ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισήγηση για εισαγωγή του καθεστώτος «Ευρωπαϊκού πρόσφυγα»

Εισήγηση για εισαγωγή του καθεστώτος «Ευρωπαϊκού πρόσφυγα»

Το Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου έχει καταρρεύσει και πρέπει να τύχει μεταρρύθμισης, αναφέρεται σε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), όπου γίνεται παράλληλα η εισήγηση για εφαρμογή ενός ενιαίου καθεστώτος «Ευρωπαϊκού πρόσφυγα».

Η έκθεση εισηγείται επίσης την εφαρμογή μηχανισμών καταμερισμού του βάρους, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης θετικών αποφάσεων επί των αιτήσεων των προσφύγων.

Το σύστημα ασύλου της ΕΕ με την ονομασία «Δουβλίνο» καθορίζει το κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση ατομικών αιτήσεων για άσυλο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΣτΕ, το προσχέδιο της έκθεσης που ετοίμασε ο Michele Nicoletti αναφέρει ότι το σύστημα του Δουβλίνου έχει «ένα απαράδεκτα υψηλό ανθρώπινο τίμημα» για τους αιτητές, αλλά και για τα κράτη που καλούνται να προσαρμοστούν σε μακροσκελές και πολύπλοκες διαδικασίες.

Βασίζεται παράλληλα στην ανεκπλήρωτη παραδοχή ότι κάθε συμμετέχον κράτος είναι σε θέση να  διασφαλίσει την προστασία των αιτητών και να χειριστεί καταλλήλως τον αριθμό αιτήσεων που δέχεται.

Χωρίς μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα κράτη μέλη να αποσυρθούν ή να αναστείλουν τη συμμετοχή τους σε αυτό, αναφέρεται στην έκθεση.

Κάτι τέτοιο, προστίθεται, θα είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και σύγχυση.

Ενόψει της αξιολόγησης του συστήματος ασύλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του χρόνου, τα μέλη της Επιτροπής του ΣτΕ λένε ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.

Μεταξύ αυτών, προτείνουν την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που σχετίζονται με την οικογένεια και τα παιδιά, την επανεγκατάσταση των προσφύγων κατά τρόπο ισομερή μεταξύ των κρατών, αλλά και την εισαγωγή του καθεστώτος του «Ευρωπαϊκού πρόσφυγα» για δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Η έκθεση θα συζητηθεί κατά την φθινοπωρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, που θα διεξαχθεί μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top