ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ - Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πάει Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ - Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η μετανάστευση, οι εξωτερικές υποθέσεις, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται στο επίκεντρο, η συζήτηση για αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για την οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκφράσει, εκ νέου, την έντονη ανησυχία ως προς την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπως διαμορφώνονται, τις ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Όπως έχει σημειώσει και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει την ανάγκη για ενεργότερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή, ειδικότερα προς εκτόνωση της κρίσης, αλλά και να τονίσει τη σημασία μίας συγκροτημένης και συντονισμένης δράσης και πολιτικής από πλευράς ΕΕ», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος, επίσης, θα αναδείξει την επιτακτική ανάγκη στήριξης σημαντικών περιφερειακών εταίρων, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

«Η Κύπρος ως το πλησιέστερο κράτος-μέλος στην περιοχή, αλλά και ως κράτος που διατηρεί διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Επιδεικνύουμε έμπρακτα στήριξη και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, εντός των δυνατοτήτων μας, προς αποκλιμάκωση της κρίσης και έναρξης πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποδεικνύοντας ότι «η προστασία αμάχων από όλες τις πλευρές και η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, αποτελούν βασικά συστατικά της προσπάθειας αποκλιμάκωσης, σε συνάρτηση με την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης, θα επαναλάβει την αταλάντευτη προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές δίκαιο και στη βάση λύσης δύο κρατών, σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναφερθεί επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής πτυχής της μετανάστευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής αλλά και των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο.

«Ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται και η υιοθέτηση του πολυαναμενόμενου για εμάς σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό βήμα προς την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ως Κυπριακή Δημοκρατία το καλωσορίζουμε και επιμένουμε στη σημασία της εφαρμογής του, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Σημειώνεται πως, της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προηγηθεί η καθιερωμένη προπαρασκευαστική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία και θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top