ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν νέα κυβέρνηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς - Φόβοι για περιφερειακό πόλεμο

Bloomberg: ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν νέα κυβέρνηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς - Φόβοι για περιφερειακό πόλεμο

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι που εξετάζουν το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την εκδίωξη της Χαμάς έχουν αρχίσει να συζητούν δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εγκατάστασης μιας προσωρινής κυβέρνησης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή αραβικών κυβερνήσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από τις εξελίξεις που δεν έχουν ακόμη ξεδιπλωθεί, και από τις οποίες η επιτυχία μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης θα ήταν η σημαντικότερη. Και οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα θα χρειαζόταν την αποδοχή των αραβικών εθνών της περιοχής, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη Γάζα, αλλά έχουν επίσης πει ότι η συνέχιση της διακυβέρνησης από τη Χαμάς είναι απαράδεκτη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία η ομάδα σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς και πήρε 200 ανθρώπους ομήρους.

Φόβοι για περιφερειακό πόλεμο

Η πρόκληση της επίτευξης και των δύο αυτών στόχων έχει συμβάλει στην τροφοδότηση των ανησυχιών των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει σκεφτεί επαρκώς τι θα ακολουθήσει μετά από μια επίγεια επίθεση. Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης ότι μια επίθεση στη Γάζα χωρίς σαφή στόχο πέρα από την εκδίωξη της Χαμάς θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση σε περιφερειακό πόλεμο.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η εστίαση αυτή τη στιγμή είναι η ένωση του κόσμου κατά των τρομοκρατών και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, η τύχη της Γάζας μετά την πιθανή χερσαία εισβολή έχει γίνει μια από τις πιο πιεστικές ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων. Τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ με τις ανησυχίες για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να επιβραδύνουν το χρονοδιάγραμμα της εισβολής για να κερδίσουν χρόνο για να φύγουν περισσότεροι άνθρωποι από τη βόρεια Γάζα και για μυστικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ για να κερδίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις προσπάθειες. Δύο Αμερικανοί πολίτες -μια μητέρα και μια κόρη από το Ιλινόις- απελευθερώθηκαν την Παρασκευή.

Άθλος η εγκαθίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης

Η εγκαθίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης θα ήταν απίστευτα δύσκολη και η συγκατάθεση των αραβικών κυβερνήσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον William Usher, πρώην ανώτερο αναλυτή της Μέσης Ανατολής στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Ένα σχέδιο στο οποίο θα συμμετείχαν αραβικές κυβερνήσεις θα απαιτούσε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα αραβικά κράτη αποδέχονται τον κίνδυνο και συνεργάζονται μεταξύ τους", δήλωσε ο Usher. «Θα απαιτούσε επίσης ένα άλμα εμπιστοσύνης από την Ιερουσαλήμ - ένα αγαθό σε έλλειψη».

Το Ισραήλ λέει ότι δεν θέλει τα εδάφη της Γάζας
Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να διοικήσει το έδαφος μετά τη λήξη των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Το Ισραήλ στοχεύει να απεμπλακεί από τη Γάζα και να δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα ασφαλείας» στην περιοχή, δήλωσε ο Γιοάβ Γκαλάντ στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid πρότεινε την επιστροφή του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ηττήθηκε από τη Χαμάς στις εκλογές του 2006.

«Νομίζω ότι στο τέλος το καλύτερο είναι να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα», δήλωσε ο Λαπίντ σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη, και η παλαιστινιακή διασπορά σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος δεν θα παρείχαν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τον Τεντ Σίνγκερ, πρώην ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή, που εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2006, στερείται αξιοπιστίας και μόλις και μετά βίας κυβερνά τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Σίνγκερ. «Η παλαιστινιακή διασπορά έχει χάσει ουσιαστικούς δεσμούς με τη Γάζα».

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να θίξουν δημοσίως πιθανές ρυθμίσεις διακυβέρνησης για τη Γάζα.

Ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα αξίζει μια ηγεσία που θα του επιτρέπει να ζει σε ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, στο CBS την Κυριακή.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top