ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανός αξιωματούχος εξαίρει ενέργειες Κύπρου για κυρώσεις και διαφθορά

Αμερικανός αξιωματούχος εξαίρει ενέργειες Κύπρου για κυρώσεις και διαφθορά

Τη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ στο θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξήρε ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Τζόσουα Χακ, ενώ είπε ότι η χώρα του αναγνωρίζει και τις προσπάθειες της Λευκωσίας για καταπολέμηση της διαφθοράς, λέγοντας πως η Κύπρος έχει γυρίσει αποφασιστικά σελίδα.

Ο κ. Χακ μιλούσε στο πλαίσιο του Cyprus Forum που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την συνεργασία με την Κύπρο αναφέρθηκε και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ σε χωριστή ομιλία του ενωρίτερα.

Αμερικανός Αν. Βοηθός ΥΠΕΞ

Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Τζόσουα Χακ εξήρε τις προσπάθειες της Κύπρου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και του ΟΗΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την «ισχυρή συνεργασία» σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, επαίνεσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την «πολιτική μηδενικής ανοχής» απέναντι σε οποιονδήποτε επιδιώκει να βοηθήσει στην αποφυγή των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία.

Οι ενέργειες αυτές, είπε, υπογραμμίζουν την αποστολή της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να ανοικοδομήσει περαιτέρω τη φήμη της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

Αναφερόμενος στη διαφθορά, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γυρίσει αποφασιστικά σελίδα και βρίσκεται σε σαφή τροχιά στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Είπε ότι η στήριξη των ΗΠΑ και η στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι συνεχής στο θέμα αυτό.

Οι ΗΠΑ, συνέχισε, αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς και τη μονάδα εφαρμογής κυρώσεων.

Αυτά τα βήματα, είπε, καταδεικνύουν τη δέσμευση της Κύπρου για ένα σταθερό μέλλον για όλους τους Κύπριους.

«Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν το θεμέλιο της εύρωστης οικονομίας της Κύπρου σήμερα όπως πιστεύω και στο μέλλον», κατέληξε.

Βρετανός Υπατος Αρμοστής

Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, στην δική του ομιλία, είπε ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια άνοδος πιο αυταρχικών κρατών. Αυτό, ανέφερε, αυξάνει τις προκλήσεις για το κράτος δικαίου. Μίλησε για την κατάσταση στην Κίνα και την άνοδο της χώρας διεθνώς, για τον λαϊκισμό στη Δύση αλλά και για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος ειδικά στη χώρα του και το πώς αντέδρασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι μεταξύ άλλων εφάρμοσε κυρώσεις αλλά και μέτρα κατά όσων αποφεύγουν τις κυρώσεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, λέγοντας ότι για να προστατευθεί το κράτος δικαίου το Ηνωμένο Βασίλειο κτίζει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις με χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Μίλησε για μια σημαντική συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για στήριξη αυτών των ενεργειών με στόχο να διασφαλιστεί η εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων.

Γνωρίζουμε, είπε, ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να επιτευχθούν με τη συνεργασία και ανέφερε πως έχει σημειωθεί πρόοδος.

Νομίζω συλλογικά αυτές οι προσπάθειες και οι ευρύτερες προσπάθειες διασφαλίζουν την ακεραιότητα του φιλελεύθερου δημοκρατικού μοντέλου, τη δέσμευση για ανοιχτές κοινωνίες, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έθεσαν σε διαθεσιμότητα καθηγητή στη Λεμεσό που φέρεται να φίλησε μαθήτρια στο στόμα

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού του άτυχου 52χρονου στο Παραλίμνι

Στην Αστυνομία οι πρώτες υποθέσεις για ψευδείς μετοικίσεις εκλογέων - Πού προκύπτει το πρόβλημα

Ετοιμαστείτε για βροχές: Η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Λάθος η απαγόρευση της σημαίας ΕΕ στη Eurovision



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top