ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου το «Cyprus Confidential»

Στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου το «Cyprus Confidential»

Συζητήσεις για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα, για το πως θα καλυφθούν όλα τα «παραθυράκια» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με αφορμή την πρόσφατη έρευνα «Cyprus Confidential», και την «αποτυχία» ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών σε συνέχεια της διερεύνησης από το Κοινοβούλιο του θέματος των λογισμικών παρακολούθησης, περιλαμβάνει η ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Ολομέλειας του ΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο μεταξύ 20 και 23 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με την έρευνα «Cyprus Confidential», όπου ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τρόπους να καλυφθούν «επειγόντως και αποτελεσματικά» όλα τα «παραθυράκια» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιταχυνθούν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τις περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα, για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και για μια άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση πυρός.

Επίσης την Τετάρτη, αναμένεται οι Ευρωβουλευτές να εγείρουν «την αποτυχία ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών»  σε συνέχεια της διερεύνησης από το Κοινοβούλιο του προβλήματος των λογισμικών παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για το θέμα, το έργο της οποίας διήρκησε ένα χρόνο, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης του Pegasus και ανάλογου λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Το Κοινοβούλιο διακήρυξε πρόσφατα ότι η απάντηση της Επιτροπής έχει υπάρξει ανεπαρκής και ασαφής. Σε συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να απαιτήσουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων ως απάντηση στις καταγγελίες περί χρήσης λογισμικού παρακολούθησης κατά της κοινωνίας των πολιτών, δημοκρατικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για το θέμα την Πέμπτη.

Την Τρίτη οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή επί της προόδου που έχει σημειωθεί για τη δέσμευση της ΕΕ να παράσχει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για την ευημερία και την προστασία των παιδιών στην Ευρώπη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης τη Δευτέρα τρόπους ενίσχυσης της «Εγγύησης για τα Παιδιά», δύο χρόνια μετά την έγκρισή της το 2021, ενώ θα ακολουθήσει ψήφισμα την Τρίτη, το οποίο καλεί όλα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα σχετικά εθνικά σχέδια δράσης τους.

Την Τρίτη, θα τεθεί προς έγκριση η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και τη στήριξη των νέων και της έρευνας. Όπως αναφέρεται, τα προκαταρκτικά νούμερα για το 2024 ανέρχονται σε 189,4 δισ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 142,6 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.

Το Κοινοβούλιο μεταξύ άλλων, θα ψηφίσει επί νομοθετικής πρότασης για τη βελτίωση των κοινωνικών και επαγγελματικών συνθηκών για εργαζόμενους στον πολιτισμό και δημιουργούς. Σε έκθεση η οποία θα ψηφιστεί την Τρίτη, οι Ευρωβουλευτές ζητούν καλύτερη πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, τη διασυνοριακή κινητικότητα, τη δίκαιη αμοιβή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την πρόληψη της παρενόχλησης και των διακρίσεων στον χώρο εργασίας για εργαζόμενους στον πολιτισμό. Η έκθεση προτείνει να θεσπιστεί ευρωπαϊκή οδηγία για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, καθώς και τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη αμοιβαίας κατανόησης σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες.

Τίθενται σε ψηφοφορία την Τετάρτη και οι προτάσεις για τις εκλογές του 2024 οι οποίες περιλαμβάνουν μηχανισμό για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής και μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής και την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο κειμένου που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ζητά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής. Οι Ευρωβουλευτές ζητούν οι κορυφαίοι υποψήφιοι, από κοινού με τους προέδρους των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών ομάδων τους, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις εκλογές για να προτείνουν από κοινού έναν υποψήφιο ή μια υποψήφια, προτού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποβάλει την σχετική πρόταση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top