ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση Τουρκίας - «Βλέπει» σοβαρές εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να γίνει διαμεσολαβητής

Διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση Τουρκίας - «Βλέπει» σοβαρές εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να γίνει διαμεσολαβητής

Η Τουρκία προετοιμάζεται για σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κινητοποιείται. Και διπλωματικά, αλλά ίσως και στρατιωτικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, και λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης βασικά, Ομέρ Τσελίκ, είπαν ότι η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως θα συμβούν σοβαρά γεγονότα.

Η Άγκυρα του Ερντογάν παίρνει πλέον σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων. Εστιάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου για να εμφανιστεί ως προστάτης των θυμάτων αδελφών Παλαιστινίων. Θεωρεί λάθος να τιμωρείται ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός και επικρίνει τον Μπλίνκεν, που είπε ότι πήγε στο Ισραήλ «ως Εβραίος».

«Είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση», είπε ο Τσελίκ. «Αυτό δεν είναι διπλωματία. Είναι μεροληψία και φραξιονισμός. Είναι Μεσαίωνας που χωρίζει τον κόσμο με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις», τόνισε.

Οι ένοπλες δυνάμεις έτοιμες για παροχή βοήθειας

Από την άλλη τώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βγήκαν και εξέφρασαν δημοσίως την ετοιμότητά τους για την παροχή βοήθειας υπέρ των Παλαιστινίων.

Δεν διευκρινίζεται τι είδους βοήθεια, αλλά αν πρόκειται για ανθρωπιστική, υπάρχουν τόσες τουρκικές οργανώσεις να πάνε, όπως η Ερυθρά Ημισέληνος.

Αν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια στους Παλαιστινίους, αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα περισσότερο. Και θα είναι μεγάλο ρίσκο για τον Ερντογάν, που θέλει να γίνει μεσολαβητής.

Ο Ερντογάν μίλησε με 13 ηγέτες σε 4 μέρες

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις επαφές του για να βρει στήριξη στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, που ευαγγελίζεται ότι πρέπει να υπάρξει με επικεφαλής τον ίδιο. Χαρακτηριστικά, έχει μιλήσει με 13 ηγέτες σε τέσσερις ημέρες και από ό,τι διαρρέεται εδώ και ένα 24ωρο, έχει επαφές και με τη Χαμάς -κυρίως για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών. Εκεί, έδωσε πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και τα πρακτικά αυτά θα μείνουν μυστικά για 10 χρόνια.

Είναι κάτι που προκαλεί την περιέργεια, δεδομένου ότι η Τουρκία αναζητά ρόλο σε αυτή τη διένεξη, αλλά ακόμη είναι ασαφές ακόμη και για την ίδια πώς θέλει να εμπλακεί.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top