ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας Κύπρος και Σερβία - Τι ακριβώς προνοούν

Υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας Κύπρος και Σερβία - Τι ακριβώς προνοούν

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Βελιγράδι, οι εργασίες της Συνόδου του 3ου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (Μέγαρο Σερβίας), από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Σερβία κ. Ανδρέας Φωτίου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τις εργασίες της Συνόδου, Κύπρος και Σερβία υπέγραψαν Μνημόνια Συναντίληψης, στην παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν:

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών Κύπρου και Σερβίας, το οποίο στοχεύει να προωθήσει και να αναπτύξει την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, για την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση του διπλωματικού τους προσωπικού, καθώς και για την προώθηση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, μέσω του Μνημονίου προβλέπεται η ανταλλαγή προγραμμάτων σπουδών, μαθημάτων και σεμιναρίων και νέων μεθόδων διδασκαλίας. Η συνεργασία επεκτείνεται και στην αμοιβαία ανταλλαγή καθηγητών, διδασκόντων, εμπειρογνωμόνων και φοιτητών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Επιστήμης, της Καινοτομίας και των Προηγμένων Τεχνολογιών, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών.

Μέσω του Μνημονίου τα μέρη αναλαμβάνουν συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση, τη διευκόλυνση και την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων οργανισμών και εταιρειών στα αντίστοιχα κράτη τους, στο τομείς της γεωργίας, της  βιοτεχνολογίας, της κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής απόδοσης, έξυπνων κατασκευών, ρομποτικής και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών και από πλευράς Σερβίας η Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας κα Γιέλενα Μπέκοβιτς.

Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, το οποίο επιδιώκει να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε τομείς, όπως η ανώτερη εκπαίδευση και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, η μη τυπική και άτυπη μάθηση, και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν η Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Υπουργός Παιδείας της Σερβίας κα Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Άνα Μπρναμπίτς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτια



Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top