Οσμάν Ερτούγ: «Περιορισμένες αρμοδιότητες και θητεία να έχει ο απεσταλμένος»

Οσμάν Ερτούγ: «Περιορισμένες αρμοδιότητες και θητεία να έχει ο απεσταλμένος»

Η τ/κ πλευρά έχει τρείς προσδοκίες από τον απεσταλμένο που θα διοριστεί από τα ΗΕ, δήλωσε ο πρώην διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ: «Πρώτον, να είναι προσωπικός απεσταλμένος, δηλαδή, να είναι υπόλογος στον ΓΓ και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεύτερο, να διοριστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τρίτον, να διοριστεί με περιορισμένη εντολή».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις αναπαράγει σήμερα τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ερτούγ σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού του ομίλου. Εκφράζοντας την άποψη ότι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στον απεσταλμένο θα πρέπει να είναι περιορισμένες, είπε ότι η αρμοδιότητα που δοθεί στον απεσταλμένο πρέπει να είναι μόνο να εξετάσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες.

Κατά την γνώμη του, συνέχισε, δεν χρειάζεταΙ ένας τέτοιος διορισμός, «όμως υπάρχει μια απαίτηση από την διεθνή κοινότητα. Εμείς ούτως ή άλλως είχαμε πει πέρσι ότι θα αποδεχόμασταν κάθε εξέταση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε αυτό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ότι μαζί με το θέμα του απεσταλμένου υπάρχει και η εντύπωση ότι θα «υπάρξει και κινητικότητα στο Κυπριακό», ο κ. Ερτούγ υποστήριξε ότι πάντοτε λέγεται ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να το μεταφέρει αυτό «σε ένα σημείο που ξεπερνά τον σκοπό του», όπως υποστήριξε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο ίδιος δεν νομίζει ότι κάποιος λογικός άνθρωπος θα αποδεχόταν αυτό το καθήκον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι»-Το Κυπριακό επιστρέφει στο επίκεντρο και η Ευρώπη μπαίνει πιο δυναμικά στο παιχνίδι

«Θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι»-Το Κυπριακό επιστρέφει στο επίκεντρο και η Ευρώπη μπαίνει πιο δυναμικά στο παιχνίδι

Η φράση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι», μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, δεν αποτελεί απλώς μια αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το Κυπριακό. Αποτυπώνει την αίσθηση ότι η διαδικασία εισέρχεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, κατά την οποία θα κριθεί αν υπάρχει πραγματικά έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ή αν θα προστεθεί ακόμη ένας κύκλος προσδοκιών στη μακρά ιστορία των αποτυχημένων προσπαθειών.