ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Στις 5 Ιανουαρίου η απόφαση για έκθεση Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Στις 5 Ιανουαρίου η απόφαση για έκθεση Σταυριανού

Με την επιχειρηματολογία της Νομικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά στην ένσταση των δικηγόρων της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, να κατατεθεί, ως μαρτυρικό υλικό, νέα ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, συνεχίστηκε η θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού, τον Σεπτέμβριο του 2005. Το δικαστήριο επεφύλαξε την απόφασή του για αποδοχή ή απόρριψη της 49 σελίδων έκθεσης Σταυριανού, για τις 5 Ιανουαρίου 2024.

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας είναι υποβοηθητική στο έργο του θανατικού ανακριτή και συνίσταται ουσιαστικά και μόνο στην παρουσίαση συγκεκριμένης μαρτυρίας, «η οποία τείνει να καταδείξει ή να ρίξει φως στην αιτία θανάτου»

Λέγοντας πως υπάρχουν δυο διαφορετικές επιστημονικές απόψεις, οι οποίες όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Θανάση προήλθε από μη φυσικά αίτια, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι είναι γι αυτό το λόγο που κλήθηκε ο ιατροδικαστής Σταυριανός να καταθέσει, ως εμπειρογνώμονας.

Υπέδειξε ότι, ο Πανίκος Σταυριανός ήταν ο μοναδικός ιατροδικαστής που έκανε αυτοψία στη σκηνή και ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή, ενώ συμμετείχε αργότερα στην εκταφή, εξέταση, καταγραφή και αξιολόγηση των σκελετικών κακώσεων του Θανάση Νικολάου.

Επιπρόσθετα, η δικηγόρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως, ήταν στη βάση των ευρημάτων Σταυριανού που οι υπόλοιποι εμπειρογνώμονες ετοίμασαν τις δικές τους εκθέσεις, ενώ σε σχέση με το έγγραφο – έκθεση που συνέταξε, είπε πως αυτό παραλήφθηκε αργά το απόγευμα της 15ης Δεκεμβρίου και το πρωί της επόμενης μέρας προωθήθηκε στους δικηγόρους της οικογένειας, προς ενημέρωση.

Τόνισε ακόμη πως ο κ.Σταυριανός έχει το δικαίωμα να καταθέσει τη θέση του, στο πλαίσιο της εμπειρογνωμοσύνης του, όπως συνηθίζεται σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες, υποδεικνύοντας πως, τα δικαστήρια ενθαρρύνουν την κατάθεση τέτοιων εγγράφων, αφού διευκολύνουν τη διαδικασία και εξοικονομούν το χρόνο του δικαστηρίου.

Ανέφερε δε ότι η αξιολόγηση του σχετικού εγγράφου είναι αποκλειστικό έργο του δικαστηρίου και όχι των δικηγόρων της οικογένειας, που εκ προοιμίου καλούν το δικαστήριο να το απορρίψει, ενώ αποφάνθηκαν ότι ο κ.Σταυριανός δεν είναι αμερόληπτος και ανεξάρτητος.

«Η αποδοχή του εγγράφου ενώπιον του δικαστηρίου είναι ένα ζήτημα και η βαρύτητα που θα δοθεί αργότερα από το δικαστήριο, στο έγγραφο αυτό, είναι διαφορετικό ζήτημα», πρόσθεσε η δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Η δικαστής ρώτησε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, πώς θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, από τη στιγμή που ζητείται η κατάθεση της έκθεσης Σταυριανού.

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας απάντησε πως το ΕΔΑΔ εντοπίζει παραλήψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να κάνει αναφορά σε διαφθορά ή αμεροληψία από πλευράς του ιατροδικαστή, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι δεν εντοπίστηκαν ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τους ποινικούς ανακριτές.

Επανερχόμενη, η θανατική ανακρίτρια ρώτησε κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θεωρεί πως η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ έκρινε πλημμελή τη διερεύνηση από τις Αστυνομικές Αρχές ή και από τον κ.Σταυριανό, με την εκπρόσωπο της να δηλώνει ότι, ακόμη και αν υπήρξε κάποια παράλειψη ενεργειών από μέρους του ιατροδικαστή, αυτό δεν του αποστερεί το δικαίωμα να καταθέσει τη μαρτυρία του και να αντεξεταστεί.

Από την πλευρά της, η εκ των δικηγόρων της οικογένειας επανέφερε το θέμα της μαρτυρίας Πανίκου Σταυριανού, καλώντας το δικαστήριο όπως, σε περίπτωση που απορρίψει την κατάθεση της έκθεσης του, να μην γίνει αποδεκτή ούτε η κατάθεση του ως μάρτυρα.

Η θανατική ανακρίτρια θα ανακοινώσει την απόφαση της για την αποδοχή ή απόρριψη της έκθεσης Σταυριανού στις 5 Ιανουαρίου 2024 (12:00), ενώ ήδη ορίστηκαν οι επόμενες διαδικασίες στις 17, 18, 25 και 26 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top