ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται μητρώο οικοτεχνίας με πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή

Δημιουργείται μητρώο οικοτεχνίας με πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή

Η Ολομέλεια με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και μία αποχή υπερψήφισε πρόταση νόμου των Βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Σύκα του ΔΗΣΥ για θέσπιση νομοθεσίας με την οποία ρυθμίζεται η δημιουργία μητρώου οικοτεχνίας για την εγγραφή όλων των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας.

Μεταξύ άλλων καθορίζονται τρεις κατηγορίες μητρώων στη βάση των τριών τύπων οικοτεχνικών προϊόντων, ήτοι της κατηγορίας μητρώου ζωικών οικοτεχνικών προϊόντων, της κατηγορίας μητρώου οικοτεχνικών προϊόντων φυτικής προέλευσης και προϊόντων από το μέλι και της κατηγορίας μητρώου χειροτεχνικών οικοτεχνικών προϊόντων.

Στα προϊόντα αμπέλου εξαιρούνται η ζιβανία και η κουμανδαρία, και στο κρασί νοείται ότι παράγεται από μικρούς οινοπαραγωγούς, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο των εξαιρέσεων που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου, και οι οποίοι παράγουν κατά μέσο όρο μέχρι 1.000 εκατόλιτρα κρασιού ετησίως.

Ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης εκ των εισηγητών από τον ΔΗΣΥ είπε ότι τώρα πλέον θεσμοθετείται μεγάλος αριθμός οικοτεχνιών που ήταν ως τώρα «στο πουθενά» και υπήρχε για αυτές ένα μεγάλο κενό. Αναφέρθηκε και στην συνδρομή της οικοτεχνίας στο ΑΕΠ και στη σημασία για τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο.

Ο Βουλευτής Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ είπε ότι δίνεται η δυνατότητα για νόμιμο και υγιές εισόδημα και ότι είναι προτιμότερο να νομιμοποιείται ο μόχθος κάποιου δια εισοδήματος.

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία και δυνατότητα σε ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι τους και να νοιώθουν μέρος της παραγωγικής αλυσίδας.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης μίλησε για μια πολύ καλή πρόταση που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους των ορεινών περιοχών να έχουν εισόδημα.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου καταψήφισε την πρόταση και είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να μπαίνει σε μητρώο όποιος ασχολείται με την παράδοση, λέγοντας ότι σε λίγο θα βάλουμε σε μητρώο όσους ομιλούν την κυπριακή διάλεκτο.

Ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είπε ότι υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις και ότι αν στην πορεία διαφανούν περιορισμοί, τότε θα ξανασυζητηθεί το ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top