ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Τόνισε τον ρόλο Κύπρου στον επαναπατρισμό πολιτών - «Σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί»

ΥΠΕΞ: Τόνισε τον ρόλο Κύπρου στον επαναπατρισμό πολιτών - «Σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί»

Στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Κύπρος στον επαναπατρισμό εκατοντάδων ξένων πολιτών μέσω των αεροδρομίων και λιμανιών της και του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε στο περιθώριο της συνόδου συνάντηση με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, θέματα μετανάστευσης και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Κόμπου στο X (πρώην Twitter).

Σε δική του ανάρτηση ο κ. Βαρχέλι ανέφερε πως με τον κ. Κόμπο συζήτησαν «τις προοπτικές των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, κοινές προσπάθειες για να βοηθηθεί η κοινωνικοοικονομική σταθερότητα του Λιβάνου, την δέσμευσή μας για αντιμετώπιση της κατάστασης σε Ισραήλ και Γάζα».

Κατά τη συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και στην ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, και τόνισε πως οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί».

Κατά την ίδια συζήτηση, ο ΥΠΕΞ καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και αναφέρθηκε «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ενώ «τόνισε την ανάγκη άμεσης απελευθέρωση όλων των απαχθέντων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία στήριξης των συλλογικών προσπαθειών για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς μια τέτοια κλιμάκωση θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή. Σημείωσε ακόμα πως η ΕΕ πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στον στόχο για σταδιακή αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας για επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών», σημειώνεται.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, αναφέρει η ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, τα μέλη του ΣΕΥ αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στις δεσμεύσεις της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας της χώρας.

Από την πλευρά της Κύπρου, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η χώρα στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ουσιαστικές διώξεις για το έγκλημα της επίθεσης κατά ανεξάρτητου κράτους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΣΕΥ πραγματοποιήθηκε η 19η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κεντρικής Ασίας με το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Κόμπος μετέφερε τη στήριξη της Κύπρου στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ - Κεντρικής Ασίας, η οποία όπως είπε σύμφωνα με την ανακοίνωση «εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου από όλα τα κράτη».

Επιβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση των πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών και με τα πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας, εκφράζοντας ετοιμότητα για περαιτέρω έμπρακτη συνεργασία σε αμοιβαία επωφελείς τομείς, σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο, όπως και ειδικότερα στο πλαίσιο της θεσμικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου ΕΕ - Κεντρικής Ασίας ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν Ρασίντ Μερέντοφ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος προς ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου - Τουρκμενιστάν τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top