ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Δίνει μάχη για συσπείρωση των δυνάμεων που απέμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Δίνει μάχη για συσπείρωση των δυνάμεων που απέμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς συμπληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, η πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας (μένουν άλλες δύο ως τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα, και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις της εβδομάδας αυτής δείχνουν μικρή έως και ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως επί του παρόντος η μάχη μεταξύ των δύο δίδεται σε «επίπεδο συσπείρωσης των δυνάμει ψηφοφόρων τους».

Σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, στη μάχη αυτή φαίνεται να υπερέχει η ΝΔ που έχει ποσοστά συσπείρωσης κοντά στο 77%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που πλέον έχει διασπαστεί και υφίσταται διαρροές από τα αριστερά του, συσπειρώνει γύρω στο 50-55% των ψηφοφόρων που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στην Πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, δυτικό προάστιο της Αθήνας, απευθύνθηκε πρωτίστως στο κομματικό του ακροατήριο θέτοντας εξαρχής το δίλημμα «ποιον θα εμπιστευτείτε να τα βγάλει πέρα με αυτά τα δύσκολα μέτρα, εμάς που τουλάχιστον διαπραγματευτήκαμε και κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ή αυτούς που δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ, και έφεραν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση;».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους ότι μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει, ενώ σε συνέντευξή του το βράδυ στο κανάλι Contra, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ευχόμενος η νέα Πρόεδρός, Φώφη Γεννηματά, «να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος».

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι, παρακολουθώντας πλέον τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι η αρχική του θέση, στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας, περί αυτονομίας, δεν φαίνεται πλέον να είναι εφικτή και την εγκατέλειψε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που σήμερα μιλάει σε συγκέντρωση στη Λεβαδειά, επικεντρώνει πια μεγάλο μέρος της κριτικής του και εναντίον των πρώην συνεργατών και συντρόφων του της άλλοτε «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ευθέως, όπως είπε χθες στο Αιγάλεω και στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι «αυτοί έριξαν την κυβέρνηση».

Το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, που ιδρύθηκε την 21η Αυγούστου, την επομένη της κήρυξης των πρόωρων εκλογών από τον κ. Τσίπρα, με την αυτονόμηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό και στενό συνεργάτη του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε όλες τις δημοσκοπήσεις έως τώρα συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 4%, το οποίο μέχρι στιγμής του δίνει παρουσία στη νέα Βουλή.

Εν τω μεταξύ, μία ακόμα ομάδα πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του,  που αποχώρησαν πρόσφατα από το κόμμα λόγω της διαφωνίας με την υπογραφή του Μνημονίου, ανακοίνωσε σήμερα την συγκρότηση της «Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης» και προχώρησαν σε αυτήν. Μάλιστα, με κείμενο που φέρει 83 υπογραφές τονίζουν ότι η Κίνησή τους θα πάρει μέρος στην εκλογική μάχη σε συνεργασία με το μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας και άλλων δυνάμεων.

Σε κομματικό επίπεδο, λέγεται ότι βασικός στόχος εξακολουθεί να παραμένει είτε η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, είτε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, παρόλο που ο κ. Τσίπρας αποφεύγει στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του να αναφέρεται στην αυτοδυναμία

Κάθε άλλο σενάριο, λένε στην Κουμουνδούρου (όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ), θα εξεταστεί μετά τις εκλογές.

Στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι πεπεισμένος ότι υπήρχε σχέδιο να γίνει πραγματικότητα αυτό που πολλοί, συμπλήρωσε, ονόμαζαν, «Αριστερή παρένθεση». Το «σχέδιο», ανέφερε συγκεκριμένα, περιελάμβανε να πέσει η κυβέρνηση τον Φλεβάρη, αλλά και να υπάρξει «χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας».

«Δεν τα κατάφεραν να μας ρίξουν ούτε όταν έκλεισαν τις κάνουλες της ρευστότητας», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο «σχέδιο Σόιμπλε για Grexit», και τόνισε πως «ό,τι δεν κατάφεραν με όλα αυτά, επιχειρούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια των 30 βουλευτών που έριξαν την κυβέρνηση».

Για την απόφασή του να πάει σε πρόωρες εκλογές, είπε ότι «δεν μπορούσα να παριστάνω τον Πρωθυπουργό με την κάλπικη στήριξη του κ. Μεϊμαράκη και της Νέας Δημοκρατίας».

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που η Ελλάδα έχει και άλλο Μνημόνιο να υπηρετήσει, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά υπάρχει προοπτική εξόδου»,  και στάθηκε στην εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μέσα από τη συμφωνία.

Ερωτηθείς τέλος για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία «στήθος με στήθος», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως δεν προβληματίζεται διότι «πολλές φορές έχουν πέσει έξω», ενώ ζήτησε καθαρή εντολή πλειοψηφίας.

«Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα καταστήσει δυνατή μία συνεργασία με τους δικούς μας προγραμματικούς όρους», υπογράμμισε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top