείψει να προχωρήσει σε προικοδότηση μέσα από τον Κρατικό προϋπολογισμό του έργου για την ανέγερση 600 προσιτών κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού να προσπαθήσουν να αναβιώσουν αυτό το σχέδιο μέσα από οριζόντια μετακίνηση κονδυλίων, εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία στην οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, στην παρουσία και του Δήμαρχου Λεμεσού, ο κ. Δαμιανού, αναφέρθηκε και σε θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος όσον αφορά στην καταβολή μόνο 11 εκατομμυρίων ευρώ αντί €35 εκατομ. στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, εσόδων από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης είπε σε δικές τους δηλώσεις ότι, τέτοιου είδους έργα δεν πρέπει να παραπέμπονται στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς αλλά να υλοποιούνται άμεσα.

Ο κ. Δαμιανού είπε στις δηλώσεις του ότι εξέτασαν ξανά το ζήτημα που προέκυψε με τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού για ανέγερση 600 προσιτών κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού μέσα από μία συνεργασία-συμφωνία του Δήμου Λεμεσού με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

«Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε επικρίνει το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκοψε όλα τα κονδύλια προς τον ΚΟΑΓ και παρέπεμψε στο επενδυτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα αντλούσε κονδύλια ο ΚΟΑΓ για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου του», είπε. Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρητικά έπρεπε να εισρεύσει στα ταμεία του ΚΟΑΓ, «ουδέποτε εισέρρευσε» και ότι εισέπραξαν μόνο €11 εκατομμύρια ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεούμενων προσώπων για να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό ποτέ δεν συμμορφώθηκε, «άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος το οποίο βεβαίως η Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου θα εξετάσει ξεχωριστά».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης δεν τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι. «Εκτυλίχθηκε ενώπιον μας μία προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων» και συγκεκριμένα των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. «Λέχθηκαν πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η εικόνα που εισπράττουμε ως Επιτροπή Εσωτερικών είναι ότι αυτή τη στιγμή το όλο σχέδιο βρίσκεται στον αέρα, για αυτό απευθύναμε εκ νέου έκκληση ομόφωνα προς την εκτελεστική εξουσία και τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν με την αίσθηση του επείγοντος αυτό το ζήτημα», είπε. Σημείωσε ότι υπάρχει αδήριτη κοινωνική αναγκαιότητα παγκυπρίως, αλλά και ειδικότερα στη Λεμεσό για προσιτή στέγη και προσιτό ενοίκιο «και είναι κρίμα και άδικο σε μία τέτοια περίπτωση που ο ίδιος ο δήμος Λεμεσού, μέσα από ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου προικοδότησε αυτό το project με €25 εκατομμύρια αξίας γη, να προσκρούουμε σε σκοπιμότητες σε γραφειοκρατία ή αν θέλετε σε ηθελημένες πολιτικές παραλείψεις».

«Έχουμε φόρμουλα, αν η Κυβέρνηση παραλείψει να προχωρήσει σε προικοδότηση μέσα από τον Κρατικό προϋπολογισμό πρόθεση μας είναι μέσα από οριζόντια μετακίνηση κονδυλίων να προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε αυτό το σχέδιο προς όφελος του κόσμου ειδικότερα της επαρχίας Λεμεσού», είπε ο κ. Δαμιανού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο ελέγχεται και από την Βουλή σε ένα άλλο επίπεδο αλλά και από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Είπε ότι έχουν συνολικούς αριθμούς και όχι εξατομικευμένα δεδομένα, αλλά ‘ότι είναι δεδομένο ότι πολλοί οι οποίοι έχουν απολαύει αυτού του προνομίου, να πολιτογραφηθούν ως Κύπριοι πολίτες, είτε δεν κατέβαλαν, ή αν κατέβαλαν δεν κατέληξαν ποτέ τα χρήματα στον ΚΟΑΓ. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι βραχίονες του Κράτους δεν έκαναν τη δουλειά τους», είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε στις δικές του δηλώσεις ότι, τέτοιου είδους έργα «δεν παραπέμπονται στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς τέτοιου είδους έργα, υλοποιούνται άμεσα, εδώ και τώρα». Σημείωσε ότι, η προσφορά του Δήμου Λεμεσού, να διαθέσει τρία δημοτικά τεμάχια ενός συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ «είναι μία τεράστια ευκαιρία» για την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές της σε ότι αφορά τη στεγαστική πολιτική. Είπε ότι η θέση του Δήμου Λεμεσού είναι ξεκάθαρη, και συγκεκριμένα ότι αυτό το έργο είναι ώριμο, εξέδωσε ήδη την πολεοδομική άδεια και μπορεί, εάν υπάρξει πολιτική βούληση για χρηματοδότηση από πλευράς Κυβέρνησης, να υλοποιηθεί, και να αρχίσει και η διαδικασία προσφοροδότησης σε μερικούς μήνες.

«Δεν χάνονται τέτοιες ευκαιρίες ο κόσμος τις έχει ανάγκη και θα πρέπει αυτόν το έργο όχι να παραπεμφθεί σε σχεδιασμούς αλλά να αρχίσει να ειδοποιείται άμεσα. Το έχει ανάγκη και οι κοινωνία και οι ευάλωτες ομάδες, δεν μπορεί να περιμένει άλλο», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ο οποίος όπως είπε, ενέγραψε το θέμα με την ομόφωνη συμβολή των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, σημείωσε ότι αυτό είναι «το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην Κύπρο» και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας της Δημοκρατίας που υπάρχει η ζεύξη μεταξύ φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και του Κράτους. «Δυστυχώς τίθεται εν αμφιβόλω», είπε, αναφέροντας πως κατά τη σημερινή συνέδρια, με παρόντες όλους τους εταίρους, «φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αυτονόητο, να προχωρήσει άμεσα δηλαδή αυτό το έργο αφού δεν είναι μόνο ώριμο, αφού έχει πολεοδομική άδεια, είναι και ένα έργο που με υπευθυνότητα τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν κάνει αναπροσαρμογή, λαμβάνουν υπόψη και το κόστος».

Σημείωσε ότι, εφόσον η Κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε και σύντομα θα ανακοινώσει την νέα στεγαστική πολιτική, θεωρεί ότι οποιαδήποτε νέα στεγαστική πολιτική, πρέπει να εμπεριέχει αυτό το κοινωνικό έργο. Είπε ότι η εξεύρεση προσιτής κατοικίας, στα πλαίσια μιας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού κάποιοι και ευάλωτοι δεν μπορούν να χτίσουν ούτε και με αυτά τα σχέδια τα οποία ανακοινώνονται διαχρονικά.

Ο Δήμος Λεμεσού, είπε, «έκανε το καθήκον του προς το Κράτος και προς την κοινωνία» και επαφίεται σε αυτή την Κυβέρνηση να πάρει εκείνες τις αποφάσεις «άμεσα, και όχι εξ’ αποστάσεως, διότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις μας, δεν θα πρέπει να κάνουμε πολιτική εξ’ αποστάσεως και να συνεχίζονται οι αστοχίες και να συνεχίζονται οι διγλωσσίες όσον αφορά σημαντικότερα θέματα σε αυτόν τον τόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σύκας εξήγησε ότι ο Δήμος είχε παραχωρήσει γη αξίας 25 εκατομ. και έκανε μία συμφωνία με τον ΚΟΑΓ το 2021 να χτιστούν 600 διαμερίσματα έχοντας κατά νου προσιτό ενοίκιο και δεύτερον να δοθεί στέγη στους ήδη υπάρχοντες κατοίκους των εργατικών κατοικιών που μένουν σε συνθήκες μη-ανθρώπινες, όπως είπε, εξυπηρετώντας δύο στόχους. Σημείωσε ότι υπάρχει τόσο ενδιαφέρον γι' αυτές τις οικίες που, προσωπικά ο ίδιος έχει δεχτεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα.

Πρόσθεσε ότι, εφόσον χρειάζεται μία επιχορήγηση της τάξης των €20 εκατομμυρίων, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχορηγεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια €5 εκατομμύρια το έτος για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρώτη φάση που αφορά σε 138 διαμερίσματα. Είπε ότι θεωρεί ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, και διερωτήθηκε με ποιο κριτήριο θα απορριφθούν €5 εκατομμύρια γι’ αυτό το κοινωνικό έργο.

Θετικός ο Δήμος Λεμεσού για διαμερισματοποίηση Αγίας Φύλας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Δήμου Λεμεσού στο αίτημα των κατοίκων της Αγίας Φύλας για δημιουργία δημοτικού διαμερίσματος με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού τοποθετήθηκε στην τελευταία του συνεδρία θετικά υπέρ του αιτήματος για διαμερισματοποίηση της Αγίας Φύλας. «Θεωρούμε ότι το να ανακηρυχθεί η Αγια Φύλα διαμέρισμα, συνάδει με τις αρχές της νέας φιλοσοφίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αποκέντρωσης, της αρχής της επικουρικότητας, θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί πιο δυναμικά», είπε. Σημείωσε ότι στάλθηκε μια επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος, όπως είπε, έχει και την αρμοδιότητα με βάση τη νομοθεσία να ανακηρύξει την οποιαδήποτε περιοχή που υπήρχε παλαιότερα Συμβούλιο Βελτίωσης σε διαμέρισμα.

Ο κ. Σύκας, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, είπε ότι ήταν μια διαχρονική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής τα τελευταία 10 χρόνια και υπενθύμισε ότι η Αγία Φύλα ξεκινούσε και κάλυπτε το 50% της Λεμεσού, «άρα είναι δικαιολογημένη». Σημείωσε ότι η Βουλή έκανε τη δουλειά της και επαφίεται στον Υπουργό Εσωτερικών να αποφασίσει το κατά πόσο θα υλοποιήσει την πρόνοια που του παρείχε το νομοσχέδιο.

Σε γραπτή δήλωση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, με γνώμονα το καλώς νοούμενο της τοπικής κοινωνίας, τοποθετήθηκε υπέρ στο ενδεχόμενο διαμερισματοποίησης τόσο της Αγίας Φύλας, όσο και άλλων περιοχών και ότι το ίδιο έπραξε και η Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ Λεμεσού.

«Επομένως ας μην ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους οι κυβερνώντες. Η ευθύνη έκδοσης διατάγματος ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εσωτερικών» ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχητικό F-16 συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ - Η κατάσταση υγείας του πιλότου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top