ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις τιμές των καυσίμων - Πότε αναμένονται αυξήσεις στα πρατήρια

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις τιμές των καυσίμων - Πότε αναμένονται αυξήσεις στα πρατήρια

Τυχεροί φάνηκαν οι οδηγοί καθώς έπεσαν σταδιακά από την περασμένη εβδομάδα οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων, αφού το προηγούμενο φορτίο έκλεισε σε χαμηλότερη τιμή.

Σημειώνεται ότι στις 8 Οκτωβρίου η τιμή του Μπρεντ (Brent) έφτασε στο χαμηλότερο σημείο τους τελευταίους δύο μήνες (84.07 δολάρια το βαρέλι). Αντίστοιχα, το υψηλότερο σημείο ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου όπου έφτασε στα 94.36 δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η τιμή του φλέρταρε και πάλι με τα 94 δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο κάθε δύο εβδομάδες έρχεται νέο φορτίο καυσίμων, αναμένεται σύντομα να δούμε και πάλι αυξήσεις αλλά όχι - ακόμη - στο προηγούμενο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορτίο αναμένεται ότι θα φτάσει το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα. Οπότε, αναμένεται να δούμε αυξήσεις περί τα μέσα της νέας εβδομάδας καθώς χρειάζεται 1-2 μέρες για τα πρατήρια να υιοθετήσουν τις νέες τιμές που θα στείλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.

Τα «μαθηματικά» σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες

Επισημαίνεται ότι η πορεία της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ είναι ενδεικτική για τις διακυμάνσεις των τιμών στα πρατήρια καθώς στην Κύπρο εισάγουμε καθαρά, διυλισμένα, προϊόντα - και όχι αργό πετρέλαιο - και οι τιμές τους επηρεάζονται από τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση.

Στις 5 Οκτωβρίου, πάντως, η μέση τιμή στα πρατήρια καυσίμων σε παγκύπρια εμβέλεια ήταν:
Αμόλυβδη 95 οκτανίων - 1,612 σεντ το λίτρο
Αμόλυβδη 98 οκτανίων - 1,676 και
Πετρέλαιο Κίνησης - 1,719 σεντ το λίτρο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του Μπρεντ που έφτασαν την Παρασκευή, σε τρεις περίπου εβδομάδες οι τιμές στα πρατήρια θα επιστρέψουν γύρω στις τιμές της 5ης Οκτωβρίου. Από εκείνες τις τιμές, όμως, θα αφαιρεθεί η επιδότηση του Κράτους, η οποία για τα καύσιμα κίνησης θα αρχίσει τον Νοέμβριο (Για το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει τον Δεκέμβριο). Δηλαδή, αν η αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι στα 1,612 σεντ το λίτρο, τότε θα πέσει με την επιδότηση στο 1,542, περίπου δηλαδή στις τρέχουσες τιμές.

Οπότε αναμένεται να διαφανεί πόσο θα ανέβει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς το επόμενο διάστημα καθώς συνεχίζεται η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ και τη λωρίδα της Γάζας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση SIGMA: «Θρίλερ» για ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ - Οι επιδόσεις ΠτΔ και Κυβέρνησης - Ποιοι Υπουργοί πέρασαν την… βάση

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έτσι θα βαθμολογούνται – Τα ιεραρχικά επίπεδα και τα κριτήρια αξιολόγησης

Διαρροή υγραερίου: 100 περιστατικά σε 5 χρόνια – 10 συμβουλές για το πως να προσέχουμε

Πότε έρχονται βροχές και σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας - Στο στόχαστρο πάνω από 500 οντότητεςΗ εικόνα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές - Η εκτίμηση του εκλογικού σώματος για το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Η εικόνα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές - Η εκτίμηση του εκλογικού σώματος για το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Μια εικόνα με πολλά μηνύματα για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη δίνει η πρώτη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ η οποία καταγράφει στην ουσία την απογοήτευση που εκφράζουν οι πολίτες από την παρούσα κυβέρνηση σε ποσοστό 52%.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top