ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους όταν η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξαν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ενέργεια αυτή και χαρακτήρισε την ανακήρυξη ως νομικά άκυρη. Το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά είναι τα ψηφίσματα 541 και 550, του Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου το ΣΑ «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της".

"Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζεται.

Στις 7:00 μ.μ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση "Μνήμες Κατεχόμενης Γης" που διοργανώνουν η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου και η Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων στο Πολιτιστικό ίδρυμα "Αρχάγγελος" της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Επίσης, κόμματα, δήμοι, προσφυγικά σωματεία θα διοργανώσουν αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Αντίθετα, στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ότι πολεμικά πλοία της Διοίκησης του Τουρκικού Ναυτικού θα βρίσκονται στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου στο πλαίσιο των "εορτασμών" της 40ης επετείου. Η φρεγάτα TCG Giresun (F-491), το υποβρύχιο TCG Burakreis (S-359) και το TCG Bartin Corvette (F-504), που συγκαταλέγονται στα μαχητικά στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, θα βρίσκονται σε λιμάνια του ψευδοκράτους και το κοινό θα μπορεί να τα επισκεφθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top