ΥΓΕΙΑ

Πρόεδρος: «Ο εκσυγχρονισμός στον τομέα της υγείας ψηλά στις προτεραιότητες μας»

Πρόεδρος: «Ο εκσυγχρονισμός στον τομέα της υγείας ψηλά στις προτεραιότητες μας»

Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του χώρου της υγείας παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες μας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι “θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες”.

Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του οικήματος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ευρισκόμενος σήμερα ανάμεσα σας  νιώθω ιδιαίτερη χαρά, διότι διαπιστώνω πως εσείς οι Κύπριοι καρδιολόγοι δεν παύετε ποτέ να αναζητείται την αλήθεια στην επιστήμη σας με την πολύτιμη για την κοινωνία επιστήμη σας.

Ερχόμενος, σημείωσε, είχα κατά νουν τα στοιχεία που αφορούν τις καρδιολογικές παθήσεις και κυρίως το γεγονός πως τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες.

“Ως  ένας από τους ασθενείς που είχα την τύχη να ευεργετηθώ από επιστήμονες με ειδικότητα, όπως η δική σας – και εδώ πρέπει να σημειώσω πως αν δεν γινόταν διάγνωση στην Κύπρο ουδείς γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες -  νιώθω πως μπορώ, όχι μόνο προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των Κυπρίων πολιτών, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Εταιρεία σας, η οποία φροντίζει ώστε τα μέλη της να είναι καταρτισμένα ακόμη και με τις πλέον σύγχρονες  μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων”, πρόσθεσε.

Και όπως διαπιστώνω από τις πάμπολλες σας δραστηριότητες, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, σημείωσε, είστε ένας  ιδιαίτερα ενεργός επιστημονικός οργανισμός που όχι απλώς παίρνετε αλλά μεταφέρεται τις επιστημονικές σας γνώσεις.

“Προσδοκώ πως η αξιοποίηση αυτού του χώρου που σήμερα εγκαινιάζουμε – και που αποτελεί παραχώρηση του κράτους προς την Εταιρεία σας  και αυτό είναι η αναγνώριση του έργου που επιτελείτε – θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο,  ώστε να προσφέρετε ακόμη περισσότερα προς τα μέλη σας και συνεπώς προς την κοινωνία μας”, ανέφερε.

Ο χώρος της υγείας, είπε ο Πρόεδρος, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο επί του οποίου θα κριθούμε ως Κυβέρνηση και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως και στο κρίσιμο αυτό κεφάλαιο θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες. Υποσχέσεις (υπήρξαν) διαχρονικά από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις που, όμως, σημείωσε, λόγω πολλών και διαφόρων προβλημάτων παραμένουν υποσχέσεις.

Ως Κυβέρνηση, συνέχισε, μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα πετύχαμε την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προχωρήσαμε σε τομές εισάγοντας τον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στην κοινωνική πρόνοια, εκσυγχρονίζουμε την παιδεία και μεταρρυθμίζουμε τη δημόσια διοίκηση με ριζοσπαστικές νομοθεσίες. Με την ίδια αποφασιστικότητα, είπε, θα προχωρήσουμε και στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο, θεωρούμε ότι, οφείλουμε στον Κύπριο πολίτη.

“Η μακρά ιστορία του ΓΕΣΥ είναι καλύτερα γνωστή σε εσάς και εξίσου σε εμάς. Το 2001 θεσπίστηκε η νομοθεσία αφού προηγήθηκε μια δεκαετία διαβουλεύσεων. Παρά ταύτα παραμένει μια ανεκπλήρωτη δέσμευση του κράτους. Θα πρέπει επιτέλους τα προβλήματα που για τόσα χρόνια ανέστελλαν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ να ξεπεραστούν και δεν σας κρύβω πως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι και ένα προσωπικό μου όραμα που θα ήθελα να δω να υλοποιείται κατά τη διάρκεια της θητείας μου”, είπε.

Σχεδιάζουμε ένα σύστημα, σημείωσε, όπου θα προσφέρονται στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που  θα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ενός καθολικού, κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος. “Καθοριστικό βήμα στην πορεία προς την υλοποίηση του ΓΕΣΥ θα αποτελέσει η αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, αλλά και το λογισμικό σύστημα που είναι τα προαπαιτούμενα προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις που έχει το κράτος”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε, επειδή έχουμε διαπιστώσει πως οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο χώρο της υγείας δημιουργούν ιδιαίτερα πιεστικά προβλήματα στους ασθενείς που δεν μπορούν να αναμένουν τις μεγάλες και χρονοβόρες μεταρρυθμίσεις έχω καλέσει τον νέο Υπουργό Υγείας και καλώ όλους όσοι υπηρετούν τον ευαίσθητο αυτό χώρο, να ασχοληθούν ακόμη πιο εντατικά με τις προβληματικές καταστάσεις  που ταλαιπωρούν καθημερινά  τους πολίτες.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις ενέργειες του, οι οποίες ήταν καταλυτικές στην παραχώρηση από το κράτος του κυβερνητικού οικήματος προς την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας στον τομέα των καρδιολογικών νοσημάτων, σημείωσε, είναι πολυδιάστατες και η δημιουργία του Cyprus Heart House θα βοηθήσει καλύτερα στην περαιτέρω οργάνωση και ανάπτυξη του τομέα της καρδιολογίας στην Κύπρο.

Οι καρδιοπάθειες, συνέχισε, αποτελούν και για την Κύπρο την μάστιγα της εποχής. “Χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μας πληρώνουν κάθε χρόνο με την ζωή τους τον φόρο των καρδιοπαθειών”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΚΕΚ) Λοΐζος Αντωνιάδης στην δική του ομιλία, είπε μεταξύ άλλων, ότι “ένα όνειρο γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Μετά από 38 χρόνια από την ίδρυση της ΚΕΚ, τα μέλη ευτύχισαν να δουν το όραμα και τον διαχρονικό στόχο όλων των Διοικητικών Συμβουλίων της Εταιρείας να πραγματοποιείται. Οι καρδιολόγοι της Κύπρου έχουν σήμερα το δικό τους οίκημα”.

Σε μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, συνέχισε, υπάρχει αξιοζήλευτη νοσοκομειακή υποδομή, υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό.

“Για την εξυπηρέτηση των καρδιοπαθών λειτουργούν σε παγκύπριο επίπεδο οκτώ μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές καρδιολογικές νοσοκομειακές μονάδες, τέσσερα υπερσύγχρονα τμήματα καθετηριασμών καρδίας με οκτώ αγγειογράφους και τρία καρδιοχειρουργικά κέντρα. Εχουν σημειωθεί τόσο σημαντικά άλματα στην καρδιολογία και καρδιοχειρουργική στην Κύπρο, όπου προσφέρεται πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης των περισσοτέρων καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών προβλημάτων στον τόπο μας”, πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top