ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΡΕΤΙ: «Τα Βαρώσια ανθρώπινη τραγωδία στην καρδιά της Ευρώπης - Η Αμμόχωστος μπορεί να ανθίσει και πάλ»

Πρόεδρος ΡΕΤΙ: «Τα Βαρώσια ανθρώπινη τραγωδία στην καρδιά της Ευρώπης - Η Αμμόχωστος μπορεί να ανθίσει και πάλ»

Τα Βαρώσια είναι ανθρώπινη τραγωδία στην καρδιά της Ευρώπης, ανέφερε η Ντολόρς Μονσεράτ, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI), σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.

Η κ. Μονσεράτ, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο πέντε χρόνια μετά την τελευταία διερευνητική επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πρέπει να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Μονσεράτ: «Η Αμμόχωστος μπορεί να ανθίσει και πάλι»

Η κ. Μονσεράτ ανέφερε ότι, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, η Επιτροπή Αναφορών παρακολουθεί τακτικά την κατάσταση στην Αμμόχωστο μετά από μια σειρά αναφορών που υποβλήθηκαν από Κύπριους πολίτες, μεταξύ άλλων εξ ονόματος του Κινήματος Προσφύγων Αμμοχώστου, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερους από 37.000 πολίτες της ΕΕ, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αμμόχωστο μετά την κατάληψη της πόλης τον Αύγουστο του 1974 από τους Τούρκους εισβολείς.

Η κ. Μονσεράτ σημείωσε ότι το 2018, στο πλαίσιο της τελευταίας διερευνητικής επίσκεψης στην Αμμόχωστο, η Επιτροπή Αναφορών προειδοποίησε ότι ο χρόνος για μια λύση εξαντλείται. «Πέντε χρόνια αργότερα, η κατάσταση παραμένει ανεπίλυτη», τόνισε.

Εν συνεχεία, η Πρόεδρος της Επιτροπής PETI είπε ότι το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου της πόλης, Δρος Σίμου Ιωάννου. Ακόμη, ευχαρίστησε τον Λοΐζο Αυξεντίου, τον πολίτη από την Αμμόχωστο που υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Αναφορών για την Αμμόχωστο.

Είδε, τόνισε, «ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής μιας ακμάζουσας πόλης» και έκανε λόγο για «μια πολύ συναισθηματική επίσκεψη». Πρόσθεσε ότι «τα Βαρώσια είναι μια ανθρώπινη τραγωδία στην καρδιά της Ευρώπης».

Η κ. Μονσεράτ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους από τους νόμιμους κατοίκους τους είναι απαράδεκτη. Τόνισε ακόμη ότι το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προωθεί τη διαίρεση και υπονομεύει τις προοπτικές για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Επιπρόσθετα, η Πρόεδρος της Επιτροπής PETI υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη λύση χωρίς συνεχή διάλογο και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό». Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους Αμμοχωστιανούς ότι «οι εκκλήσεις τους να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους ακούγονται δυνατά και καθαρά».

«Η Επιτροπή Αναφορών βρίσκεται στο πλευρό σας και έχετε την ακλόνητη υποστήριξή μου: οι αναφορές σας είναι και θα παραμείνουν ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής PETI», τόνισε η κ. Μονσεράτ, υποδεικνύοντας ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πρέπει να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για βιώσιμη ειρήνη και συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Καταληκτικά, η Πρόεδρος της Επιτροπής PETI ανέφερε ότι η Αμμόχωστος «μπορεί να ανθίσει και πάλι ως πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας μέσα σε ένα επανενωμένο, δικοινοτικό, διζωνικό, ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες».

Αννίτα Δημητρίου: «Είμαστε ταγμένοι στην προσπάθεια επανένωσης»

Από την πλευρά της η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημείωσε ότι η επίσκεψη της Ντολόρς Μονσεράτ αφορά τα όσα τεκταίνονται στο θέμα της Αμμοχώστου και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως είπε, ζητάμε συνεχώς από αξιωματούχους να έρχονται και να βλέπουν ιδίοις όμμασι όσα τεκταίνονται στην Αμμόχωστο και στην Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουμε τη στήριξή τους για την καταδίκη των παράνομων ενεργειών και την επικράτηση της νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

«Συνειδητοποιούμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, αφού ζούμε σε μια πολύ σύνθετη και δύσκολη περίοδο με γεωστρατηγικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ότι χρειάζεται να απαντήσουμε με περισσότερη διπλωματία, περισσότερη ενότητα, περισσότερη προάσπιση των αρχών μας και του διεθνούς δικαίου», υπέδειξε η κ. Δημητρίου. Ακόμη, ευχαρίστησε την Ντολόρς Μονσεράτ για τη στήριξη στις θέσεις και τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επανένωσης και ειρηνευτικής διευθέτησης, εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τη γελοία ρητορική για τη λύση των δύο κρατών». «Θέλουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Είναι σημαντικό για μας να εδραιωθεί η ειρήνη και η Κύπρος να είναι παράδειγμα ειρήνης και σταθερότητας σε μια πολύ εύθραυστη περιοχή», σημείωσε.

Απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, η κ. Δημητρίου υπέδειξε ότι «είμαστε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια για επανένωση του τόπου μας, που αφορά όλους τους Κυπρίους». Ως Κοινοβούλιο, τόνισε, «είμαστε ταγμένοι στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

Σίμος Ιωάννου: «Η φωνή της Μονσεράτ θα ακουστεί στην Ευρώπη»

Ο Σίμος Ιωάννου, Δήμαρχος της Αμμοχώστου, υπενθύμισε ότι η επίσκεψη της κ. Μονσεράτ ήταν προγραμματισμένη από την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

Τα όσα είδε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών «ιδίοις όμμασι έλυσαν όλες τις απορίες της», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει αλλάξει από το 2018 είναι η παραβίαση του στάτους κβο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και η απαίτηση της Τουρκίας για τη δημιουργία δύο κρατών.

«Η φωνή της Ντολόρς Μονσεράτ θα ακουστεί όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου, ο οποίος τόνισε τη συγκίνηση της Ντολόρς Μονσεράτ για την επίσκεψή της στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου ζήτησε τη βοήθεια της Αννίτας Δημητρίου στον αγώνα που διεξάγουν οι Αμμοχωστιανοί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο Παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top