ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΕΔΕΚ ανακοινώνει πρώτη τα ψηφοδέλτια της

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΕΔΕΚ ανακοινώνει πρώτη τα ψηφοδέλτια της

Αγωνιώδεις προσπάθειες ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για συνεργασίες με άλλα κόμματα - Δυστοκία στα παζάρια του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ με τους «μεγάλους»

Έξι μήνες πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κομματικό τοπίο είναι συγκεχυμένο, κυρίως σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες για δημαρχίες και αντιδημαρχίες. Τα πλείστα των κομμάτων δείχνουν να πελαγοδρομούν και οι προεκλογικές κινήσεις μεταξύ των κομμάτων φαίνεται να είναι μέχρι και σπασμωδικές και χωρίς σχεδιασμό.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προσπαθούν αγωνιωδώς να συνάψουν συνεργασίες με τα κόμματα του λεγόμενου χώρου του κέντρου, έτσι ώστε την επομένη των εκλογών να κάνουν τη σούμα και να έχουν, ο ένας περισσότερους εκλεγμένους δημάρχους από τον άλλο. Με αυτόν το τρόπο, τα δύο μεγάλα κόμματα θα διεκδικήσουν την πρωτιά ή τουλάχιστον θα ισχυριστούν ότι κατέλαβαν την πρώτη θέση.

Ο ΔΗΣΥ είχε από την αρχή διακηρύξει την πρόθεση του να συνάψει σφαιρική και καθολική συνεργασία με το ΔΗΚΟ, έχοντας και τη ΔΗΠΑ ως ρεζέρβα όπου χρειαστεί, για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων, πλην όμως φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, λόγω αντιδράσεων τοπικών ομάδων συναγερμικών, αλλά και της ανάδειξης «ανταρτών» υποψήφιων ή λόγω εσωκομματικών ζητημάτων στο ΔΗΚΟ ή ακόμα και λόγω αδυναμίας να υπάρξει καθολική συνεννόηση.

Το ΑΚΕΛ, βλέποντας τη διάθεση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για συνεργασία και ενόψει κινδύνου να βρεθεί απομονωμένο, επιδίωξε να μπει σφήνα, προσεγγίζοντας είτε το ΔΗΚΟ, είτε και τη ΔΗΠΑ, δίδοντας όμως ιδιαίτερη σημασία σε περιπτώσεις συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, η οποία φαίνεται να αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα, καθώς διαθέτει μια ελευθερία κινήσεων και διαπραγματεύσεων και δεν αυτοπεριορίζεται.

Το ΔΗΚΟ, υποφέροντας από μια πληγωμένη εσωκομματική συνοχή, που ξεκινά από την αντίδραση βουλευτών και στελεχών στην άνευ όρων υποστήριξη που προσφέρει η ηγεσία του κόμματος στην διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, δεν μπόρεσε να επιτύχει το στόχο για καθολική συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και βρίσκεται εν μέσω διλημμάτων και δύσκολων αποφάσεων, που κοστίζουν στο κόμμα το ρυθμιστικό του ρόλο. Ρυθμιστικό ρόλο, που η ΔΗΠΑ προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι έχει καρπωθεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το νεαρό αυτό κόμμα, χωρίς εδραιωμένες οργανωτικές υποδομές και βασιζόμενο μόνο στη διάθεση να γίνει ένα «μικρό ΔΗΚΟ» και να καταστεί το δεκανίκι των μεγάλων, αναλόγως της περίπτωσης, χρησιμοποιείται από τους μεγάλους όταν χρειαστεί να εξυπηρετήσουν τα δικά τους παιχνίδια και τους δικούς τους στόχους.

Η ΕΔΕΚ εκπλήσσει

Η ΕΔΕΚ, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει από μια διετή και πλέον εσωστρέφεια, δείχνει έτοιμη να δημιουργήσει την έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια της για τα δημοτικά συμβούλια, τα κοινοτικά συμπλέγματα και τις σχολικές εφορείες είναι έτοιμα και θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ανά επαρχία, ξεκινώντας από το προπύργιο της, την Πάφο.

Το γεγονός ότι έχουν καταρτιστεί τα ψηφοδέλτια, λύνει τα χέρια στην ηγεσία της ΕΔΕΚ να διαπραγματεύεται και να συζητά με άλλα κόμματα για το ενδεχόμενο συνεργασιών για δημαρχίες και αντιδημαρχίες, χωρίς πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

Η ΕΔΕΚ, μέχρι στιγμής, διεκδικεί την εκλογή δύο δημάρχων, στο Δήμο Λευκάρων, που παραδοσιακά εκλέγεται δήμαρχος προερχόμενος από την ΕΔΕΚ και στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και πολύ πιθανό να διεκδικήσει μια δημαρχία κατεχόμενου δήμου της Επαρχίας Κερύνειας.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των δήμων Λεμεσού, Πάφου και Στροβόλου, πηγές από τα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, μας είπαν ότι το κόμμα δεν είναι δεδομένο για κανένα, πραγματοποιεί εσωκομματική συζήτηση χωρίς βιασύνη και δεν αποκλείει ακόμα και τη διεκδίκηση με δικό της υποψήφιο, ειδικότερα για τη δημαρχία Στροβόλου.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου είναι ένας κατάλογος με δέκα ονόματα, που αποτελείται από στελέχη του κόμματος και προσωπικότητες που υιοθετούν τις θέσεις της ΕΔΕΚ και από αυτή τη «μικρή λίστα» τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα καταλήξουν στους έξι που θα αποτελέσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ για τις ευρωεκλογές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top