ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Βλέπει Πρόεδρο και Πρωθυπουργό του Ισραήλ

Μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Βλέπει Πρόεδρο και Πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο. Η Διάσκεψη, η οποία συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την περιοχή, λόγω της εξελισσόμενης κρίσης αλλά και σε σχέση με το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Μεσανατολικού.

Κατά την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στη Διάσκεψη ως γειτονική χώρα και ως Κράτος μέλος της ΕΕ εγγύτερα στην περιοχή, το οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το αφορούν και το επηρεάζουν άμεσα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η δεδηλωμένη πρόθεση και βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στις πολύπλοκες και συνεχείς προκλήσεις που η περιοχή μας αντιμετωπίζει. Τόνισε επίσης ότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικάσει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού ούτε των επιδιώξεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα το οποίο πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι επιτακτικής σημασίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επιτευχθεί η μόνιμη αποκλιμάκωση της κρίσης. Απαραίτητα συστατικά αυτής είναι η προστασία όλων των αμάχων, η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη επαναβεβαίωσης της αναγκαιότητας επίλυσης του Μεσανατολικού στη βάση των λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι είναι σαφές από τις τελευταίες εξελίξεις ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην μόνιμη ειρήνη.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη συμμετείχαν ηγέτες χωρών και Οργανισμών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και άλλου, καθώς και ο ΓΓ ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου για την Ειρήνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στο Ισραήλ όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο καθώς και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταφέρει μηνύματα για την αναγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης που επηρεάζει την περιοχή μας και συνέχισης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές και της έναρξης πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία ορίζοντα επίλυσης του Μεσανατολικού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση επιδότηση εξωδίκων από Αστυνομία - Τι είναι το ‘Photo Radar List’ και πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Τροχαίο με μοτοσικλετιστές: Δίνει μάχη για τη ζωή 42χρονος - Ανατράπηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο

Συναγερμός από τα παλιά: Η ηγετική ομιλία της Αννίτας - Αιχμές στην προηγούμενη ηγεσία-Πυρά στο ΑΚΕΛ -Τα μηνύματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ Νεοφύτου - Μαρία Σελίπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο τους στη Σαββατιάτικη βόλτα τους

Τα παρατά ο Καραβίδας;Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε στη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top