ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν καλά-καλά εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 5% για κατοικίες, θέλουν να τον αλλάξουν – Τι προνοεί πρόταση νόμου

Πριν καλά-καλά εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 5% για κατοικίες, θέλουν να τον αλλάξουν – Τι προνοεί πρόταση νόμου

Πριν καλά-καλά εφαρμοστεί ο νέος ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικιών, κι ενώ εκκρεμεί η έγκριση της νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βουλευτές κατέθεσαν πρόταση νόμου μέσω της οποίας επιδιώκουν να επιφέρουν νέες αλλαγές.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, Ανδρέας Καυκαλιάς, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Χρίστος Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτή αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) Νόμου», ώστε να παρασχεθεί στον Έφορο Φορολογίας η εξουσία να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, δώδεκα μήνες μετά που το δικαιούχο πρόσωπο αποκτά την κατοχή της κατοικίας.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, προστίθεται, δικαιούχο πρόσωπο υποβάλλει, προτού περιέλθει στην κατοχή του η κατοικία, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει εξασφαλίσει άλλη κατοικία στη Δημοκρατία την οποία χρησιμοποιεί ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής, η οποία συνοδεύεται με τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Στην πράξη, τονίζουν οι εισηγητές της πρότασης νόμου, αρκετοί δικαιούχοι προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες προς συμμόρφωση με τις πιο πάνω απαιτήσεις εκπρόθεσμα για λόγους που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με ασθένεια ή απουσία τους στο εξωτερικό.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν, κρίνεται σκόπιμο όπως δοθεί στον Έφορο Φορολογίας η προτεινόμενη εξουσία, στις περιπτώσεις που ικανοποιείται ότι η μη έγκαιρη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης είναι αιτιολογημένη.

Τι προνοεί η νέα νομοθεσία

Υπενθυμίζεται πως η υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 130 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) κατοικίας ή διαμερίσματος, με αξία μέχρι 350.000 ευρώ.

Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν μέχρι 190 τ.μ. και αξίας μέχρι 475.000 ευρώ η νομοθεσία προνοεί επιβολή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 130 τ.μ. και με αξία έως 350.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα και μέχρι τα 190 τ.μ. ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 19%.

Όσον αφορά τις κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των 475.000 ευρώ, η νομοθεσία προβλέπει ότι θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% από το πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top