ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Χαμάς παρατείνουν την εκεχειρία για δύο ακόμη ημέρες - Νέα λίστα με 10 όμηρους που θα απελευθερωθούν σήμερα

Ισραήλ και Χαμάς παρατείνουν την εκεχειρία για δύο ακόμη ημέρες - Νέα λίστα με 10 όμηρους που θα απελευθερωθούν σήμερα

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με την προϋπόθεση η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα να απελευθερώσει ακόμα 20 ομήρους, 10 κάθε ημέρα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Ισραήλ.

Μια νέα ομάδα 11 ομήρων που απελευθερώθηκε χθες από τη Χαμάς επέστρεψε στο Ισραήλ το βράδυ — όλοι ήταν γυναίκες και παιδιά.

Η διήμερη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ όταν η Χαμάς θα άφηνε ελεύθερους το τέταρτο γκρουπ ομήρων, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρέγκεφ, ανώτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, όπως και έγινε. Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα και το βίντεο από την απελευθέρωση του 4ου γκρουπ ομήρων, οι οποίοι έφθασαν χθες το βράδυ στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ Σουράσκι όπου και θα επανενωθούν με τις οικογένειες τους για πρώτη φορά μετά από περίπου 52 ημέρες.

 

 

Ήδη όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει παραλάβει την λίστα των ονομάτων των 10 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Χαμάς και έχει ενημερώσει τις οικογένειές τους. Επίσης το Ισραήλ ενέκρινε τη λίστα με τις 50 Παλαιστίνιες κρατούμενες που θα απελευθερωθούν σε μελλοντική ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε την παύση των μαχών και είπε σε μια δήλωση: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς».

Την παράταση της ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας χαιρέτισε και η πρόεδρος της ΕΕ

 

 

«Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες.

«Καλώ για ακόμη μια φορά τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους που πήραν κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής επίθεσής τους την 7η Οκτωβρίου», συνεχίζει το κείμενο.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν βρίσκονται όλοι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς, καθώς αρκετοί από τους περίπου 240 που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κρατούνται από άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς περίπου τουλάχιστον 40 με 50 όμηροι βρίσκονται στα χέρια της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ή άλλων ομάδων.

 

 

Η συμφωνία εκεχειρίας απαιτεί από τη Χαμάς - και όχι μια άλλη ομάδα - να παραδώσει ομήρους. Παράλληλα το Ισραήλ θα συνεχίσει να αποφυλακίζει Παλαιστίνιους, ενώ θα διατηρηθεί και η αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Οι 11 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς τη Δευτέρα ήταν κάτοικοι του κιμπούτς Nir Oz στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κιμπούτς.

Όλοι έχουν επίσης διπλή υπηκοότητα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχική ιατρική αξιολόγηση και στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν μέχρι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Κανένας Αμερικανός δεν αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα

Δύο Αμερικανίδες που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν ήταν μεταξύ εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής, η μόλις 4 ετών Αμερικανίδα Άμπιγκεϊλ Ένταν αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή.

Δεδομένου ότι η εκεχειρία παρατάθηκε δύο ακόμη ημέρες, αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο γυναίκες να απελευθερωθούν σήμερα ή αύριο, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τρεις Γαλλοϊσραηλινοί και δύο έφηβοι με γερμανική υπηκοότητα ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε χθες Δευτέρα το βράδυ την «τεράστια ανακούφισή» της μετά την απελευθέρωση τριών ανήλικων Γαλλοϊσραηλινών, τονίζοντας πως η «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι «να απελευθερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας» που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ξαναβρίσκουμε (...) τρία από τα παιδιά μας (...) που απήχθησαν άνανδρα και είναι επιτέλους ελεύθερα», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο BFMTV, προσθέτοντας πως η γαλλική κυβέρνηση «δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της» ωσότου «όλοι οι όμηροι», ανάμεσά τους «πέντε Γάλλοι», να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

«Οι Εϊτάν, Ερέζ, Σαχάρ, όμηροι της Χαμάς, είναι επιτέλους ελεύθεροι. Συμμερίζομαι την ανακούφιση των αγαπημένων τους. Παράλληλα με το
Εμανουέλ Μακρόν, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την επιστροφή όλων των Γάλλων που κρατούνται όμηροι», ανέφερε σε ανάρτησή της

Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση 11 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο εφήβων που έχουν (και) τη γερμανική υπηκοότητα

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε χθες Δευτέρα την απελευθέρωση ένδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων «δυο εφήβων με τη γερμανική υπηκοότητα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Έπειτα από 52 ημέρες δεινών και απελπισίας, η μητέρα τους μπορεί να πάρει τα παιδιά στην αγκαλιά της ξανά. Σκέφτομαι τις οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και ανησυχούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσετε κι εσείς να πάρετε τους δικούς σας στην αγκαλιά σας ξανά», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).
Η απελευθέρωση αυτών των δυο ομήρων χθες Δευτέρα αυξάνει σε δέκα τον αριθμό των κατόχων γερμανικών διαβατηρίων που άφησε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς (τέσσερις απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, ισάριθμοι το Σάββατο).

Η κυρία Μπέρμποκ εξήρε εξάλλου την παράταση της ανακωχής που αποφάσισαν τα μέρη. Έκρινε πως προσφέρει «πολύτιμο χρόνο» για να «βοηθήσουμε τους υπηκόους μας στη Γάζα», ότι «αποτελεί αχτίδα ελπίδας» και συμβάλλει «να μη χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που θα μπορούσε να γίνει: στέρεα βήματα προς ένα μέλλον με ασφάλεια για όλους στην περιοχή».

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top