ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Κατάλαβα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Κατάλαβα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο»

Oι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής στη Λευκωσία του Ουμίτ Ινάτσι, σημειώνοντας ότι αυτή η αρχή είναι που τον καθοδηγεί στις προσπάθειές του για επανένωση του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι είναι «με ιδιαίτερη χαρά» που συμμετέχει στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «του αγαπημένου μου φίλου και καταξιωμένου Κύπριου καλλιτέχνη Ουμίτ Ινατσί, για τον οποίον είμαστε πάρα πολύ περήφανοι, με τίτλο «Παγκόσμιο Πνεύμα»».

Ανέφερε ότι, το σύνολο του έργου του κ. Ινατσί, «πρεσβεύει τις αξίες που ο ίδιος ασπάζεται ως μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ψυχή, με αρκετές φιλοσοφικές ανησυχίες για τον άνθρωπο, τη ζωή και τον κόσμο μας». «Αξίες και ιδανικά που ανυψώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως η αλληλεγγύη, η συμπόνια, η αδελφοσύνη», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην μακρόχρονη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους από την περίοδο που εργάστηκαν μαζί στο Λονδίνο, η οποία όπως είπε, «αναπτύχθηκε πάνω σε αυτή τη βάση και την κοινή μας επιθυμία για την επανένωση του τόπου μας».

Είπε ότι, ζώντας και εργαζόμενος μαζί με τον κ. Ινατσί έμαθε «πραγματικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έμαθα να αντιλαμβάνομαι πολλά δεδομένα, να αντιλαμβάνομαι τις έγνοιες, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και σκεπτόμενος την αρχή της καριέρας μου ως διπλωμάτης, η φιλία μας ήταν για μένα μοναδική».  

«Ως πιστός Κύπριος ο Ουμίτ μέσα από τα υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας έργα του με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία που τα χαρακτηρίζει – βλέπουμε μια καινούρια δουλειά του -  ανάμεσα σε πολλά άλλα, χαράζει τον δρόμο της συμφιλίωσης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, γιατί η δουλειά του πάντα έχει στο κέντρο την Κύπρο ως σημείο αναφοράς», είπε.

Σημείωσε ότι τα έργα του υπάρχουν στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Αμερική, στο Ιράν, στο Ιράκ, παντού σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι πάρα πολύ γνωστός για τις δραστηριότητες του εντός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι ο κ. Ινατσί «ήταν ο πρωτοστάτης» για να επιστραφούν τα κλειδιά του Αγίου Γεωργίου του Εξορεινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, «και αν δεν ήταν ο Ουμίτ δεν θα υπήρχε ποτέ αυτή η εξέλιξη, η οποία ήταν το 2014, όπου για πρώτη φορά, μάλιστα ήταν Παρασκευή του Επιταφίου, έγινε αυτή η πολύ σημαντική τελετή για τους Ελληνοκύπριους».  

Αναφέρθηκε και στη δράση του εδώ και πολλά χρόνια, όπως είπε, για να επιστραφούν έργα που βρίσκονταν στη Λευκωσία και σε άλλες περιοχές, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στα αγγλικά προς τους Τουρκοκύπριους παριστάμενους.

Ανέφερε ότι γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1973 και μεγάλωσε στην Πάφο και ότι ήταν έξι μηνών το 1974.

Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι και οι δύο του γονείς προέρχονται από μικτά χωριά, η μητέρα του από τη Γεροσκήπου και ο πατέρας του από τη Χούλου, έμαθε από αυτούς μέσα από τις δικές τους εμπειρίες ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί, αλλά ο ίδιος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να το ζήσει και να το μάθει αυτό από μόνος του.

«Κάποιες φορές η εντύπωση που έχεις για κάτι είναι εντελώς διαφορετική», είπε, σημειώνοντας ότι μέχρι που γνώρισε τον κ. Ινατσί στο Λονδίνο, όταν ο ίδιος ήταν Γενικός Πρόξενος και ο κ. Ινατσί αντιπρόξενος, «και κατάλαβα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο». «Αυτή η αρχή είναι που με καθοδηγεί εκ τότε, αλλά και τώρα που είμαι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προσπάθειες μου για επανένωση της πατρίδας μας, του νησιού μας», είπε.

Ο κ. Ινατσί με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, και σημείωσε ότι έπραττε πάντα το καλύτερο που μπορούσε όχι μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως ακτιβιστής, κάνοντας αναφορά και στον δρόμο που ακολούθησε προς την συμφιλίωση.

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Isnotgallery, Άντρος Ευσταθίου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την παρουσία του και τον κ. Ινατσί, για τη συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top