ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν πρόνοιες σε ποινικές διαδικασίες από καιρό αποικιοκρατίας

Αλλάζουν πρόνοιες σε ποινικές διαδικασίες από καιρό αποικιοκρατίας

Η Ολομέλεια ψήφισε πρόταση νόμου των Κωστή Ευσταθίου, μεμονωμένου σοσιαλιστή Βουλευτή και Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με την οποία τροποποιούνται πρόνοιες στον περί ποινικής δικονομίας νόμο με στόχο τον εκσυγχρονισμό του.

Με την πρόταση προβλέπεται ότι ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του αγορεύει πρώτος, ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του αγορεύει δεύτερος, ενώ ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του έχει δικαίωμα να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που αφορούν την παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και την κατάχρηση διαδικασίας και, κατόπιν άδειας του δικαστηρίου, να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που προέβαλε ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του και σε οποιαδήποτε θέση σε σχέση με τα γεγονότα που δεν υποστηρίζονται από την προσαχθείσα μαρτυρία.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι η ισχύουσα ρύθμιση, δυνάμει της οποίας η κατηγορούσα αρχή έχει τον τελευταίο λόγο στις τελικές αγορεύεις σε περίπτωση κατά την οποία ο κατηγορούμενος δεν καλεί οποιοδήποτε μάρτυρα ή σε περίπτωση που εμφανίζεται για την κατηγορία νομικός λειτουργός, κρίνεται αναχρονιστική και ενδεχομένως αντισυνταγματική, καθότι φαίνεται να παραβιάζει το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και της ισότητας των «όπλων» σε ποινικές διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον εναρμονίζεται με το κράτος δικαίου που ισχύει στις πλείστες χώρες του ελεύθερου κόσμου.

Ο εκ των εισηγητών Κωστής Ευσταθίου εξήγησε ότι καλύπτονται κενά που υπάρχουν στο ποινικό μας σύστημα εξηγώντας ότι αυτό το προνόμιο το είχε ο Γενικός Εισαγγελέας/κατήγορος, δηλαδή να μιλά τελευταίος, από τον καιρό της αποικιοκρατίας.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, μίλησε στην απουσία του κ. Λεωνίδου και είπε ότι η πρόταση νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top