ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Σε ποια προϊόντα κατέγραψαν μείωση οι τιμές - «Προσιτό για όλα τα βαλάντια»

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Σε ποια προϊόντα κατέγραψαν μείωση οι τιμές - «Προσιτό για όλα τα βαλάντια»

Μειώσεις τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά εντοπίζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μέσα από τους ελέγχους της αυτές τις γιορτινές ημέρες, με αποτέλεσμα το κόστος για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι προσιτό για όλα τα βαλάντια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Προϊστάμενη Κλάδου Ανταγωνισμού και Σχέσεων με Οργανωμένους Φορείς στο Υπουργείο Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνου.

Ανέφερε ότι με βάση τους ελέγχους της Υπηρεσίας στην αγορά στις 11 και 12 Δεκεμβρίου υπάρχει μείωση των τιμών στα λαχανικά, ντομάτες, αγγουράκια, πατάτες, χόρτα δέσμης και κρέατα.

«Στα κρέατα στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου που κάναμε, φαίνεται ότι οι τιμές συγκρατούνται αλλά έχουμε μια απόκλιση η οποία οφείλεται στα αμνοερίφια γιατί κάποιες υπεραγορές αύξησαν τις τιμές τους για τις εορτές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή η αύξηση είναι αδικαιολόγητη γιατί δεν παρατηρείται έλλειψη αμνοεριφίων στην αγορά».

Σύμφωνα και με την πρόβλεψη μας, συνέχισε, που επιβεβαιώθηκε και με το παρατηρητήριο Νοεμβρίου οι τιμές είναι κάτω σε πάρα πολλά προϊόντα. «Σε 28 από τα 45 προϊόντα που παρακολουθούμε υπήρξε μείωση με μεγάλα ποσοστά. Στα 10 προϊόντα από τα 28 η μείωση ξεπερνά το 3%. Στα λαχανικά στο 8%, φρέσκα ψάρια και μαλάκια 10,4%, το φυτικό μαγειρικό λίπος στο 14,8%, κατεψυγμένο ψάρι στο 9,1%, κατεψυγμένα μαλάκια-οστρακοειδή στο 6,5%, κυπριακός καφές 3,7%, στιγμιαίος καφές 4,9%, αλεύρι 4,5%, ζάχαρη 1,7%, απορρυπαντικά ρούχων 3,3% και χαρτί υγείας 3%», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα που οφείλεται η μείωση των τιμών, η κ. Ιορδάνου είπε πως «η μείωση αντικατοπτρίζεται στην μείωση του πληθωρισμού των τιμών και στην μείωση του γενικότερου πληθωρισμού ο οποίος έφθασε το 1,7% τον Νοέμβριο έναντι 3,5 μονάδων τον Οκτώβριο και 4 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Επίσης, η μείωση στο ενεργειακό κόστος, η μείωση των τιμών του πετρελαίου που έχει αντίκτυπο στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και στο κόστος διανομής οδήγησε στις μειώσεις που παρατηρούνται στην λιανική αγορά».

Επεσήμανε ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα στις τελευταίες συνεδρίες τους δεν έβαλαν αύξηση στα επιτόκια αλλά και επειδή διατηρείται η τιμή του πετρελαίου στα 75 δολλάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διά του Προέδρου του, Μάριου Δρουσιώτη ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι συνεχίζονται οι έρευνες του για τιμές στην αγορά κι ότι θα εκδώσουν την Πέμπτη ανακοίνωση για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

«Η γενική εντύπωση είναι ότι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι καλύτερο από τα πέρσι, πιο οικονομικό», είπε ο κ. Δρουσιώτης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top