ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδρομο του «Λευκού Πνεύμονα» - Οι ηλικίες που «χτυπά», τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης – Ο Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»

Σύνδρομο του «Λευκού Πνεύμονα» - Οι ηλικίες που «χτυπά», τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης – Ο Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η πνευμονία με την ονομασία «Σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα» η οποία ξεκίνησε στην Κίνα και έκανε την εμφάνιση της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline εξήγησε τι είναι αυτή η πνευμονία, ανέφερε τις ηλικίες που «χτυπά» αλλά και τα συμπτώματα.

«Η πνευμονία αυτή παίρνει το όνομά της από την ομιχλώδη εμφάνιση των πνευμόνων μετά από ακτινογραφία. Φαίνεται σαν άσπρη ομίχλη γι’ αυτό και ονομάστηκε «Λευκή Πνευμονία», είπε συγκεκριμένα.

«Προσβάλει κυρίως παιδιά από ενός έτους μέχρι 10 ετών και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα», πρόσθεσε.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από την ασθένεια είναι τα οκτώ έτη.

Τι είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας;

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις καταστρέφοντας την επένδυση του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τον κύριο Καραγιάννη, «η θεωρία είναι ότι λόγω του εγκλεισμού των τελευταίων χρόνων, τα παιδιά δεν είχαν εκτεθεί σε παθογόνα οπότε δεν υπάρχει ανοσία στην κοινότητα», εξήγησε.

Τα συμπτώματα

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας σημείωσε ότι «συνήθως το σύνδρομο αυτό το βλέπουμε σε παιδιά άνω των 5 ετών με λίγο διαφορετική συμπτωματολογία από τα μικρότερα.  Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια εκτός από τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τον βήχα παρουσιάζουν και υγρά μάτια, καταρροή, διάρροια και εμετό.

Πώς μεταδίδεται

Όσο αφορά την μετάδοση, γίνεται με μικροσταγονίδια μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των μολυσμένων επιφανειών.

«Τώρα που ξεκίνησε ο καιρός να αλλάζει και άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία είναι ο κατάλληλος τρόπος να μεταδοθεί το βακτήριο», είπε ο κύριος Καραγιάννης.

Μέτρα προστασίας και θεραπεία

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, αλλά η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο και το CDC συνιστούν να καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε την εξάπλωση.

«Τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με τον κορωνοϊό αφού μπορούμε να χρησιμοποιούμε προστατευτικές μάσκες και να συνεχίσουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής», τόνισε.

«Στην Κύπρο που δεν είχαμε τόσο αυστηρούς εγκλεισμούς δεν πιστεύω να έχει κάτι το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε, κατέληξε ο κύριος Καραγιάννης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top