ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το κράξιμο, απόλαυσέ το

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το κράξιμο, απόλαυσέ το

“Πάρα πολλές αγωνιστικές η Καρμιώτισσα αντιμετωπίστηκε με προσβλητικό τρόπο. Δεν είναι ανεκτό. Θα κινηθούμε νόμιμα και θα χτυπήσουμε πόρτες εκεί που πρέπει για να μιλήσουμε. Και να σας πω και κάτι όταν δεν μπορείς να αποφύγεις τον βιασμό, απόλαυσέ τον”.

Σ’ αυτή την ατυχή -και πέρα για πέρα αψυχολόγητη και απαράδεκτη σε οποιαδήποτε δεκαετία- δήλωση προέβη ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος της Καρμιώτισσας, Γιάννης Βιολάρης, μετά από την ήττα της ομάδας του από την ΑΕΚ με 0-5. Φυσικά καμία πεντάρα δεν δικαιολογεί τη μαλακία αυτή που ξεστομίστηκε ακόμα και για τα δεδομένα του τοξικού, πρωτόγονου και βουτηγμένου στη διαφθορά κόσμου του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Βιολάρη, απ’ ότι είδα τον κόβω για Gen X-er ή οριακά boomer , δηλαδή κάποιον που πέρασε εφηβεία στα 80s τότε δηλαδή που μπορούσες να αστειευτείς με βιασμούς χωρίς επιπτώσεις, τότε που μπορούσες να πυροβολήσεις τρεις φορές τη σύντροφό σου και αν ήσουν ο Γιάννης Γκιωνάκης να τη γλιτώνεις με 15 μήνες εξαγοράσιμους (ενώ το δικαστήριο γελάει με τα χωρατά σου). Όμως στ’ αλήθεια, πόσο μυαλό χρειάζεται να επιστρατεύσεις, πόση φαιά ουσία να καταναλώσεις για να σκεφτείς ότι τέτοιες παπαριές δεν λέγονται δημόσια και μπροστά στις κάμερες; Ότι εκπροσωπείς μια ομάδα κι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα και δεν γίνεται να εμφανίζεσαι σαν εκείνον τον θείο που ντροπιάζει τους πάντες στο οικογενειακό τραπέζι αραδιάζοντας ρατσιστικά και σεξιστικά ανέκδοτα λες και έχουμε ακόμα 1985; Κανονικά δεν πρέπει ούτε καν να σκέφτεσαι έτσι, ως άνθρωπος, αλλά επειδή δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να μπούμε μπάτσοι στη σκέψη του καθενός, τουλάχιστον ας έχουν την καλοσύνη να μην μοιράζονται τις ενδόμυχες σκέψεις τους μαζί μας. Ας τις κρατούν για τον εαυτό τους, τους κολλητούς τους, τα σπίτια τους και τα αποδυτήρια (αν και θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τη γνώμη των γυναικών του κύκλου του συγκεκριμένου γι’ αυτό το τρομερό απόφθεγμα 80s θυμοσοφίας).

Δηλώσεις σαν κι αυτές, και μάλιστα με τον χαλαρό, μεταξύ-σοβαρού-και-αστείου, matter-of-fact τρόπου που έγιναν on camera φανερώνουν ότι σχεδόν 40 χρόνια από τότε που -υποτίθεται- ήταν “επιτρεπτό” ένα τέτοιου είδους αστείο, ελάχιστα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Η κανονικοποίηση της κουλτούρας του βιασμού με την υποβάθμιση ενός τόσο σοβαρού και ιδιαίτερα ειδεχθούς εγκλήματος σε... ποδοσφαιρική μεταφορά είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που είναι ολοφάνερο πως έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο μόνο για τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση. Όχι του τύπου “αν ήταν η μάνα/αδελφή/κόρη σου”, δεν πρέπει το θέμα να χτυπάει too close to home για να μας αγγίξει, αλλά την απλή, ανθρώπινη ενσυναίσθηση που υποτίθεται πως νιώθουμε ως είδος ο ένας για τον άλλον και η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες θα μας εμπόδιζε να σπάμε πλάκα με κάτι όπως ο βιασμός.

Αν και από την άνεση και τη ροή του λόγου φαίνεται πως ο κ. Βιολάρης δεν αντιλήφθηκε καν ό,τι είπε κάτι ανάρμοστο και προσβλητικό, απολογήθηκε δημόσια έστω δύο μέρες αργότερα και μετά την ιδιαίτερα επικριτική επιστολή διαμαρτυρίας της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κ. Τζόζης Χριστοδούλου προς ΚΟΑ και ΚΟΠ στην οποία κάνει λόγο για «απαράδεκτη δήλωση του προάγει τις βίαιες και σεξιστικές συμπεριφορές». «Επιθυμώ να εκφράσω τις ειλικρινείς μου απολογίες για τον ατυχή τρόπο έκφρασης μου, ο οποίος δικαιολογημένα προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του φίλαθλου κοινού και όχι μόνο» είπε ο ποδοσφαιρικός παράγοντας διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να θίξει την αξιοπρέπεια και την υπόστασης κανενός συνανθρώπου μας».

Μεταξύ μας; Μοιάζει με κάτι που θα συμβούλευε ένας δικηγόρος να πει. Και σίγουρα δεν ακούγεται τόσο... φυσική, αυθόρμητη και χαλαρή όσο του βγήκε το “όταν δεν μπορείς να αποφύγεις τον βιασμό, απόλαυσέ τον”.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top