ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεχνική στήριξη για εφαρμογή ολοήμερου σχολείου στην Κύπρο ανακοίνωσε η Κομισιόν

Τεχνική στήριξη για εφαρμογή ολοήμερου σχολείου στην Κύπρο ανακοίνωσε η Κομισιόν

Τεχνική στήριξη για προώθηση του θεσμού ολοήμερου σχολείου στα γυμνάσια της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, η δημιουργία του μέσου τεχνικής υποστήριξης (Technical Support Instrument - TSI) έγινε μετά από αίτημα του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ώστε να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου στην Κύπρο.

Το έργο αφορά τη στήριξη της ανάπτυξης ενός επιχειρησιακού πλαισίου για την εφαρμογή του θεσμού, εστιάζοντας στην ενίσχυση του αναλυτικού προγράμματος και στην εξατομικευμένη καθοδήγηση για τους μαθητές που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.

Η στήριξη περιλαμβάνει την αξιολόγηση της δυνατότητας για εφαρμογή της μεταρρύθμισης, την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων και συστάσεων πολιτικής, και τον έλεγχο της εφαρμογής του θεσμού σε επιλεγμένα σχολεία σε δοκιμαστική βάση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου θα γίνει συλλογή στοιχείων και αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανάλυση των ορθών πρακτικών που εφαρμόζονται, θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου με διαφορετικά σενάρια και κοστολόγηση για κάθε σενάριο και θα προωηθηθεί η ενημέρωση του κοινού για το έργο, και η παρακολούθησή του.

Η δημιουργία του μέσου τεχνικής στήριξης ανακοινώθηκε σε εκδήλωση της Κομισιόν, της UNESCO και του Υπουργείου Παιδείας στη Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνεται, η τελευταία έκθεση του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) τον Οκτώβριο του 2020 κατέγραψε χαμηλό επίπεδο επιδόσεων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, καθώς ένας στους 10 μαθητές κατά μέσο όρο εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο, και το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό στο 16,6%. Ακόμα, προστίθεται, το μερίδιο των νέων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό πλέον αυξήθηκε στους τρεις στους 10.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ολοήμερο σχολείο αναμένεται πως θα διατηρήσει τα παιδιά ασφαλή και θα επηρεάσει θετικά την ευημερία τους, προετοιμάζοντας τα παράλληλα και για τη δια βίου μάθηση. Ακόμα, θεωρείται πως μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, ειδικά όσον αφορά παιδιά με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ.

Παράλληλα, η εφαρμογή του θεσμού αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνει τις ευθύνες των γονιών τις ώρες μετά το σχολείο.

Η Κομισιόν τονίζει στην ανακοίνωσή της πως το έργο συνάδει με τις προτεραιότητες της ΕΕ για ποιοτική και συμπεριληπτική παιδεία για όλους, καθώς και με τη σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη δημιουργία ευκαιριών για την επιτυχία στο σχολείο.

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) είναι το κύριο μέσο της Επιτροπής για την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών. Αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του Σχεδίου Ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top