ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οκταήμερη κράτηση σε τρεις διακινητές προσφύγων από τη Συρία - Μαϊμού τα λιποθυμικά επεισόδια

Οκταήμερη κράτηση σε τρεις διακινητές προσφύγων από τη Συρία - Μαϊμού τα λιποθυμικά επεισόδια

Διάταγμα 8ημερης κράτησης εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 28, 33 και 47 χρόνων, οι οποίοι φέρονται να είναι οι διακινητές των 115 μεταναστών, που εντοπίστηκαν σε σκάφος χθες 40 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Τα τρία πρόσωπα είναι ύποπτα για υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταναστών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα  αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 4 – 6 Σεπτεμβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συνορεύουσας ζώνης της και αλλού.

Ο εξεταστής της υπόθεσης περιέγραψε στο Δικαστήριο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αρχές της Δημοκρατίες διέσωσαν συνολικά 115 ανθρώπους, που επέβαιναν σε σκάφος, το οποίο χθες εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν ακυβέρνητο, 40 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας.

 

Πρόσθεσε πως από τις προκαταρκτικές έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε πως οι 115 διασωθέντες ήταν Παλαιστίνιοι της Συρίας και Παλαιστίνιοι του Λιβάνου. Αρκετοί ανέφεραν ότι από διάφορες πόλεις της Συρίας μεταφέρθηκαν οδικώς στην Τρίπολη του Λιβάνου, όπου και κρύφτηκαν σε συγκεκριμένο μέρος. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σταδιακά σε δύο μικρές βάρκες, που τους μετέφεραν στο σκάφος όπου εντοπίστηκαν χθες από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Ανέφεραν ακόμα ότι σκοπός ήταν η μετάβαση τους σε χώρα της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον και ισχυρίστηκαν πως πριν από τη μεταφορά τους στην Τρίπολη, πλήρωσαν ο καθένας 3,500 δολάρια σε διάφορα άτομα. Σημείωσαν επίσης ότι την οργάνωση, μεταφορά και συντονισμό της επιχείρησης είχαν άντρες αραβικής καταγωγής και ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν μαζί τους στο σκάφος που εντοπίστηκε χθες.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ένας από τους μετανάστες,, αναγνώρισε και υπέδειξε σε μέλη της Αστυνομίας τους τρεις υπόπτους ως μέλη του πληρώματος. Ο μάρτυρας προέβη σε γραπτή κατάθεση στην Αστυνομία και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο 28χρονος ήταν ο καπετάνιος του σκάφους, ενώ ο 47χρονος και ο 33χρονος ήταν οι πλοηγοί των δύο μικρών βαρκών που τους μετέφεραν από την Τρίπολη στο σκάφος.

Στη κατάθεση του ο μάρτυρας περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες παραμονής των 115 ατόμων στο σκάφος, τις ενέργειες και τη συμμετοχή των τριών υπόπτων στην πλοήγηση και διαχείριση του σκάφους. Ακόμα, έδειξε στην Αστυνομία βίντεο και φωτογραφίες που τράβηξε κρυφά από το κινητό του τηλέφωνο οι οποίες δείχνουν τον 28χρονο να πλοηγεί το σκάφος. Είπε επίσης ότι τα μέλη του κυκλώματος απαγόρευσαν στους μετανάστες να μεταφέρουν μαζί τους έγγραφα που να υποδεικνύουν την ταυτότητα τους, κινητά τηλέφωνα και κάμερες. Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος είχε κρύψει το τηλέφωνο του, ώστε να μην το εντοπίσουν οι τρεις ύποπτοι.

Οι τρεις ύποπτοι μεταφέρθηκαν χθες στο ΤΑΕ Λάρνακας όπου ανακρίθηκαν, ενώ στην κατοχή τους εντοπίστηκαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα σε ευρώ και δολάρια. Στην κατοχή του 28χρονου εντοπίστηκε ένα φωτοαντίγραφο εγγράφου στο οποίο αναγράφεται ως ο ιδιοκτήτης του σκάφους στο οποίο εντοπίστηκαν οι μετανάστες. Στην κατοχή του 47χρονου εντοπίστηκε ένα χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα και αριθμοί με διάφορες συντεταγμένες. Ο 33χρονος κρύφτηκε στο αμπάρι του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες και εντοπίστηκε τελευταίος από μέλη της ομάδας διάσωσης.

Η Αστυνομία εξασφάλισε δικαστικά εντάλματα σύλληψης εναντίον των τριών προσώπων και αφού συνελήφθηκαν τέθηκαν υπό κράτηση. Ο 33χρονος ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ότι ήθελε να πάει στη Γερμανία, ενώ ανακρινόμενος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση και παρουσίασε τον εαυτό του ως ένα από τους αλλοδαπούς που πλήρωσε για να μεταφερθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο 47χρονος είπε ότι ήταν αθώος, πως ήθελε να πάει στο γιο του στη Γερμανία, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ παρουσίασε τον εαυτό του ως ένα από τους αλλοδαπούς που πλήρωσε για να μεταφερθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο 28χρονος είπε πως δεν βοήθησε κανένα και δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση και κατονόμασε τον 47χρονο ως τον καπετάνιο του σκάφους που τους μετέφερε όταν εντοπίστηκαν από τις αρχές της Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες ρυμουλκήθηκε και μεταφέρθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου κατά την διάρκεια έρευνας εντοπίστηκαν στο μηχανοστάσιο ένα άδειο πορτοφόλι και διάφορα εργαλεία. Επίσης λήφθηκαν δειγματοληψίες από το τιμόνι και τα όργανα πλοήγησης του σκάφους για απομόνωση γενετικού υλικού.

 

Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, οι εξετάσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και μεταξύ άλλων ενεργειών η Αστυνομία θα λάβει καταθέσεις από τους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, από μέλη του στρατού, της πολιτικής άμυνας και άλλους που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών. Ακόμα, θα γίνει εξέταση της μηχανής του σκάφους από μηχανικούς για να διαπιστωθεί εάν όντως υπήρξε μηχανική βλάβη, ή εάν επιλέγηκε η συγκεκριμένη δικαιολογία για να επιτευχθεί μέσω της διάσωσης, η νόμιμη είσοδος των μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα ότι από τα γεγονότα και τις μαρτυρίες που υπάρχουν φαίνεται ότι οι τρεις ύποπτοι είναι μέλη ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος που έναντι αδράς αμοιβής διακινεί μετανάστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αδίκημα που στις μέρες μας βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Ερωτηθέντες οι τρεις ύποπτοι δεν έφεραν ένσταση στην οκταήμερη κράτηση τους. Ωστόσο, μέσω διερμηνέα ο 33χρονος είπε ότι έφυγε από τη Συρία για να πάει στη Γερμανία και ακολούθως να πάρει και την οικογένεια του, όπως και τη μητέρα και τον πατέρα του ο οποίος έχει πρόβλημα στα πόδια.

 

Διερωτήθηκε επίσης γιατί βρισκόταν στο Δικαστήριο, με τον εξεταστή της υπόθεσης να απαντά ότι υπήρχε μαρτυρία από αλλοδαπό σύμφωνα με την οποία ο 33χρονος και ο 47χρονος ήταν οι πλοηγοί των δύο βαρκών που μετέφεραν τα 115 άτομα από τη Τρίπολη του Λιβάνου στο σκάφος όπου εντοπίστηκαν. Είπε ακόμα ότι ο 33χρονος κρύφτηκε στο αμπάρι του σκάφους και πως εντοπίστηκε τελευταίος από τις ομάδες διάσωσης.

Σημειώνεται ότι ο 47χρονος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προσωποκράτησης στην αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν καθήμενος, ενώ οι άλλοι δύο ύποπτοι στέκονταν δεξιά και αριστερά του.

Τελικά το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διαταγμάτων κράτησης οκτώ ημερών εναντίον των τριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 47χρονος διακομίστηκε γύρω στις 10.30 το πρωί με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ύστερα από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε κατά την είσοδό του στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου.

Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έριξαν νερό στο πρόσωπο του για να συνέλθει, ο 47χρονος δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του και έτσι κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Γύρω στις 11.20 και αφού οι επί καθήκοντι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δεν εντόπισαν οτιδήποτε αναφορικά με την υγεία του 47χρονου, αυτός μεταφέρθηκε από την Αστυνομία πίσω στο Δικαστικό Μέγαρο και έτσι έγινε κατορθωτή η παρουσίαση των τριών υπόπτων ενώπιον του Δικαστηρίου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top