ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικόλας Παπαδόπουλος: Ισορροπημένος ο προϋπολογισμός - «Παρά τις απανωτές κρίσεις η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική»

Νικόλας Παπαδόπουλος: Ισορροπημένος ο προϋπολογισμός - «Παρά τις απανωτές κρίσεις η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική»

Ο προϋπολογισμός του 2024 πετυχαίνει μία ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως «πρέπει όμως να συνεχιστεί η σωστή και συνετή οικονομική πολιτική».

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρά τις προκλήσεις και τις απανωτές κρίσεις η πορεία της κυπριακής οικονομίας «είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης».

«Παρά τις απανωτές κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει, η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική, ευέλικτη και με αντιστάσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2023 ήταν τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024 να προβλέπεται να είναι ακόμη καλύτερος από εκείνον του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η δημοσιονομική σταθερότητα και οι καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες να δαπανηθούν σε έργα υποδομής αλλά και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ενδεικτικά ανέφερε την πρόσφατη ανακοίνωση του έκτακτου πακέτου 18 μέτρων κατά της ακρίβειας ύψους €196 εκ. που στηρίζει δυνητικά 460.000 οικογένειες και 106.000 επιχειρήσεις, την αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5% και το ότι για πρώτη φορά καταβάλλεται η σύνταξη στον πρώτο μήνα της αφυπηρέτησης.

«Κατά την άποψη μας, ο προϋπολογισμός του 2024 πετυχαίνει μία ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και την διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας», είπε, για προσθέσει: «Πρέπει όμως να συνεχιστεί η σωστή και συνετή οικονομική πολιτική. Ο λαϊκισμός είναι εύκολος».

Αναφερόμενος στην φράση ότι ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι ο άνθρωποι, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «προϋπόθεση για να ευημερούν οι άνθρωποι, είναι να ευημερούν και οι αριθμοί.

«Το 2013 είδαμε τι παθαίνουν οι άνθρωποι όταν δεν ευημερούν οι αριθμοί… Αντίθετα σήμερα βλέπουμε ότι οι θυσίες του λαού μας έχουν πετύχει θαύματα», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα σε δεκατρία χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2026, θα έχουμε επανέλθει από συνθήκες μνημονίου, πίσω στα κριτήρια του Μάαστριχτ».

Όπως είπε, καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν θα έχει πετύχει κάτι το αντίστοιχο, «ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ιρλανδία , ούτε η Ισπανία, ούτε η Πορτογαλία. Μόνο η Κύπρος».

«Όμως οι σωστοί χειρισμοί στην οικονομία πρέπει να συνεχιστούν και συνεχίζονται από την παρούσα διακυβέρνηση. Αυτοί οι σωστοί χειρισμοί, σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα», είπε και αναγνώρισε «τις προσπάθειες της προηγούμενης διακυβέρνησης που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «πλέον όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία στην «επενδυτική βαθμίδα» κάτι που δεν έχουμε δει από το 2010, «πριν από 13 χρόνια…».

«Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλα είναι ρόδινα ή ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας», τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως το ύψος του κρατικού μισθολογίου είναι ιδιαίτερα υψηλό, λέγοντας ότι «το ποσό του κρατικού μισθολογίου, των €3,7 δισ, είναι όντως ένα στοιχείο του προϋπολογισμού που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό».

Σημείωσε ωστόσο ότι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται κυρίως στην καταβολή της ΑΤΑ μετά από την σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Και θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε σήμερα, στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού, εάν όλοι χαιρετίζουν αυτή τη συμφωνία, ή εάν κάποιοι διαφωνούν», είπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή η αύξηση δεν οφείλεται στον αριθμό νέων θέσεων, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, καθώς ο αριθμός των θέσεων έχει ήδη καθοριστεί σε προηγούμενους προϋπολογισμούς, μεταξύ άλλων και από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

«Ούτε και η αύξηση οφείλεται στην αποδέσμευση θέσεων, καθώς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο αφυπηρετούν, κατά μέσο όρο, 700 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν. Άρα είναι επόμενο ότι θα αποδεσμευτούν θέσεις», συνέχισε, προσθέτοντας πως το κρατικό μισθολόγιο, ως ποσοστό των δαπανών, έχει μειωθεί σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ένας ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κόστους θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους αυτής της διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2024 διατίθενται €288 εκ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στον κόστος του ρεύματος, λέγοντας δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας στην Κύπρο.

«Βασιζόμαστε σε μια απαρχαιωμένη υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα. Δεν έχουμε ακόμη εισαγάγει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει το δικό μας φυσικό αέριο για τη δική μας ηλεκτροπαραγωγή, είπε.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η Κύπρος να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο: ‘κάθε οικία και Φωτοβολταϊκό’», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι βήμα στην αυτονόμηση είναι και η κατασκευή του EuroAsia Interconnector .

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά στην πορεία του μεταναστευτικού, φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου από εκείνους που έρχονται στη χώρα μας».

«Η πολιτική των απελάσεων και των επιστροφών που εφαρμόζει η παρούσα διακυβέρνηση, έχει πετύχει. Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει κανένα δισταγμό να παραδεχθει πως «αυτή η Κυβέρνηση σε αυτούς τους 9 μήνες έχει διαπράξει και λάθη», προσθέτοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η κάθε καλόπιστη κριτική για αυτά τα λάθη και ότι αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

«Έχω μόνο δυο σχόλια: Πρώτον, τα λάθη του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτούς τους 9 μήνες δεν ήταν λάθη πολιτικής, αλλά λάθη επιλογών» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι κάποιοι κύκλοι ανέλαβαν εργολαβικά να μεγεθύνουν τα λάθη της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Όμως ο λαός μας έχει μνήμη».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και επεκτατικότητας, «επιβάλλεται μια εις βάθος αξιολόγηση της στρατηγικής και τακτικής».

«Η δική μας πλευρά πολύ ορθά δηλώνει ξεκάθαρα πως δεσμεύεται σε λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμφωνημένο πλαίσιο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, με ένα και μόνο στόχο: να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «το Δημοκρατικό Κόμμα και η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, δεν θα επιτρέψει ποτέ το Κυπριακό να εκτροχιαστεί σε λύση δυο κρατών και διχοτόμησης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top